
Fondue een anders – met Kikkoman sauzen!
De klassieke fondue met vet of kaas is typisch voor Europa. Maar een nieuwe variant, volgens de Japanse Shabu-Shabu-stijl, wordt ook hier steeds populairder. Omdat de ingrediënten hierbij in bouillon worden gegaard, is deze vorm van fondue veel minder vettig, maar heeft wel een heerlijke smaak.
Kikkoman laat u drie fantastische recepten zien en welke sauzen bij het fondue passen.
Runderfondue

Voor 6 porties
Ingrediënten
Runderfondue
- 1 liter rundvleesbouillon
- 600 g runderfilet
- 200 g doperwten
- 1 zoete aardappel
- 1 glas kleine maïskolven ingemaakt in azijn
Sauce Cumberland
- 100 g rode bosbessenjam of aalbessengelee
- 1 tl Dijon-mosterd
- Zeste en sap van 2 sinaasappel
- 2 el Kikkoman Ponzu Orange
- Zwarte peper
Pindasaus
- 125 g pindakaas
- 4 el Kikkoman Teriyaki-saus met geroosterde sesam
- Sap van 1 limoen
- 50 g pinda’s
- 2 el kokosolie
- 100 ml kokosmelk
- 1 lente-uitje
- 3 cm gember
- ½ teentje knoflook
Rundvleesbouillon (zelf koken)
- 2 uien, niet geschild
- 1 teentje knoflook
- 2 kg soepvlees
- 1 kg botten van het rund
- 2 wortels
- 1 gele wortel
- 100 g knolselderij
- 6 liter water
- 1 laurierblaadje
- ¼ bond peterselie
- 10 zwarte peperkorrels
- 60 ml Kikkoman biologische sojasaus
Bereiding
Rundvleesbouillon (zelf maken)
Vlees en botten goed wassen. In een grote soeppan doen en opvullen met koud water. Breng aan de kook. Het schuim afscheppen zodra het water kookt. Overige ingrediënten toevoegen, op middelgroot vuur gedurende ten minste 3 uur koken. Zeven, en al naar behoefte op smaak brengen met zout.
In plaats van zelf gekookte bouillon kunt u ook gebruiksklare bouillon of een bouillonblokje gebruiken.
Pindasaus
Pinda’s schillen en grof hakken. In een pan zonder olie fruiten. Opzij zetten. Lente-uitje, gember en knoflook fijnhakken. In olie glazig fruiten. Aanvullen met kokosmelk en een paar minuten laten reduceren. Tenslotte de pinda’s en pindakaas erbij doen. Limoensap en Kikkoman Teriyaki-saus met geroosterde sesam toevoegen.
Sauce Cumberland
Jam met mosterd, Ponzu, sinaasappelsap en zeste mengen. Op smaak brengen.
Runderfondue
Filet in 2x2 cm grote blokjes snijden. Doperwten eventjes in kokend water blancheren. Vervolgens koud afspoelen. Zoete aardappel schillen en in 2x2 cm grote blokjes snijden. Een paar minuten koken, totdat ze beetgaar zijn. Rundvleesbouillon in de fonduepan op het fornuis verwarmen. Fonduepan op de fondueset zetten. Vlees of groente opprikken en in de bouillon koken. Serveer met sausjes.
Vegetarisch
Voor een vegetarische fondue gebruikt u groentebouillon en laat u het vlees achterwege.
Een portie rundvleesfondue bevat:
- 531 kcal
- 31 g koolhydraten
- 38 g proteïne
- 27 g vet
Kippenfondue

Ingrediënten
Kippenfondue
- 1 liter kippenbouillon
- 4 kippenborsten
- 200 g garnalen
- 100 g ravioli of tortellini
- 200 gram kerstomaatjes
- 1 broccoli
Citroenmayonaise
- 4 eierdooiers
- 200 ml plantaardige olie
- 1 el citroensap
- 1 snufje zwarte peper
- 3 el Kikkoman Ponzu citroen
Chilisaus
- 2 rode paprika’s
- 1 teentje knoflook
- 4 cm gember
- 125 ml Kikkoman Smaakstof voor sushi-rijst
- 150 g suiker
- 200 ml water
- 3 el Kikkoman Ponzu Chili
Kippenbouillon (zelf maken)
- 2 uien, niet geschild
- ½ prei
- 1 teentje knoflook
- 2 kippen
- 2 wortels
- 6 liter water
- 1 laurierblaadje
- ¼ bond peterselie
- 5 takjes tijm
- 10 zwarte peperkorrels
- 100 ml Kikkoman sojasaus met 43% minder zout
Bereiding
Kippenbouillon (zelf maken)
Kip goed wassen. Kip in stukken snijden, borststukken opzij leggen. In een grote soeppan doen en opvullen met koud water. Breng aan de kook. Het schuim afscheppen zodra het water kookt. Overige ingrediënten toevoegen, op middelgroot vuur gedurende ten minste 3 uur koken. Zeven, en al naar behoefte op smaak brengen met zout.
In plaats van zelf gekookte bouillon kunt u ook gebruiksklare bouillon of een bouillonblokje gebruiken.
Citroenmayonaise
Eierdooier met de mixer schuimig roeren. Beetje voor beetje de olie toevoegen totdat de mayonaise dik roomachtig is. Tenslotte peper, Ponzu, citroensap toevoegen.
Chilisaus
Paprika ontpitten en grof snijden. Gember en knoflook hakken. Paprika, gember en knoflook met de pureerstaaf pureren. Alle ingrediënten aan de kook brengen, de warmte reduceren tot 2/3 en gedurende ten minste 15 minuten laten koken. De saus moet een jam-achtige consistentie hebben.
Kippenfondue
Kippenborst in 2x2 cm grote blokjes snijden. Broccoli enkele minuten in kokend water koken. Vervolgens koud afspoelen. Kippenvleesbouillon in de fonduepan op het fornuis verwarmen. Fonduepan op de fondueset zetten. Vlees of groente opprikken en in de bouillon koken. Serveer met sausjes.
Vegetarisch
Voor een vegetarische fondue gebruikt u groentebouillon en laat u het vlees achterwege. Vegetarische ravioli gebruiken (bijvoorbeeld met ricotta of paddenstoelen).
Een portie kippenfondue bevat:
- 591 kcal
- 32 g koolhydraten
- 33 g proteïne
- 34 g vet
Kalfsfondue

Ingrediënten
Kalfsfondue
- 1 liter kalfsbouillon
- 600 g kalfsfilet
- 250 g paddenstoelen (champignons of shiitake)
- 3 wortels
- 200 g spruitjes
100 ml Kikkoman sesamsaus
Sauce Gribiche
- 4 eieren
- 1 el Dijon-mosterd
- 2 el Kikkoman kruiden voor sushi rijst
- 60 ml olijfolie
- 4 augurken
- 2 el zoutkappertjes
- 3 el Kikkoman Ponzu citroen
- ½ bond peterselie
- ½ bosje bieslook
Kalfsbouillon (zelf maken)
- 3 lente-uitjes
- 1 teentje knoflook
- 2 kg kalfsvlees voor soep
- 1 kg botten van het kalf
- 2 wortels
- 6 liter water
- 1 laurierblaadje
- ¼ bond peterselie
- 5 takjes tijm
- 5 pimentkorrels
- 10 witte peperkorrels
- 60 ml Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus
Bereiding
Kalfsbouillon (zelf maken)
Vlees en botten goed wassen. In een grote soeppan doen en opvullen met koud water. Breng aan de kook. Het schuim afscheppen zodra het water kookt. Overige ingrediënten toevoegen, op middelgroot vuur gedurende ten minste 3 uur koken. Zeven, en al naar behoefte op smaak brengen met zout.
In plaats van zelf gekookte bouillon kunt u ook gebruiksklare bouillon of een bouillonblokje gebruiken.
Sauce Gribiche
Eieren koken. Koud afspoelen, schillen. 2 eigeel, mosterd, azijn, Ponzu en olijfolie mengen totdat een crème-achtige pasta ontstaat. Kruiden, eieren, augurken, kappertjes en de overige ingrediënten fijn hakken en met de pasta mengen. Met peper op smaak brengen.
Kalfsfondue
Kalfsfilet in 2x2 cm grote blokjes snijden. Spruitjes enkele minuten in kokend water koken. Vervolgens koud afspoelen. Wortels in 5 mm dikke schijfjes snijden. Enkele minuten in water koken, totdat ze beetgaar zijn. De paddenstoelen afhankelijk van de grootte halveren of in vieren snijden. Kalfsvleesbouillon in de fonduepan op het fornuis verwarmen. Fonduepan op de fondueset zetten. Vlees of groente opprikken en in de bouillon koken. Serveer met sausjes.
Vegetarisch
Voor een vegetarische fondue gebruikt u groentebouillon en laat u het vlees achterwege.
Een portie kalfsfondue bevat:
- 430 kcal
- 16 g koolhydraten
- 35 g proteïne
- 23 g vet
Een fondue-avond met Kikkoman, die u niet snel zult vergeten
Als u uw gasten tijdens de volgende keer tijdens een fondue-avond een van deze drie recepten presenteert, wordt de avond vast en zeker een succes. Kikkoman sauzen zijn de ideale begeleiders vor een gezellige fondue, want ze geven alle ingrediënten een volle, aromatische smaak. Kikkoman raadt de volgende sauzen aan voor uw volgende fondue-avond.