Kleine dumplings die een grote smaak ontwikkelen

Ontdek de heerlijke variëteit van Japanse gyoza!

Ze lijken op Italiaanse ravioli of tortellini of op Duitse maultaschen en zijn toch typisch Japans: gyoza. De kleine dumplings worden gevuld met verse ingrediënten zoals groenten, vlees of zeevruchten, en er zijn ook puur vegetarische versies. Gyoza worden traditioneel geserveerd met sojasaus, azijn, chili-olie of ponzu. Wat ze zo bijzonder maakt, is niet alleen het deeg of de vele verschillende vullingen. Het is vooral de manier van bereiden. Want de traditionele Japanse gyoza worden gebakken, maar ook gefrituurd, gekookt of gestoomd.

Hartig gevulde dumplings, makkelijker te bereiden dan u denkt 

Oké, het maken van gyoza ziet er niet echt simpel uit. Het is echter makkelijker dan gedacht en vereist slechts een beetje geduld en gevoel. De klassieke manier om Japanse gyoza te presenteren is in een dunne deegmantel met een vulling van gehakt vlees, lente-ui, kool, gember en knoflook. Daarbij worden de ingrediënten op het gyozadeeg gelegd en zorgvuldig met de hand tot een dumpling gevormd. Vervolgens hoeft u de gyoza alleen nog maar kort te bakken, tussendoor te stomen, te braden of knapperig te frituren – en klaar zijn de heerlijke dumplings!

De basis voor gyoza: een speciaal deeg

Zonder het juiste deeg wordt het niets met de gyoza-voorbereiding. Waar u bij het mengen van de ingrediënten tarwezetmeel, aardappel-/maïszetmeel, suiker, zout, warm water en olie op moet letten, laten we u zien in deze video. Maar geen paniek! U kunt ook gebruik maken van kant-en-klaar gyozadeeg uit een supermarkt of Aziatische winkel met een goed assortiment. Met beide varianten lukken de gyoza-recepten van okeKikkoman gegarandeerd.

Welke dips passen perfect bij Japanse gyoza?

Wat in elk geval niet mag ontbreken bij de Japanse gyoza-dumplings is een goed gekruide dip. De traditionele basis ingrediënten hiervoor zijn sojasaus, azijn en chili-olie, maar gyoza smaken ook heerlijk met een zelfgemaakte dip van mayonaise, Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus en tahini, geroosterde sesampasta. Net zo lekkere dips tovert u in een paar minuten tevoorschijn met yoghurt. En nog simpeler is het om gewoon een van de drie Kikkoman ponzu-sauzen te nemen, verkrijgbaar in de smaken citroen, sinaasappel en chili. Een ideale dip voor alle lekkere gyoza-hapjes!

Lekker voorgerecht, verrukkelijk bijgerecht of licht hoofdgerecht

Gyoza zijn kleine lekkernijen voor elke gelegenheid en bij elke gang van een menu. Als voorgerecht stimuleren ze de smaakpapillen en passen ze naadloos in haast elk menu. In Japan worden gyoza graag geserveerd als bijgerecht bij heldere ramen of noedelsoepen. Maar ook als hoofdgerecht, en dan bij voorkeur in een grote verscheidenheid, zijn gyoza een populaire specialiteit.

In China zijn de gevulde dumplings – jiaozi geheten – een typisch feestgerecht voor het Chinese Nieuwjaar. Ze staan symbool voor welvaart en saamhorigheid. En dat kan men zelfs proeven!

Hier komen onze gyoza-recepten voor u:

Gebakken gyoza – een Japanse klassieker

Spitskool, gehakt, lente-uien, knoflook en gember vormen de basis voor deze gebakken gyoza, een waar genot voor echte fijnproevers! Breng de ingrediënten gewoon op smaak met Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, ‘verpak’ ze in gyozadeeg en bak ze in een pan tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat zijn hartige dumplings met verrukkelijke geroosterde aroma’s. Het enige wat nu nog ontbreekt is een bijpassende dip – ofwel met chili-olie en azijn voor een pittige kick, of een dip op basis van mayonaise met sesampasta en honing, of gewoon Kikkoman Ponzu sojasaus Citrus – en dan kan de gyoza-pret beginnen.

Gestoomde vegetarische gyoza – een heerlijke vegetarische specialiteit

Met aubergine, shiitake paddenstoelen, spitskool, wortelen, lente-uienen rijst worden deze gyoza gevuld en met behoud van de voedingsstoffen bereid. De natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman geeft de rijst- en groentemix daarbij een bijzonder volle smaak en een aangenaam mild aroma. De dumplings worden gestoomd in een stoommandje of kookpan. En als dip bij deze vegetarische lekkernij past een hartige compositie van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, lente-uitjes en gemalen sesamzaad of een dip op yoghurtbasis met citroensap, cayennepeper, komijn en koriander. Of gewoon de Kikkoman Ponzu Chili.

Gefrituurde gyoza – een feest voor liefhebbers van zeevruchten

Garnalen, shiitake paddenstoelen en waterkastanjes zijn de verborgen sterren van deze gefrituurde gyoza. Met hun vulling, op smaak gebracht met Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, zijn deze kleine dumplings een echte traktatie voor iedereen die van zeevruchten houdt. En mooi geserveerd op slabladeren, naast gehalveerde cherrytomaten, zijn ze ook een lust voor het oog. De dips: weer een trio van drie smaken.

Shumai – kleine Japanse deegtasjes met vleesvulling

Een variant op en alternatief voor gyoza zijn shumai. Het deeg is iets anders – en ook de vorm. De kleine Japanse deegtasjes zien er namelijk uit als een prachtige bloem. Ze zitten boordevol verse ingrediënten zoals vlees, shiitake paddenstoelen en erwten – natuurlijk aromatisch verfijnd met Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus. Gegarneerd met een losse groene erwt wordt de bloem trouwens perfect! Gedoopt wordt hier in een mengsel van sojasaus en mosterd. Smullen!

Bijgerecht of hoofdgerecht – hoeveel gyoza heb ik nodig?

Gyoza worden in Japan graag geserveerd als bijgerecht bij een heldere ramen of noedelsoep. Dan zijn ca. 10 stuks per persoon genoeg. Wie deze kleine lekkernijen liever als hoofdgerecht serveert, moet minimaal 15 stuks per persoon berekenen.