Via Google+ delen:

Japans eten behoort tot het culturele erfgoed

Japans eten is in korte tijd heel populair geworden in Nederland. Het aantal Japanse restaurants en sushibars is de afgelopen 10 jaar flink toegenomen. Dit bewijst dat niet alleen in de Aziatische wereld, maar ook in het Westen grote belangstelling bestaat voor deze unieke keuken.

Unesco, de organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft de als ‘Washoku’ bekend staande traditionele Japanse keuken per 5 december 2013 toegevoegd aan de Immateriële Culturele Erfgoedlijst van de Verenigde Naties. Op die lijst staan slechts vier andere wereldkeukens: de Mexicaanse, Mediterraanse, Franse en Turkse keuken. De vermelding betekent dat de Japanse voedselcultuur op een stevig voetstuk is gezet. Dat is vooral te danken aan het feit dat de Japanse keuken meegaat met de seizoenen, gezond is en een goede balans tussen de textuur van het voedsel en de smaak omarmt. Bovendien onderstrepen de inspanningen om de natuurlijke smaken van de ingrediënten te behouden, het Japanse streven naar harmonie. De Immateriële Culturele Erfgoedlijst bevat ook andere aspecten van de wereldcultuur, zoals kunst en festivals. 

Wereldwijd geniet men steeds meer van Japanse maaltijden. Daarbij is het goed te beseffen welke elementen van Washoku zorgen voor een authentieke gastronomische ervaring. Smaakmakers, zoals dash, miso en sojasaus, zijn heel belangrijk. De Japanse Kikkoman sojasaus is wereldberoemd. De bereidingswijze van de sojasaus is nog steeds gebaseerd op een meer dan 300 jaar geleden in Tokio ontwikkeld recept, dat gebruik maakt van slechts vier pure ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en water voor een heldere smaak. Kikkoman sojasaus is een essentieel onderdeel van de dagelijkse Japanse maaltijd. Als saus om mee te koken, maar ook om de smaak van ingrediënten te versterken en in balans te brengen.

Ook in deze moderne tijd volgt Kikkomans natuurlijke brouwproces de traditionele stappen van de sojasausbereiding, maar tegenwoordig op veel grotere schaal en rekening houdend met ethische aspecten als  voedselveiligheid en het milieu. Het langdurige fermentatieproces geeft de sojasaus een delicaat aroma en helderheid en zorgt voor een unieke, zachte smaak. Geen wonder dat het een wereldwijde bestseller is en de favoriet van zowel huishoudens als professionele koks.

Sushi is een zeer bekend Japans gerecht in Europa, maar slechts een van de vele varianten van Washoku. Er zijn vele andere soorten gerechten, variërend van authentieke kaiseki (meergangenmenu voor feestelijke bijeenkomsten) tot diverse maaltijden voor thuis.

We laten u graag kennismaken met enkele typische recepten voor smakelijke Japanse thuismaaltijden, die bovendien  gemakkelijk te bereiden zijn.

We hopen dat u geniet van de nieuwe aspecten van Washoku.