Via Google+ delen:

De geschiedenis van Kikkoman

Gedurende honderd jaar - vanaf halverwege de zeventiende eeuw tot halverwege de achttiende eeuw - is de sojasausproductie geleid door de Mogi en Takanashi families, die floreerde in de stad van Noda, gelegen in Chiba Prefecture. Hier is Kikkoman geboren. 

Noda is gelegen op de Kanto-vlakte, ooit één van de grootste productiecentra van sojabonen en tarwe. Dankzij de groeiende bevolking na de oprichting van het nabij gelegen Edo (heden Tokio) was het makkelijk om de noodzakelijke arbeidskrachten in deze regio te krijgen. Behalve deze geografische voordelen, werd het transport per boot in Noda ook verder ontwikkeld, waar zich twee belangrijke waterwegen bevinden: de Tone en de Edo rivier. Op die manier werd het transport van de ingrediënten makkelijker terwijl de eindproducten voor massaconsumptie via Edo geleverd konden. Gebaseerd op historische documenten,zijn negentien sojafabrikanten verenigd in een organisatie in Noda om de sojasaus voornamelijk via Edo to verschepen. Halverwege de negentiende eeuw was Noda de grootste sojasaus fabrikant van de Kanto-regio geworden. 

Wereldwijde expansie van Kikkoman sojasaus

Halverwege de zeventiende eeuw begonnen handelaren met overzeese export van de Japanse sojasaus, en de export van Kikkoman sojasaus begon halverwege de twintigste eeuw; het was echter pas na de Tweede Wereldoorlog dat het Kikkoman bedrijf wereldwijd ging uitbreiden. Na de oorlog verbleven nog bezettingstroepen, journalisten en andere buitenlanders in Japan. Zij waren bekend geraakt met de Japanse keuken en het gebruik van sojasaus, waardoor Kikkoman de mogelijkheid zag om wereldwijd uit te breiden. 

In 1957 opende Kikkoman zijn eerste verkooppunt in San Francisco, de Verenigde Staten. Om aan de gestaag groeiende vraag te kunnen voldoen, heeft Kikkoman daar ook in 1972 haar eerste productiefabriek geopend. Volgend op het succes op de Amerikaanse markt, begon Kikkoman wereldwijd haar productie en verkoopnetwerken over de hele wereld uit te breiden. In 1979 werd het Europese verkooppunt gevestigd in Düsseldorf (Duitsland) en in 1997 werd een nieuwe fabriek geopend in Sappemeer, Nederland. 

De missie en droom van Kikkoman is om van de natuurlijk gebrouwen sojasaus een standaard smaakmaker in de keuken te maken.