Via Google+ delen:

De geschiedenis van sojasaus

In zowel het Oosten als het Westen, hebben mensen eeuwenlang gezocht naar betere manieren om hun voedsel langer te kunnen bewaren, waardoor ze uit ervaring ontdekt hebben dat het gebruik van zout zowel conserveert als de smaak verbetert. In het oude China werden geconserveerde voedingsmiddelen en kruiden jiang genoemd – wellicht de voorloper van wat wij nu sojasaus noemen. 

Er zijn verschillende soorten jiang geproduceerd vanuit vlees, zeevruchten, groenten en granen. Van al deze ingrediënten bleken granen echter het best beschikbaar en het makkelijkst om te bewerken waardoor de jiang – in het bijzonder gemaakt van sojabonen en tarwe – sneller ontwikkeld werd. Het proces om de granen jiang te maken, is uiteindelijk vanuit China in Japan en aangrenzende landen terecht gekomen. Er wordt vandaag de dag ook wel gezegd dat de huidige sojasaus ontstaan is door deze manier van kruiden. 

Nadat het was geïntroduceerd in Japan maakte de ontwikkeling en het productieproces van jiang een allesbepalende wending: halverwege de zeventiende eeuw werd het productieproces vanuit hier gedaan, en langzaam op meer plekken in het land.