Via Google+ delen:

Recept van 2 soorten bitterballen

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten zoete aardappelbitterballen:

  • 250 g zoete aardappel
  • 1 eetl. brunoise van winterwortel
  • 1 eetl. brunoise van paprika
  • 1 eetl. brunoise van bosui
  • 25 g bloem
  • Fijngesneden rode peper (1/8 fijngesneden)
  • Snufje versgemalen peper en zeezout
  • 1 theel. Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus

Ingrediënten tonijnbitterballen:

  • 150 g verse, rauwe tonijn (sashimi kwaliteit)
  • 4 dl sojaroom
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 eetl. mirin
  • 2 eetl. fijngesneden bosui
  • 1 theel. Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus
  • Snufje versgemalen peper en zeezout
  • 75 g boter
  • 90 g bloem voor roux

Ingrediënten paneren:

Ingrediënten sausje bij de bitterballen:

  • 50 g Griekse yoghurt
  • 1 eetl. olijfolie
  • 0,5 eetl. citroensap
  • 2 eetl. wasabimayonaise
  • 0,5 zoete appel in kleine blokjes gesneden
  • versgemalen peper en zeezout

Bereiding

Bereiding zoete aardappelbitterballen:

Kook de zoete aardappelen botergaar, laten drogen in een vergiet en pureren.

Voeg de fijngesneden winterwortel, paprika, Spaanse peper, bloem, natuurlijk gebrouwen sojasaus toe en breng op smaak met peper en zout. In de koelkast zetten tot aan het paneren.

Bereiding tonijnbitterballen:

Snijd de bosui fijn en de tonijn in kleine blokjes. Verhit de bouillon en sojaroom. Voeg de bosui, mirin, natuurlijk gebrouwen sojasaus toe en bind met de roux (koud) tot een mooie, stevige massa. Breng op smaak met peper en zout. Laten afkoelen. Meng de rauwe tonijn voorzichtig door de salpicon en daarna 1 uur in de koelkast zetten.

Bereiding paneermengsels:

Maak een mengsel van 3 losgeklopte eieren en 1,5 eetl. natuurlijk gebrouwen sojasaus en een mengsel van het paneermeel en de sesamzaadjes. Zet de 2 mengsels en het bloem klaar in 3 diepe borden.

Bereiding bitterballen:

Maak met een kleine ijsknijper kleine balletjes van de twee vullingen, haal deze door de bloem, vervolgens door het ei-sojamengsel en uiteindelijk door het paneermeel.

Frituur de bitterballen in circa 2 minuten (afhankelijk van de grootte) goudbruin. Laten uitlekken op keukenpapier serveer daarna direct.