Geschiedenis van Kikkoman

De geschiedenis van Kikkoman

De geschiedenis van Kikkoman gaat terug tot in de 17e eeuw, toen de voorouders van de familie Mogi in het Japanse Noda ermee begonnen, de donkerbruine aromatische saus te maken uit soja, tarwe, water en zout.

De optimale locatie van de stad langs de oevers van de rivier Edo bood een goede toegang tot grondstoffen en een snelle levering naar de groeiende stad Edo, het huidige Tokio. Nederlandse handelaars ontdekten het zwarte goud en brachten het naar Europa.

Kikkoman etableerde zich snel op de Europese markt, waar het in 1873 op de Expo in Wenen en in 1881 op de Expo in Amsterdam belangrijke onderscheidingen heeft ontvangen. In 1917 stichtten de Japanse families Mogi, Takanashi en Horikiri de Noda Shoyu Co. Ltd. In 1964 werd de bedrijfsnaam in eerste instantie veranderd in Kikkoman Shoyu Co. Ltd. en in 1980 vervolgens in Kikkoman Corporation.

Tegenwoordig is Kikkoman de wereldwijde marktleider voor sojasaus en de bijzonder volle smaak van de saus wordt in meer dan 100 landen overal ter wereld gewaardeerd. En dat is nog niet alles; Kikkoman is ook officiële leverancier van het Japanse keizerlijke hof.

Wist u dat...?

De naam Kikkoman heeft een bijzondere betekenis. ‘Kikko’ betekent schildpaddenschild en ‘man’ betekent 10.000. Volgens een Japanse legende leven schildpadden 10.000 jaar en staan ze symbool voor geluk, succes en een lang leven.