BBQ - meer dan alleen maar grillen

Voor velen is dit het toppunt van genot: de barbecue (afgekort BBQ). De trend uit Amerika is vooral ‘s zomers een welkome afwisseling voor de normale dagelijkse menukaart. Wat de meesten niet weten: bij het barbecueën gaat het niet om het klassieke grillen, maar om een speciale gaarmethode die de gegrilde levensmiddelen een heel bijzondere touch verleent. Wij hebben de culinaire specialiteit eens onder de loep genomen.

Teriyaki-sauzen

Of het nu barbecue of grillen wordt genoemd; beide varianten kunnen met Kikkoman Teriyaki-sauzen worden verfijnd. Teriyaki is een speciale bereidingswijze, waarbij de ingrediënten voor het grillen gemarineerd of voor het serveren kort geglaceerd worden. De Teriyaki-sauzen van Kikkoman zorgen voor het typisch zoet-hartige aroma. Probeer eens de verschillende varianten; bijvoorbeeld die met geroosterde knoflook!

Een event met een lange geschiedenis

De herkomst van het woord ‘barbecue’ kan niet met zekerheid worden bepaald. Waarschijnlijk is het echter afgeleid van het Spaanse woord ‘barbacoa’, wat op zijn beurt weer afkomstig is van de Zuid-Amerikaanse Indianentaal van de Taino. Want de bereidingsmethode van het langzaam verwarmen van vlees in rook was reeds ten tijde van de Spaanse verovering van Amerika wijd verbreid in het hele Caraïbische gebied en de kust van het vaste land tot aan Brazilië.

Als een soort get together uit het verre verleden ontwikkelde de BBQ zich uit slachtfeesten. Omdat deze in de open lucht en vooral ook met veel gasten plaats vonden, werden ze niet alleen het centrum van familiefeesten, maar ook van buurtfeesten en kerkelijke feesten.

Nog voordat de hamburger voet kon vatten bij de fast-food restaurants, bezochten reizigers zogenaamde barbecue-restaurants. Naast de hot dog zorgde de barbecue voor de eerste succesvolle take-away eetmogelijkheden voor iedereen die onderweg was met de auto. En ook al staan de Verenigde Staten bekend als ‘moeder van de barbecue’: ze hebben hem niet bedacht.

BBQ vs. grillen

Inmiddels wordt ‘BBQ’ vaak als synoniem gebruikt voor het ‘grillen’. Maar deze twee soorten vleesbereidingswijzen zijn verschillend. Terwijl het vlees tijdens het grillen direct over de gloed gaar wordt, wordt het tijdens het BBQ in aromatische rook gegaard. Barbecue is echter niet geschikt voor mensen met weinig geduld. Omdat het langer duurt dan het normale grillen om een worstje een kleurtje te geven, moet toch wel een portie tijd worden meegebracht. Voor de iets langere bereiding wordt men ook beloond: het verschil proef je.

En voor de experimenteerdriftige genieter is er ook nog de smoker. In een afzonderlijke kamer wordt hout ontstoken. De hete rook trekt van deze kamer in de zogenaamde gaarkamer. Hier ligt het vlees dat langzaam gaar wordt. Via een schoorsteen wordt de rook tenslotte naar buiten geleid. Grote smokers hebben niet alleen een klein rookkanaal, maar ook een grote verticale toren. Hierin kan vlees warm worden gehouden of vis gerookt worden.

Welke grill-fan maakt niet stiekem een sprongetje als hij hieraan denkt?