Via Google+ delen:

Kikkoman’s kinderkeuken

Er is veel fantasie gevraagd van ouders die willen zorgen dat hun kinderen gezond eten. Kinderen hebben uit zichzelf immers vaak een voorkeur voor fast food, chocolade en andere ongezonde etenswaren. Ouders moeten soms dan ook de hele trukendoos gebruiken, de nieuwsgierigheid van de kleintjes prikkelen en ze een rol geven bij het koken. Wat je zelf hebt gemaakt, is immers het lekkerst! Wij hebben een paar ideetjes voor u die u kunnen helpen om uw kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met gezond eten.

Samen koken is leuk

"Dat lust ik niet" – een kreet die kinderen vaak al loslaten voordat ze het eten überhaupt geproefd hebben. Kleintjes zijn er vaak van overtuigd dat fruit en groenten niet lekker zijn. Toch kan het zó gemakkelijk zijn om kinderen bekend met en enthousiast te maken voor gezonde voeding. Koken moet leuk zijn en dat is het vooral als het samen gebeurt. Kinderen zijn enthousiast en nieuwsgierig en willen het liefst zelf uitproberen wat ze volwassenen in de keuken zien doen. Een paar tips die kunnen helpen om bij kinderen de belangstelling voor groenten en fruit te wekken:

Met de vingers eten - kinderen vinden dat geweldig! Waarom bijvoorbeeld niet eens samen eens een heel gezonde pizza of hamburger 'bouwen'? Met maar een klein beetje ondersteuning kunnen zelfs de kleintjes al meehelpen. Samen met papa en mama het pizzadeeg kneden, water of meel toevoegen of proberen om het pizzadeeg uit te rollen. De grote broers, zusjes of vrienden snijden ondertussen de groenten of raspen de kaas. Om de pizza zo gezond mogelijk te maken, kunt u het best volkorenmeel en verse groenten of fruit nemen, bijvoorbeeld banaan of ananas – want zelfgemaakt is superlekker!

Dat geldt ook voor hamburgers: verse ingrediënten snijden en de kleintjes de hamburger zelf laten beleggen – dat is leuk en de kinderen maken spelenderwijs kennis met allerlei voedingsmiddelen – en natuurlijk is tussentijds snoepen uitdrukkelijk toegestaan!

 

Het oog wil ook wat

Rauwkost en verse groenten zijn gezond, maar ook kinderogen eten mee. Maak daarom eens samen met uw kinderen een fruit- of groentemix klaar en snijd daarbij de kleine fruit- en groentestukjes in de vorm van een smiley. Kleine radijsbloemetjes of lekkere fruitspiezen of appelringen zijn ook erg in trek. Voor kinderen kunnen ook sausjes en kruiden het eten aantrekkelijker maken. En wat dacht u ervan om zelf een nieuwe naam voor het samen gemaakte eten te bedenken? Laat uw fantasie de vrije loop en tover een lekkere groenteschotel met rijst en Kikkoman sojasaus om in een ‘dekselse heksenketel'. Ook hier vinden de kinderen het heerlijk om erbij betrokken te worden. Ze zijn immers apetrots als ze papa en mama zo goed kunnen helpen. Nog een kleine tip: misschien kunt u de kinderen het eten zelf eens op de borden laten schikken. U weet bij een volgende keer dan meteen wat uw kinderen het leukst en lekkerst vinden.