Via Google+ delen:

Teriyaki-eendenborst op belugalinzen

Ingrediënten voor 4 personen

per portie: 2360 kJ / 564 kcal

Voor de Teriyaki-eendenborst:

Voor de belugalinzen:

  • 120 g belugalinzen (alternatief gele of rode linzen)
  • ½ bosje peterselie
  • 2 sjalotjes, klein
  • 1 wortel, klein
  • 100 g selderij
  • 20 g boter
  • 1 eetl. pernod
  • 120 ml Kikkoman Woksaus
  • 100 ml groentebouillon
  • nootmuskaat, vers gemalen peper

Bereiding

Bereidingstijd: 35 min
Marineertijd: 2h

Was de eendenborsten en snijd de huidzijde ruitvormig in. (Let op! Alléén de huid, niet het vlees!) Snijd de chili's fijn (wie niet zo van scherp houdt, moet de pitjes verwijderen). Schil de gember en hak deze fijn. Maak een marinade van de Teriyaki marinade, olie, sherry, bruine suiker, gember, chili en het sap van een sinaasappel. Laat de eendenborsten daarin ca. 2 uur trekken.

Leg vervolgens het vlees met de vetzijde (huid) naar beneden in een koude pan. Zet het vuur op driekwart, zodat het vet langzaam vrijkomt en de eendenborst aan de huidzijde knapperig wordt. Zodra de huid knapperig gebraden is, de eendenborst omdraaien en nog 2 minuten braden. Uit de pan nemen, op een bakplaat leggen, met de overige marinade bestrijken en bij 130 °C ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven bakken. Hierna ca. 5 minuten afgedekt laten rusten.

Was de belugalinzen en breng aan de kook in een pan met ca. 500 ml zout water bij matige hitte, laat ca. 30 minuten sudderen. Eruit nemen en koud afwassen. Hak de peterselie fijn. Schil en snijd de sjalotjes, de wortel en de selderij. Bak in een pan met gesmolten boter de sjalotjes en de linzen glazig. Voeg na ca. 2 minuten de wortel en selderijblokjes toe en blus af  met de pernod, de Wok sauce en de bouillon. Als de vloeistof verkookt is, het geheel met peper en nootmuskaat op smaak brengen. Roer de peterselie erdoor en serveer het gerecht lauwwarm.

Tip: In plaats van eendenborst kunt u voor dit recept ook kippenborst of varkensfilet gebruiken (u moet dan de gaartijd aanpassen). Donkere linzen moeten langer garen en vóór het koken eerst ingeweekt worden. Bij dit gerecht past aardappelpuree of jasmijnrijst.