Bento boxes - a Japanese cult conquers Europe

What bento boxes are and how to fill them

Ze zijn extreem handig en maken van iedere lunch een echte highlight: Bento-boxen. De rage uit Japan verovert Europa en biedt een gevarieerd alternatief voor de ‘gewone’ broodtrommel. De boxen staan bekend om hun buitengewone designs en maken dankzij de geïntegreerde vakken mogelijk, gerechten zonder vervelend mengen te transporteren. Het buitengewone aan deze Japanse lunchbox: hiermee is een echte trend rondom het decoratief samenstellen van een gezonde maaltijd ontstaan; een echte inspiratie en voor ons reden genoeg om de wereld van de Bento-boxen voor te stellen.

Bento-boxen: een Japans iconisch verhaal

Nauwelijks iemand kan bij een kijkje op de vrolijk gekleurde en buitengewoon moderne Bento-boxen nog denken dat de culturele oorsprong zeer ver weg ligt. Al sinds de vijfde eeuw transporteren mensen in Japan hun maaltijden in boxen met scheidingswanden erin. Moderne varianten zijn gemaakt van hout, aluminium of kunststof, hebben meerdere vakken en deels ook meerdere lagen; afhankelijk van het aantal personen. De Bento-boxen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven in Japan. Werknemers en schoolkinderen; iedereen gebruikt ze. Inmiddels is door de handige box een echte eettrend ontstaan, en dat niet alleen in Japan. In talrijke blogs wisselen Bento-fans op de hele wereld zich uit over tips en technieken om de iconische lunchbox creatief te vullen. Helemaal volgens het motto ‘Het oog wil ook wat’ ontstaan kleine kunstwerken die de voorvreugde op de lunch of snack tussendoor versterken.

Een kunst op zich: Bento-boxen juist vullen

Bento-boxen zien er niet alleen van buiten mooi uit. Ook het ‘binnenste’ is normaliter buitengewoon mooi en boordevol creatieve ideeën. Iedereen kan zijn Bento-box kunstzinnig vullen, maar houd hierbij rekening met de volgende regels:

  1. De levensmiddelen moeten makkelijk eetbaar zijn, zowel met stokjes maar ook met vingers kunnen worden gegeten. Hoe natuurlijker de gerechten, des te beter.
  2. De porties moeten klein en in hapklaar formaat zijn, zodat ze later ruimtebesparend in de boxen kunnen worden gedaan.
  3. Er moeten zo veel mogelijk kleuren in de Bento-boxen tevoorschijn komen, daarom vormen fruit en groente een belangrijk onderdeel.
  4. De rangschikking van de hapjes geschiedt op basis van vorm en kleur: ronde en hoekige levensmiddelen passen precies zoals complementaire kleurverlopen (groen en rood, blauw en oranje, paars en geel) het beste bij elkaar.

Als u rekening houdt met deze basisregels, kent uw creativiteit geen grenzen: van komkommers kunt u sterren maken of u kunt rijst met behulp van vormpjes modelleren in bijvoorbeeld grappige dierenhoofden. Ook de papieren vormpjes voor muffins, uitsteekvormpjes of eivormen zijn populaire hulpmiddelen om de hapjes een bijzonder uiterlijk te verlenen.

Wist u dat?

Bento-boxen zijn ontwikkeld voor eenvoudige koude gerechten, zodat ze zowel voor sushi als voor traditionele sandwiches kunnen worden gebruikt. Ze hebben zelfs speciale vakken voor onze Kikkoman sojasauzen, zodat u aan uw heerlijke lunch ook het perfecte aroma kunt toevoegen. Tegenwoordig zijn er tal van handige Bento-boxen. via de volgende link ziet u enkele voorbeelden: www.japancentre.com