Hawaiiaanse fusion-keuken

Aloha! De Hawaiiaanse keuken

In Hawaii is een vrolijke mix van verschillende volkeren en culturen te vinden. Net zo gevarieerd is ook de keuken van het Pacifische eiland: hij wordt gekenmerkt door de invloeden van de immigranten uit alle delen van de wereld en combineert recepten uit verschillende culturen. Maar desalniettemin: typisch kenmerk van alle Hawaiiaanse gerechten zijn verse, regionale ingrediënten.

Hawaiiaanse Poké-bowls met een Japanse touch

Het meest bekende fusion-gerecht dat zijn wortels in Hawaii heeft, is de Poké-bowl, die traditioneel door vissers van het eiland werd bereid. Nog op de boot sneden ze hun vers gevangen vis rauw in hapklare stukjes, de ‘Poké’. Deze kruidden ze en garneerden ze met noten. Immigranten uit diverse landen hebben het eenvoudige gerecht later weer ontdekt en aangevuld. Daarom is de Poké-bowl tegenwoordig het symbool van de Hawaiiaanse keuken.

(Hobby-)koks overal ter wereld serveren rauwe vis, of garnalen, in bowls. Hierbij komen de invloeden van de Aziatische keuken duidelijk naar voren. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld vaak sushi-rijst als basis gebruikt, zodat een vullend bijgerecht in de kom zit. Ook bij de garnering gaat het er creatief aan toe: naast noten wordt tofu en veel verse groente gebruikt voor de Poké-bowl. In Hawaii zelf wordt ook zoet fruit gebruikt, zoals tropische vruchten als ananas, banaan, guave, mango of papaya, omdat deze allemaal op het eiland groeien. Bovendien zorgen de typische ingredienten zoals taugé en edamame-bonen voor een Japanse touch; ze passen ideaal bij verse, rauwe vis. Ze decoreren tegenwoordig in toenemende mate de moderne Poké-bowls.

Hoogwaardige sauzen ronden het Hawaiiaanse gerecht lekker af. Zowel de Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus en de zoutgereduceerde of glutenvrije varianten maar ook de nieuwe Kikkoman Poké saus, die speciaal werd ontwikkeld voor Poké-bowls, komen daarbij aan bod.

 

Poi, Lomi Lomi en Kalua Pig

Naast de veelzijdige Poké-bowls zijn er nog meer gerechten die nauw met Hawaii zijn verbonden, maar die niet via de zee zijn gekomen. Daartoe behoort bijvoorbeeld ‘Poi’, een pap gemaakt van de wortels van de taro-plant. Deze was vroeger het primaire voedingsmiddel van de oerbewoners van Hawaii en is nog altijd terug te vinden op de menukaart van de eilandbewoners.

Tijdens het beroemde kookfeest ‘Lu’au’ wordt Poi traditioneel als bijgerecht bij het ‘Kalua Pig’ geserveerd. Een heel varken dat een halve dag lang in een aarde-oven op lava-stenen wordt gegaard en dan bijzonder mals is. Bovendien wordt niet alleen tijdens de Lu’au ‘Lomi Lomi’ geserveerd. Dat is een salade met zalm, tomaten en uien afkomstig van het eiland Maui.