Via Google+ delen:

De grondbeginselen van de Aziatische keuken

Het karakter van de Aziatische keuken wordt bepaald door een ruime hoeveelheid verse ingrediënten en een milde wijze van bereiding. Naast sushi spelen gerechten uit de wok en de stoompan de hoofdrol. Laat u inspireren door de veelzijdigheid van de Aziatische keuken.

Internationale keuken

Smaakmaker voor alles – niet alleen voor Aziatische gerechten

Meestal wordt sojasaus geassocieerd met sushi, de Oosterse keuken en wokgerechten. Maar natuurlijk gebrouwen sojasaus is vanwege haar bijzondere aroma ook een perfecte smaakmaker bij het koken en verfijnen van andere gerechten. Of u nu een lichte salade, een stevige eenpansmaaltijd of een bijzonder pastagerecht klaarmaakt, Japanse sojasaus geeft elk gerecht een bijzonder tintje. Ga met ons mee op ontdekkingsreis door de keukens van de hele wereld!

Mediterrane lekkernijen uit Zuid-Europa

Specialiteiten uit Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en andere landen rondom de Middellandse Zee vonden al lang hun weg naar de keukens in de wereld. Typerende ingrediënten zoals olijfolie, tomaten, aubergines, courgette en de voor deze regio zo karakteristieke kruiden als tijm, rozemarijn, oregano en basilicum zijn vaste ingrediënten in het mediterrane menu. Toch kennen de mediterrane keukens onderling minstens even veel verschillen als overeenstemmingen. De Italianen houden er bijvoorbeeld van om hun gerechten een heerlijk aroma te geven met verse, geurige kruiden. Een belangrijke toevoeging die zorgt dat de populaire pasta zo fantastisch smaakt! Knoflook is een vast bestanddeel in allerlei dips bij Spaanse tapas - aioli is immers niets anders dan een crème van knoflook, olijfolie en zout. De Grieken houden het graag simpel: hier staat lam met tijm, verse tomaten en licht brood bovenaan op de ranglijst. Frankrijk is het mekka van de sterrenkoks. Zij creëren prachtig klinkende klassiekers zoals ratatouille of bouillabaisse. Maar één ding hebben alle landen gemeen: het eten is een belangrijk middelpunt van de dag. En een 'etentje' met familie of vrienden duurt al snel tot in de kleine uurtjes.

Tip! Tover eens een romige, mediterrane crème op tafel gemaakt van 100 g gepureerde olijven met 1 eetlepel tomatenpuree. U verfijnt de smaak heel eenvoudig met een scheutje Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus - en smullen maar!

Scherp gekruid Azië

Japan, China, Vietnam of Thailand – dat is slechts een greep uit de landen die het karakter van de Aziatische keuken bepalen. Als basisingrediënten gelden hier: rijst, noedels, verse groenten, vis en vlees. Maar ook kruiden als chili, gember, zwarte peper, tamarinde, citroengras en koriander zijn onlosmakelijk met de Aziatische keuken verbonden. De Thaise keuken staat bekend als een van de aller scherpste. Het mag dan ook niet verbazen dat men hier drie chili-categorieën kent: zeer scherp, middelscherp en 'minder scherp'. Vooral de kleine, groene chili is een 'scherpe' waarschuwing waard. Het is hem niet aan te zien, maar de duivel zit in de kern! In Japan kan men kruiden algemeen onderverdelen in 薬味 Yakumi en 調味料 Chōmiryō. De eerste categorie omvat alle soorten verse en gedroogde kruiden, maar ook populaire kruidenmixen van bladeren, bessen en wortels. De tweede categorie wordt vertaald als 'specerijen' en omvat alle soorten pasta's en sauzen - zoals miso en sojasaus.

Caraïbische keuken - een exotische smeltkroes

De Caraïbische keuken? Eigenlijk bestaat die niet, want in de loop der tijden zijn op de vele kleine eilanden allerlei 'eilandspecialiteiten' ontstaan. Laat u betoveren door de paradijselijke smaak van exotische, rozerode zeebarbelen of heerlijk geurende geitenragouts in pikante kerriesaus! Hier kunt u altijd verse vis en tropische en subtropische fruit- en groentesoorten kopen voor heerlijke gerechten. Niet alleen specialiteiten zoals peulvruchten of de inheemse, scherpe chili's staan hier dagelijks op het menu, maar dankzij de Oost-Indische invloeden ook fruitige chutneys bij de rijstgerechten.

Een vleugje 'Caribean’ in uw eigen tuin? Marineer uw barbecuevlees en -vis met een tropische marinade die u mixt van 7 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, 5 eetlepels sherry, 4 eetlepels olie, 1 eetlepel vers geperst limoensap en een fijn gehakt teentje knoflook.

American cooking – meer dan alleen maar een hot dog

Amerikaanse eetcultuur? De meesten van ons denken daarbij aan fast food, hamburgers, chips en ijs. Maar de Amerikaanse keuken heeft meer te bieden. Denkt u maar eens aan de 'California Nouvelle Cuisine' in het zonnige zuiden. Deze lichte keuken is bekend tot ver over de Californische grenzen en staat vooral voor verse groenten en vis. U hebt vast wel al eens een 'Caesar salad' gegeten! Dan zijn er de gerechten uit de grensstreek tussen Texas en Mexico die inmiddels zijn uitgegroeid tot een echte hit: TexMex. Taco's, burrito’s en fajita's zijn duidelijke voorbeelden van de Mexicaanse invloed. Bij het 'soul food' uit de zuidelijke staten van de VS hebben Engelsen, Fransen en Afro-Amerikanen hun sporen achtergelaten, bijvoorbeeld in de Creoolse keuken van Louisiana en New Orleans. Hier wordt bij voorkeur gekookt met regionale ingrediënten en karakteristieke specerijen zoals cayennepeper, nootmuskaat of tijm.

Chicken wings krijgen een update in een mum van tijd met een passende dip. Gewoon 4 eetlepels  Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, 2 EL Kikkoman Teriyaki Wok & Marinade Sweet , 1 rode chili (zonder zaadjes, fijn gesneden), 20 gram gehakte lente-uitjes, 1 paar druppels limoensap en 1 eetlepel gehakte peterselie door elkaar roeren.

Scandinavisch smullen met köttbullar & co.

Lange winters, korte zomers – de Scandinavische keuken wordt bepaald door het geografische karakter van de streek. Daarbij heeft ze aanzienlijk meer te bieden dan zalm en knäckebröd. Hier vindt u een combinatie van nationale specialiteiten uit Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Het nationale gerecht van de Denen is bijvoorbeeld 'torsk' (dors), een jonge kabeljauw met gekookte aardappelen en mosterdsaus, terwijl in Finland rendiervlees als malse 'geschnetzeltes' (in reepjes gesneden vlees in een gebonden saus) wordt klaargemaakt. Een absoluut paradijs voor visliefhebbers is Noorwegen – of u nu de voorkeur geeft aan zalm, haring of stokvis. Voor Ikea-fans is Zweden het Mekka, niet alleen vanwege de meubels, maar ook vanwege de bekende Zweedse kötbullar, de gehaktballetjes met rode bessen.