Via Google+ delen:

Eigenschappen van de Kikkoman Sojasaus

Kikkoman Sojasaus wordt geproduceerd op basis van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten: het verfijnde aroma wordt samengesteld vanuit ruwweg 300 verschillende componenten, terwijl het een uitgebalanceerde mix is van vijf basissmaken die de smaakpapillen tevreden stellen. 

Kikkoman gebruikers over de hele wereld weten dat deze smaakmaker niet alleen Aziatische gerechten kan verbeteren, maar evengoed westerse recepten. Dit wordt bewezen door het feit dat Kikkoman Sojasaus in meer dan 100 landen verkrijgbaar is. 

Wat maakt Kikkoman Sojasaus zo bijzonder? 

1. De kleur

Een unieke, roodbruine kleur

De geweldige kleur, typerend voor sojasaus, is het resultaat van een Maillard reactie dat zo’n twee tot drie maanden na het brouwproces gaat beginnen. Tijdens deze reactie worden glucose en andere suikers gecombineerd met aminozuren om het bruine pigment te produceren, wat melanoidine wordt genoemd, waaraan sojasaus haar mooie kleur dankt. 

Sojasaus kleurt donkerder dankzij de oxidatie, zodra het in contact komt met lucht. Opslag bij lagere temperaturen remt de kleurafname, dus we raden je aan om de Kikkoman Sojasaus in de koelkast te bewaren zodra de fles is geopend. 

2. Smaak en umami

Een harmonieuze combinatie van vijf basissmaken

In Japan wordt sojasaus al eeuwen gekoesterd als een onmisbaar onderdeel van de Japanse keuken. Waarom is Kikkoman Sojasaus inmiddels over de hele wereld de eerste keuze als smaakmaker? 

Dankzij de smaak.

De harmonieuze combinatie van de vijf basissmaken – zoet, zuur, zout, bitter en umami, en de subtiele balans tussen deze vijf, geeft de Kikkoman Sojasaus de heerlijke smaak. 

Umami: de vijfde smaak

Sojasaus is in het bijzonder rijk aan de natuurlijk geproduceerde umami componenten die vrijkomen tijdens het brouwproces. Deze umami componenten zijn samengesteld uit ongeveer 20 verschillende aminozuren die geproduceerd worden als een de koji mold de eiwitten oplost die in de sojabanen en tarwe zitten. 

Leer meer over umami 

3. Complexe aromas

Gedurende het brouwproces, dat enkele maanden duurt, worden er ongeveer 300 verschillende aromacomponenten geproduceerd, waaronder ook voor bloemen, fruitsoorten, whisky en koffie. Elk van deze 300 componenten komen voor in zodanig kleine hoeveelheden dat ze niet geïdentificeerd kunnen worden; echter samen, creëren ze met elkaar een uitzonderlijke en onderscheidend aroma dat kenmerkend is voor de Kikkoman Sojasaus. 

Het aroma van geroosterde sojasaus bevordert de trek; het is dit aroma dat Kikkoman Sojasaus een exclusieve smaakmaker heeft gemaakt, over de hele wereld. 

4. Juridisch keursysteem van sojasaus in Japan

Op de Japanse markt wordt de kwaliteit van de sojasaus bepaald op basis van het stikstof/eiwit gehalte, volgens de Japanse Agricultural Standard (JAS). De kwaliteit van de sojasaus geeft ook het gehalte umami aan.  

Kwaliteit Totaal stikstof  Eiwitten
Speciale kwaliteit > 1.50 > 9.38
Hoge kwaliteit > 1.35 > 8.44
Standaard kwaliteit  > 1.20 > 7.50

Laten we nu ook de Kikkoman Sojasaus checken: 

Kikkoman Sojasaus bevat 10 gram eiwitten in 100 ml. Kikkoman Sojasaus valt gegarandeerd in de categorie ‘speciale kwaliteit’ sojasaus. 

Hoe kun je de kwaliteit van sojasaus controleren?

In de supermarkt kun je de kwaliteit van de sojasaus al controleren voordat je het product hebt gekocht! Vergelijk simpelweg de labels met de voedingstoffen, en let in het bijzonder op het eiwitgehalte. Over het algemeen geldt: hoe hoger de concentratie eiwitten, des te beter de sojasaus. 

Ten tweede kun je de ingrediënten checken. Kikkoman Sojasaus bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en zout. Sojasaus van andere merken kunnen vaak zeven tot meer ingrediënten bevatten. Waarom? Door meer ingrediënten toe te voegen kunnen ze het product goedkoper maken, terwijl de smaak ‘acceptabel’ blijft. 

Conclusie: je kunt de beste sojasaus vinden door te letten op een hoge concentratie eiwitten en een kort ingrediëntenlijstje. 

Aan tafel testen sojasausproducenten de kwaliteit altijd aan de hand van drie aspecten: kleur, smaak en het aroma.