Via Google+ delen:

Japans finger food: sushi

Waar komt sushi eigenlijk vandaan? Hoewel veel mensen dat denken, is het van oorsprong geen Japans gerecht. Het werd eeuwen geleden door de bewoners van Zuidoost-Azië ontwikkeld als methode om vis te conserveren. De vis werd in gekookte rijst gelegd en luchtdicht afgesloten - dat maakte de vis tot wel drie jaar houdbaar. De eerste sushi was geboren! De rijsthuls werd echter pas veel later ook opgegeten. De gerolde sushi, de meest bekende variant, bestaat pas sinds de 18e eeuw.

Inmiddels hebben deze kleine rolletjes de hele wereld veroverd. In elke grotere stad vind je restaurants en bars waar sushi-fans kunnen genieten van de hapklare lekkernijen. En steeds vaker wagen de liefhebbers zich ook thuis aan het maken van nigiri, temaki en andere sushi varianten. Hier vindt u een aantal tips om er voor te zorgen dat alles lukt.

Sushi-klassiekers: stap voor stap

De basis voor sushi is meestal de sushi-rijst die na het garen op smaak wordt gebracht met azijn, suiker en zout. De meeste sushi ’s worden vervolgens gerold in dunne velletjes nori - een geroosterd zeewier dat rijk is aan mineralen en vitaminen. Bij het beleg is alles mogelijk - komkommer, avocado, zeevruchten of vis. De verschillende sushi-namen vloeien voort uit de verschillende afmetingen, vormen en vullingen: Tekka voor tonijn, Kappa voor komkommerreepjes en Kampyo voor gekruide pompoenreepjes. Wij hebben vier basisrecepten voor u getest.

Maki (gerolde sushi)

Wie sushi hoort, denkt meestal aan kleine, in nori gewikkelde rijsthapjes – Maki-sushi. Die maakt u zo:

Voor het rollen hebt u een sushimatje van bamboe, een makisu, nodig. Rol deze uit en leg daarop een droog blad zeewier (nori). Verdeel vervolgens zo dun mogelijk (hoogstens een halve centimeter) rijst over de nori. Maak de rijstlaag naar het bovenste gedeelte van de nori toe dunner. Als alternatief kunt u een 1 cm brede strook vrij laten - dat is later gemakkelijker bij het oprollen. Smeer in het midden op de rijst overlangs een beetje wasabi, een scherpe groene pasta gemaakt van Wasabi Japonica die op mierikswortel lijkt. Nu kiest u een vulling. Leg een reepje van het door u gekozen ingrediënt in het midden op de rijst, dus op de wasabi. Rol nu het belegde noriblad met behulp van het bamboematje gelijkmatig op. Druk de randen aan zodat de nori goed om de rijst sluit. Snijd de rijstrol vervolgens in zes even grote stukken - en klaar is de sushi!

Temaki (handgerolde sushi)

De vorm van Temaki-sushi doet denken aan kleine gevulde ijshoorntjes. Deze handgerolde sushi is zeer geschikt voor feestjes, als finger food of direct aan tafel, waar iedereen in een handomdraai zijn eigen sushi kan samenstellen. U bereidt de verschillende ingrediënten voor en zet ze klaar. Het is heel eenvoudig:

Snijd de zeewiervellen over de breedte door de helft en snijd ook een stukje van de rand weg. Leg het blad met de gladde kant naar beneden in uw handpalm. Druk ongeveer 30 g sushi-rijst op de linkerhelft van de nori en strijk daar een heel dun laagje wasabi over. Als vulling kunt u bijvoorbeeld avocado- of surimi-reepjes nemen. Rol het blad in uw hand op tot een spits hoorntje. Sluit de naden met een beetje rijst - en smullen maar.

Nigiri (handgevormde sushi)

Voor Nigiri-sushi's wordt de rijst met de handen gevormd en vervolgens belegd met verschillende ingrediënten, zoals krab, garnalen, vis of omelet. U maakt ze zo:

Snijd de vis, iets schuin,  met een scherp mes in plakken van een halve centimeter dik. Neem de gesneden vis in de hand, houd hem met duim en wijsvinger vast en smeer hem dun in met wasabi. Maak de binnenkant van uw andere hand vochtig met azijnwater en vorm ca. 16 - 18 gram sushi-rijst tot een ovaal bolletje. Leg nu de visfilet op het rijstbolletje en vorm het geheel voorzichtig met uw vingers.

Ura-maki (binnenstebuiten gerolde sushi)

Deze westerse sushi-variant kennen we ook als 'inside-out-roll' of 'California-roll'. Bij deze omgekeerde sushi bevindt de rijst zich aan de buitenkant van de rol en het noriblad binnenin. Tips voor de perfecte bereiding:

Leg om te beginnen vershoudfolie op het bamboematje, zodat de rijst niet blijft plakken. Het begin is hetzelfde als bij de Maki sushi: u legt een beetje rijst op een noriblad en legt dat aan de bovenrand van het bamboematje. Nu slaat u het onderste einde van het bamboematje om en draait vervolgens het dubbel geklapte matje om, zodat de rijst nu direct op het matje ligt. Tot slot voegt u nog een dunne laag rijst toe en daarna een laagje Japanse mayonaise en wasabi. Leg daarop dan de gewenste vulling (bijv. sla, surimi, avocado, komkommer) en rol het geheel op met het sushimatje. Trek bij het rollen de folie langzaam weg en druk de rol vervolgens stevig aan. Garneer de rol met sesamzaadjes of viseitjes en snijd hem in 6 tot 8 stukken. Eet smakelijk!

Japanse sushi-rituelen

Vóór het eten altijd handen wassen!

Japanners hechten zeer veel waarde aan hygiëne, vooral bij het eten. Vaak krijgen gasten voor het eten een hete, vochtige doek, de o-shibori. Deze doek wordt gebruikt om de handen te reinigen. Leg de gebruikte doek trouwens nooit naast uw bord, maar houd hem in uw handen! Hij wordt weer opgehaald.

Zo doet u het goed: sushi in sojasaus dippen

Sushi wordt meestal op houten schotels geserveerd en gegeten zo lang de rijst nog lauwwarm is. Daarbij wordt sojasaus in een schaaltje geserveerd. Helemaal in stijl eet u sushi natuurlijk met Japanse eetstokjes, maar grote stukken mag u ook uit uw hand eten. Sushi wordt altijd gedipt: De sojasaus wordt nooit over de sushi gegoten! Nigiri wordt niet met de rijst-, maar met de belegde zijde in de sojasaus gedipt. Een stukje gemarineerde gember tussendoor, zorgt ervoor dat de smaak  geneutraliseerd wordt.

Japans voor sushi-gourmets

Vóór het eten wensen de Japanners elkaar geen 'smakelijk eten', maar zeggen ze "Itadakimasu". Vertaald wil dat ongeveer zeggen: "Ik begin te eten". De Japanners beëindigen de maaltijd met de spreuk "Gochiso sama deshita" – "Dank voor het heerlijke eten".

Wat past goed bij sushi?

Bij sushi drinken de Japanners graag sencha-thee (een groene Japanse thee) of sake (Japanse rijstwijn). Sake wordt zowel als aperitief vóór de maaltijd als direct bij het eten geserveerd. De Japanners schenken de rijstwijn voor elkaar in en toasten met het woord "Kanpai". Iedereen let erop dat de glazen van de anderen vol blijven, terwijl men anderen het eigen glas laat volschenken. Ook de miso-soep, eveneens een Japanse klassieker, mag niet ontbreken. Deze soep wordt bereid met tofu en sojabonenpasta en wordt bij of na de sushi-maaltijd gegeten.