De traditionele kerstgerechten in Europa

De traditionele kerstgerechten in Europa

Tot de mooiste tradities tijdens de Kerst behoort het, samen met de familie en vrienden te eten. Kikkoman heeft voor u de traditionele kerstgerechten uit de verschillende Europese landen op een rijtje gezet: laat u bij de keuze van het menu voor dit jaar eens inspireren!

Nog een tip voor de heel bijzondere smaak: ongeacht of vis, vlees, gevogelte, groente, soep of dessert; onze Kikkoman sojasaus verleent uw kerstgerechten een volle umami-kick. Slechts een paar drupjes maken uw menu nog lekkerder.

Oostenrijk

In Oostenrijk variëren de traditionele gerechten per regio. Vaak staan karpers op het menu, maar ook de kerstgans komt voorbij. Vaak worden hier regionale soepen zoals aardappel- of ‘Würstelsuppe’ (worstjessoep), die, zoals de naam al verklapt, wordt gemaakt met zelfgemaakte worstjes, pasta en groente. Een Oostenrijks feestmaal. Bovendien staan tegenwoordig ook vaak koude gerechten zoals roastbeef, ganzenlever, gerookte zalm en visfilets maar ook zeevruchten met bijgerechten, salades en dips op het menu. Maar net zoals in Zwitserland wordt ook het vlees- of kaasfondue tijdens de kerst steeds populairder.

Denemarken

Ook in Denemarken hecht men tijdens de kerst grote waarde aan tradities. Bij meer dan 90 procent van de Denen staat gebraden eend, gevuld met pruimen en appels of geroosterd varkensvlees met knapperige lekkernijen op het menu. Als bijgerecht worden of gewone gekookte aardappeltjes, of gekaramelliseerde kleine aardappels en rode kool geserveerd. Het geheel wordt geserveerd met een stevige braadjus. Het dessert is meestal een rijstdessert met amandelen en kersensaus.

Frankrijk

In Frankrijk wordt op 24 december traditioneel een feestmaal bestaande uit foie gras, ganzenlever dus, oesters of andere zeevruchten als voorgerecht, kapoen met kastanjes als hoofdgerecht en ‘Bûche de Noël‘ als toetje geserveerd. De kapoen is een masthaan, diens vlees als zeer mild bekend staat. De ‘Bûche de Noël‘, het toetje, is een roulade van biscuitdeeg die afhankelijk van de voorkeur bijvoorbeeld met chocolade of fruit is gevuld en eruit ziet als een blok hout. Net zoals op de foto links.

Duitsland

In Duitsland wordt op de avond van de 24e december traditioneel eend of gans geserveerd. In sommige regio’s ook karpers, forellen of heel eenvoudig aardappelsalade met worstjes. Maar ook raclette in al zijn varianten is erg populair bij de Duitsers.

Groot-Brittannië

In Engeland is de kalkoen het meest populaire kerstgerecht. Meer dan driekwart van de Britten eten het gevogelte tijdens de kerst, sinds hij dankzij hun koning Edward VII in de 19e eeuw in de mode is geraakt. Tot de typische bijgerechten behoren gebraden aardappels en pastinaken (een wit wortelgroente), wortels, spruitjes en veel saus: het braadvlees wordt normaal gesproken gevuld en met veenbes- of broodsaus geserveerd. ‘Pigs in blankets’ - kleine worstjes opgerold in knapperig spek - worden ook vaak geserveerd als bijgerecht. Het overige vlees wordt op de volgende dag koud op brood of met komkommers gegeten of opgewarmd in een curry.

Italië

Rond de Middellandse Zee, in Italië, worden op de avond van de 24e december elegante visgerechten geserveerd. De volgende dag wordt in het Noorden hoofdzakelijk stevige, met vlees gevulde ravioli en in het Zuiden juist vaak lam geserveerd. Buitengewoon: rondom Napels wordt op de 1e kerstdag vaak paling geserveerd.

Polen

In Polen wordt altijd een extra bord neergezet, voor het geval dat er onverwacht een gast komt. Typische gerechten zijn in meel gepaneerde karpers, haring in olie met uien of het traditionele koolgerecht Bigos, dat met gedroogde champignons, boter en room wordt verfijnd. Ook eten veel families op kerstavond rode bieten-soep, in Polen heet deze Borsjtsj, met kleine champignonknoedels, of knoedels met zuurkool- en champignonvulling (Pierogi) en maanzaadkoek als dessert.

Rusland

Tot de traditionele kerst- en nieuwjaarsgerechten in Rusland behoort de huzarensalade. Deze bevat aardappelen, komkommers met dille, erwten, eieren, wortels en gekookt rundvlees of kip of gehakt en wordt afgerond met rijkelijk mayonaise. Ook haring ‘in bontmantel’, een laagjessalade met in blokjes gesneden en ingemaakte haring, bedekt met geraspte, gekookte groente zoals aardappelen, wortels of rode bieten, is erg populair. Laatstgenoemde verleent de salade zijn karakteristieke paarse kleur. In tal van regio’s eten families tijdens de kerst ook ‘Kholodets’, varkensvlees ingelegd in aspic, een gelee uit het vleesnat.

Spanje

In Spanje bestaan veel tradities, maar gevulde kalkoen is het meest voorkomend. Vroeger werd hij levend naar de markt in de steden gebracht: de mensen kochten hem en leefden met hem, totdat ze hem op Kerstdag als het avondeten bereidden voor de familie. Als toetje mag ‘Turrón’, gemaakt van eieren, amandelen, honing en suiker, dat een beetje smaakt als nougat, niet ontbreken op het traditionele Spaanse menu.

Zwitserland

In Zwitserland hebben ze geen typisch kerstgerecht. Traditioneel wordt de kersttijd daar opgesplitst in Advent-, vasten- en feesttijd, wat op culinair gebied betekent dat na veertig magere, vleesloze dagen weer vlees mag worden gegeten. Daarom staan er hoofdzakelijk vleesgerechten, die van regio tot regio variëren, op het menu. Bovendien is het ‘Fondue Chinoise’, Chinees vleesfondue, een van de meest populaire kerstgerechten.