Via Google+ delen:

Kikkoman receptenwedstrijd 2017

Zaterdag 2 december 2017 vond de 3e editie van de Kikkoman receptenwedstrijd plaats in de prachtige Taste of Okura, de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam.

Bijna 200 creatieve thuiskoks hebben hun lekkerste huisgemaakte gerecht met Kikkoman sojasaus ingezonden. De recepten zijn beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit de twee sterrenchefs van Hotel Okura Amsterdam; Masanori Tomikawa en Onno Kokmeijer. Andere juryleden waren Jorrit en Sophie van de blog Lekker en Simpel en meneer Kasuga van Kikkoman.

Uit alle inzendingen zijn uiteindelijk vijf finalisten gekozen die zaterdag 2 december tegen elkaar streden om de hoofdprijs; twee tickets naar Japan én een plaatsing van het recept op de blog van Lekker & Simpel.

Het was een mooie en spannende dag, vol heerlijke smaaksensaties. Deelneemster Colinda Oosterveen wist de jury te overtuigen met haar culinaire creatie: hutspot met sojasaus.

1. Hetty’s hutspot

Door: Colinda Oosterveen

Ingrediënten voor 4 pers

  • Voor de marinade:
  • 250 ml Kikkoman sojasaus
  • Teentje knoflook fijngesneden
  • Half pepertje fijngesneden (naar smaak toevoegen)
  • 2 lepels honing
  • Wat geraspte gember
  • Rookworst van 275 gram

Voor de hutspot

  • 500 gram hutspotgroenten
  • 1 kg kruimige, geschilde, aardappels in kwarten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 30 gram boter

Voor de saus

  • De marinade
  • Beetje tijm
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 kleine appel geschild en in blokjes
  • 8 plakken ananas
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 2 theelepels maïzena
  • Olijfolie

Bereiden:

Roer de ingrediënten van de marinade door elkaar en laat even rusten

Snijd een grote rookworst in dikke plakken en voeg toe aan de marinade. Minimaal 30 minuten laten marineren.

Pak een grote pan en smelt de boter hierin op middelhoog vuur. Fruit de uien van de hutspotgroenten circa 5 minuten en schep de wortels en aardappels erdoor. Verkruimel het bouillonblokje en voeg 500 ml kokend water toe. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten op laag vuur gaarkoken.

Haal de rookworst uit de marinade.

Doe een klein scheutje olijfolie in een pannetje en bak hierin de tijm en de appelstukjes een beetje zacht. Voeg op het laatst de ananas en de lente-ui in ringetjes toe. Giet de marinade erbij en warm door.

Doe twee theelepels maïzena en een scheutje koud water in een beker en roer door. Voeg bij de saus met nog circa 50 ml water en roer door. Breng aan de kook, laat iets indikken en doe in een kommetje.

Serveer de hutspot eventueel in een ringetje en drapeer de rookworstplakjes er netje op. Serveer de saus er naar smaak bij.

2. Soya salted caramel ginger cheesecake

Door: Corrina Behnke

Ingrediënten

Bodem: (als het snel moet gaan)

  • 1 pakket Bastogne koekjes
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel Kikkoman sojasaus
  • 4 eetlepel ongezouten boter
  • 5 bolletjes stemgember

Bodem: (als je tijd hebt)

  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 125g zachte boter
  • 50g basterdsuiker
  • 2 kleine eieren
  • 5 bolletjes stemgember
  • 75ml kandij siroop
  • 1 theelepel Kikkoman sojasaus

Vulling:

  • 150g Philadelphia (of andere roomkaas)
  • 250g mascarpone
  • 50g magere kwark
  • 150g suiker
  • 1 theelepel Kikkoman sojasaus
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 grote eieren
  • 120ml slagroom
  • 1 theelepel citroenschil
  • 2-3 eetlepel citroensap

Karamel:

  • 100g suiker
  • 2 eetlepel water
  • 2 eetlepel gembersiroop
  • 60ml slagroom
  • 2-3 eetlepel Kikkoman sojasaus

Bereiden:

Snelle variant bodem:

Verwarm je oven op 180 graden. Maal de Bastogne koekjes heel fijn. Hak de stemgember in kleine stukjes. Smelt de boter en meng deze met de koekjes, de bruine suiker, de Kikkoman sojasaus en de gember. Verdeel de koekjesmix in de bakvorm. Bak de bodem 15 minuten totdat hij knapperig is. Laat hem afkoelen.

Variant bodem met iets meer tijd:

Mix de boter en de suiker totdat het een schuimige massa ontstaat. Voeg een voor een de eieren eraan toe. Blijf mixen/roeren. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel eraan toe. Als het meel goed vermengd is dan voeg de kandijstroop toe. Snij de gember in kleine stukjes en voeg hem als laatste aan het bakmengsel toe.

Bak de bodem in een bakvorm 20 minuten. Laat hem eerst afkoelen voordat je de cheesecake massa erop doet.

Reduceer de temperatuur van de oven op 160 graden. Zet onder in de oven een ovenschaal met heet water. Laat deze de hele baktijd erin staan.

Vulling:

Mix de roomkaas, de kwark en de mascarpone met de suiker in een grote kom. Roer ongeveer 3-5 minuten op een mediumsnelheid totdat hij fluffig is. Voeg daarna roerend de vanille en de Kikkoman sojasaus eraan toe. Als alles goed vermeng is voeg roerend een voor een de eieren eraan toe. Doe dit niet te snel. Daarna wordt de room eraan toegevoegd. Blijf mixen totdat er een gladde en fluffige massa ontstaat. Voeg aan het einde de citroensap en- schil eraan toe. Vermeng alles goed met elkaar.

Giet de vulling over de koekjes bodem heen.

Bak de cheesecake in 50-60 minuten licht goudbruin. Haal de cheesecake niet meteen uit de oven. Zet de oven uit, open de deur een klein stukje en laat de cake nog ca 30 minuten in de oven staan.

Karamel:

Als de cake in de oven staat begin je met de karamel. Smelt de suiker met het water en de gembersiroop in een pan. Laat de massa blubberen totdat ze een mooie koperen kleur heeft. Neem de pan van het vuur, voeg dan snel de boter toe. Blijf roeren. Voeg daarna in kleine scheutjes de slagroom toe. Blijf roeren. Laat het karamel iets afkoelen (zodat je kan proeven zonder je tong te verbranden) en voeg een voor een de eetlepels Kikkoman sojasaus eraan toe. Proef na ieder lepel hoe de smaak van de karamel bevalt. De smaak van de zoute Kikkoman sojasaus mag duidelijk aanwezig zijn maar het zoete moet ook nog te proeven zijn. De karamel is nu nog vloeiend maar wordt steeds vaster tijdens het afkoelen. 

Als de cake en de karamel afgekoeld is kan je de karamel over de cake verdelen.

En nu smullen.

Tip: vaak smaakt een cheesecake de volgende dag nog lekkerder, dus niet alles ineens opeten :-)

3. Arabisch-Japans kipstoofpotje met gegrilde wortels

Door: Misha Paauw

Dit stoofpotje is een gerecht waarin Japanse Kikkoman sojasaus met Midden-Oosterse kruiden wordt gecombineerd. Deze unieke combinatie geeft de kip een erg speciale smaak. Geserveerd met rijst en gegrilde wortels gemarineerd in tahin is dit gerecht een waar Midden-Oosterse/Verre-Oosten fusion

Bereiden:

Verhit 3 el (eetlepels) olijfolie in een goede stoofpan. Bak hierin de (biologische) kippendijen enkele minuten zodat ze dichtschroeien (1). Snipper een uitje en bak die een paar minuten mee (2). Voeg de gehalveerde dadels (3), citroensap, Kikkoman sojasaus, water (4), en het kruidenmengsel (5) toe. Roer even goed door en geniet van de geuren (appeltaart: kaneel, en dropjes: venkel). Laat een uurtje pruttelen op laag vuur.

Was de (regenboog) wortels, en snijdt ze door de lengte in dunne kwarten (1). Maak de marinade (tahin, olijfolie, dadelstroop, citroensap, zout, peper, komijn) en meng dat goed door de wortels (2). Leg de gemarineerde wortels op een bakplaat, en bak ze in ongeveer een half uur op 200 graden in de oven. Zet op het laatst even de gril aan om de wortels lekker knapperig te maken.

Schep de kip (met de lekkere saus!) en de wortels op een bord. Serveer met basmati rijst of bulgur.

4. Tonijn tataki met baby komkommer, in yuzu ingelegde radijsjes, ponzumayonaise en cashewnotencrumble

Door: Sophie van Oyen

Ingrediënten 4 personen:

  • 400g duurzame verse tonijn
  • 2 el Hellmann’s mayonaise
  • 150 ml Kikkoman Sojasaus
  • 30 ml mirin
  • 100 ml rijstazijn
  • 50 ml citroensap
  • 4 baby komkommers
  • 4 radijsjes
  • 1 el yuzusap
  • Handje rucola
  • 50 ml hoisinsaus
  • 4 el zwarte en witte sesamzaad
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el cashewnoten
  • Paar takjes shiso cress (optioneel)

Bereiding:

Meng de mayonaise met 1 el van de Kikkoman sojasaus, 1 tl van de mirin, 2 tl rijstazijn en 2 tl citroensap. Roer tot alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.

Snijd de tonijn in lange cilinders met een diameter van ongeveer 3 cm.

Roer de overige Kikkoman Sojasaus, mirin, rijstazijn en citroensap goed door elkaar in een diepe kom. Leg vervolgens de tonijn in de diepe kom, dek af met vershoudfolie en laat een uur marineren.

Rasp ondertussen op een mandoline (als je deze hebt) of met een dunschiller of kaasschaaf zo dun mogelijke plakjes van de baby komkommers en de radijsjes. Bewaar de baby komkommer apart. Leg de radijsjes in een kommetje, voeg het yuzusap toe en roer even door.

Hak de cashewnoten grof.

Haal na een uur de tonijn uit de marinade en dep droog met een stuk keukenpapier. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en schroei op hoog vuur de zijkanten van de tonijn dicht, ongeveer 20 seconden per kant.

Spreid het sesamzaad uit op een bord en dip de tonijn in het sesamzaad.

Leg een stuk vershoudfolie uit op het aanrecht en leg de tonijn hierop, rol vervolgens dicht, zodat de tonijn goed strak ingepakt zit.

Om het gerecht op te maken op de borden begin je met een lepel ponzumayonaise op het midden van ieder bord. Spreid dit uit over het midden van het bord met de achterkant van de lepel zodat je een mooi rondje hebt met een diameter van ongeveer 10 cm. Leg hier wat blaadjes rucola op, en vervolgens de schijfjes baby komkommer en radijsjes.

Snijd de tonijn in mooie plakken van ongeveer 1 cm per plak, en haal voorzichtig de vershoudfolie van de tonijn af. Leg op ieder bord een paar plakjes tonijn. Lepel een beetje hoisinsaus aan de zijkanten van de tonijn en garneer met de cashewnoten. Maak eventueel af met een takje shiso cress.

Enjoy!

5. Zoete aardappel met soja honingmarinade en biefstuk met knoflook sojasaus

Door: Linsey Vosman

Ingrediënten:

Voor bereiding van de zoete aardappel

  • 400 gram zoete aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Klein beetje sesamolie
  • Peper en zout

Voor bereiding van de marinade

  • 1 eetlepel Kikkoman sojasaus
  • Halve theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 2 eetlepels vloeibare honing

Bereiden:

  • 2 biefstukken
  • 75 gram zeewier
  • 1 bosui
  • 1 rode peper
  • Zout en witte peper

Voor bereiding van de knoflook sojasaus

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden;

Snijd de zoete aardappel in de gewenste grote;

Meng de aardappelen met de olijfolie en verspreid deze over een bakplaat;

Doe de bakplaat voor 30 a 35 minuten in de oven;

Wanneer de aardappelen gaar zijn besprenkel je deze in met de soja honingmarinade en wat sesamolie;

Doe de aardappelen terug in de oven en zet deze op de hoogste grilstand;

Laat de aardappelen 10 minuten in de grill (af en toe omdraaien);

Wanneer de aardappelen klaar zijn en geserveerd kunnen worden, dan kunnen de (geroosterde) sesamzaadjes worden toegevoegd.

Soja honingmarinade

Meng de ingrediënten door elkaar heen.

Knoflook sojasaus

Pers de knoflook uit en meng deze met de honing, sake en de Kikkoman sojasaus.

Biefstuk

Snijd de bosui en rode peper in kleine stukjes;

Wel het zeewier in water;

Snijd het zeewier in stukjes;

Bestrooi de biefstuk met witte peper en zout (naar smaak);

Verhit de olie in de pan en bak hierin de buitenkant van de biefstuk mooi bruin (eigenlijk schroei je het vlees alleen dicht);

Haal de biefstuk uit de pan en snijd in kleine stukjes;

Roerbak nu het zeewier, haal dit vervolgens weer uit de pan (serveer alvast op het bord);

Doe nu de knoflook sojasaus in de pan;

Wanneer de saus begint te verdampen: het vlees, de bosui en de rode peper (kort) roerbakken.