Via Google+ delen:

Japanse keuken is cultureel erfgoed

Hoeveel weten wij Europeanen eigenlijk af van de Japanse keuken? Welke gerechten, afgezien van sushi, associëren wij met het land van de rijzende zon? De meeste Westerlingen halen de verschillende Aziatische kookstijlen nog wel eens door elkaar, zonder te beseffen dat elk land op het continent zijn eigen karakteristieke manier van koken heeft. Net zoals in Europa waar elk land zijn eigen traditionele gerechten kent, hebben Japan, Thailand, Vietnam, Indonesië, China en alle andere Aziatische landen hun eigen culinaire specialiteiten.

  Japanse recepten met de sauzen van Kikkoman

  De Japanse traditionele keuken, bekend als ‘washoku’, is nauw verweven met de cultuur en filosofie van het land en is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed.
  Washoku bestaat uit de kanji-tekens ‘wa’, wat ‘Japan’ of ‘harmonie’ betekent, en ‘shoku’ wat ‘voedsel’ of ‘eten’ betekent. Washoku is traditioneel, voedzaam eten dat een glimlach op ieders gezicht tovert. Koken is een belangrijk onderdeel van het Japanse leven en Japanners besteden veel tijd en aandacht aan het bereiden van hun maaltijden. Kleine porties lichte, perfect bereide gerechten worden geserveerd om gasten aan te moedigen alle tijd te nemen en zich niet te overeten. Het eten wordt vaak opgediend op prachtig serviesgoed omdat schoonheid ook een belangrijk aspect vormt in de Japanse cultuur. 

  Bijzondere toepassing van ingrediënten

  De Japanse keuken omvat vooral seizoensgebonden en regionale ingrediënten. Rijst, vis en groente zijn met name populair in Japan. Bij de bereiding ervan wordt extra aandacht besteed om te voorkomen dat hun eigen geur, natuurlijke kenmerken en typerende smaak niet wordt gemaskeerd. Daarom gebruiken de Japanners van oudsher milde kruiden en bijzonder weinig vet bij het koken. Het feit dat mensen in een Japan een aanzienlijk hogere levensverwachting hebben, wordt vaak toegekend aan hun zorgvuldige keuze van hoogwaardige ingrediënten en hun bereidingsmethoden.

  Sporen uit het verleden

  De speciale relatie van Japan met voedsel en de traditionele bereidingswijzen zijn duizenden jaren oud. Door een sociaal taboe dat jarenlang heeft geheerst, hebben de Japanners zo’n duizend jaar lang nauwelijks vlees gegeten. Dit heeft geleid tot een afkeer van de smaak ‘vet’ en de gevolgen hiervan zijn tot de dag van vandaag zichtbaar bij het bereiden van voedsel.  Japans eten bevat over het algemeen weinig vet, is gezond en wordt goed verdragen, een groot aantal gerechten wordt rauw gegeten en bevat vaak voedzaam, eetbaar zeewier.

  Sojasaus is ook een traditie

  Sojasaus speelt al eeuwen een belangrijke, traditionele rol in de Japanse keuken. Onze Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus wordt al ruim 300 jaar volgens hetzelfde recept gemaakt. Ondanks de diepgewortelde culinaire tradities van het land, staan de Japanners open voor buitenlandse keuken en gebruiken deze als bron van inspiratie.