Via Google+ delen:

Indiaas geïnspireerde Poké bowl met verse kokos-chutney

Ingrediënten voor 4 personen

per portie: 3736 kJ / 892 kcal

  • 100 g bruine basmatirijst
  • 400 ml kokosmelk
  • 5 g currykruiden, poeder
  • 400 g Paneer (Indiase roomkaas)
  • 120 ml Kikkoman Poké saus
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 100 g broccoli
  • 40 g geroosterde kokosvlokken
  • 10 g verse muntblaadjes, fijn gehakt
  • 30 ml citroensap, vers geperst
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 100 g vers kokosvlees, grof gehakt
  • 10 g verse gember
  • Cayenne poeder

Bereiding

Snijd de Paneer in kleine, hapklare stukken en meng met Kikkoman Poké saus. Laten marineren terwijl u de rest voorbereid. Als u geen Paneer vindt, gebruik dan een andere stevige roomkaas die niet zout is (belangrijk) of stevige tofu.

Was bruine basmatirijst totdat hij helder is. Met kokosmelk, currykruiden en zout in een middelgrote pan doen. Afdekken en volgens de aanwijzingen op de verpakking koken; normaliter 15 à 20 minuten. Draai het vuur uit en laat het afgedekt staan. Maak de rijst los met een vork na 5 à 10 minuten en houd hem warm. Als u calorieën wilt besparen (ongeveer 50 kcal per portie), kook de rijst dan in water in plaats van kokosmelk.

Was ondertussen de broccoli, maak er hapklare stukjes van en plaats ze in de stoomkoker. Bij sterke hitte afgedekt 5 à 6 minuten laten stomen. 1 minuut lang onder koud stromend water afspoelen en met zout op smaak brengen. Als u geen stoomkoker heeft, kunt u een zeef in een pan met een goed afsluitend deksel gebruiken. Vul regelmatig het water bij in de pan.

Voor de verse kokos-chutney schilt u de gember en hakt u deze fijn. Hak de gedroogde abrikozen in grove stukken. In een kleine kom van een keukenmachine (geen mixer) de geraspte gember, abrikozen, vers gesneden kokos en citroensap mengen. Met zout en een mespuntje cayenne poeder op smaak brengen. 30 seconden tot 1 minuut mengen totdat alles grof gehakt is. Indien nodig de massa losmaken van de zijkanten van de kom. Meng met fijn gehakte munt en zet opzij. De chutney kan maximaal drie dagen in de koelkast worden bewaard. Vervang indien nodig door een in de winkel gekochte chutney om tijd te besparen.

Halveer de kerstomaatjes en de kokosvlokken kort in een kleine, droge pan (gebruik geen olie) roosteren. Let er goed op dat ze niet verbranden, maar alleen goudbruine randen krijgen.

Verdeel de rijst in 4 kommen. Verdeel dezelfde hoeveelheid van alle andere bereide ingrediënten met de klok mee op de rijst in de kommen: chutney, broccoli en kerstomaatjes. De gemarineerde Paneer met de saus in het midden plaatsen en met geroosterde kokosvlokken garneren. Indien gewenst met nog meer Kikkoman Poké saus besprenkelen en direct serveren.