
Osechi-Ryōri: Japanse specialiteiten ter gelegenheid van Oud & Nieuw
Japans Nieuwjaar
Oshōgatsu (お正月), het Japanse Nieuwjaar, is een van de belangrijkste feesten in Japan. Gevierd wordt Ōmisoka, het Japanse Oud & Nieuw, anders dan in Europa. Het is niet het hoogtepunt, maar de start van de eigenlijke feestelijkheden rondom Nieuwjaar en wordt duidelijk minder spectaculair gevierd. Want het nieuwe jaar begint in Japan niet met een groot vuurwerk, maar met de klank van Boeddhistische tempelklokken. 108 keer zal de grote klok van elke tempel in het hele land te horen zijn. Met iedere klant moet een van de 108 wereldse begeerten van de mensen de aarde verlaten, zodat ze vrij van zonde en leed aan het nieuwe jaar kunnen beginnen. Veel Japanners maken gebruik van de gelegenheid om Hatsumōde (初詣), het eerste bezoek aan de tempel van het jaar, te brengen en te bidden voor geluk en gezondheid voor de komende twaalf maanden.
Oshōgatsu (お正月) – het Japanse Nieuwjaar
Akemashite omedetô gozaimasu of あけましておめでとうございます - dat is de Japanse nieuwjaarsgroet. Het eigenlijke Japans Nieuwjaar heeft echter gelijkenissen met het kerstfeest in Europa. Het is het belangrijkste familiefeest van het jaar. Kinderen krijgen cadeaus en er wordt vooral uitgebreid gegeten en gedronken. Een feestelijke gebruik tijdens Nieuwjaar en een van de belangrijkste culinaire rituelen is Osechi Ryōri – het Japanse nieuwjaars-eten. Net als bij een Bentō bestaat het uit verschillende specialiteiten en lekkernijen, die netjes gearrangeerd in een mooie box (Jyu-bako) worden geserveerd. Het Osechi Ryōri wordt al voor Oud & Nieuw voorbereid. Op die manier hoeft in Japan niemand te koken tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar.
Elke lekkernij met een bijzondere betekenis
Het is niet alleen het gebruik zelf dat intensief wordt gevierd in Japan. Ook de afzonderlijke gerechten en spijzen voor de nieuwjaarsboxen hebben een bijzondere betekenis. Want elke lekkernij van een Osechi worden positieve eigenschappen toegedicht. Als symbool voor de hoop, het geluk en rijkdom nemen ze hapje voor hapje en laag voor laag hun plekje in het leven en het nieuwe jaar. Zo geldt de “met zout gebraden zeebrasem” (Tai no Shioyaki) als bijzonder geluk brengend gerecht en kuit van de haring (Kazu no ko) als garant voor gezonde nakomelingen in het nieuwe jaar. De zeewier is een symbool voor vrienden, de zwarte sojaboon voor gezondheid. Ook Ozōni, een soep met Mochi-rijstcake, is erg populair. Het genot van Mochi-rijstcake ter gelegenheid van het nieuwe jaar heeft eveneens een betekenis. Het is een symbool voor een lang leven, volharding en gezondheid.
Osechi Ryōri heerlijkheden nieuw geïnspireerd
De Osechi Ryōri traditie is inmiddels al meer dan 1.000 jaar oud. Datemaki (zoet, opgerold omelet), Kuri Kinton (gekonfijte kastanjes met zoete aardappelen), Kuromame (zoete zwarte sojabonen) of Su Renkon (ingemaakte lotuswortel) behoren tot de klassiekers binnen de Osechi-specialiteiten. Naast de typische kleine, koude lekkernijen die niet alleen lekker, maar ook zeer decoratief worden gepresenteerd, zijn er ook steeds meer moderne varianten van het Osechi-ryōri ritueel te vinden. Daartoe behoren roastbeef en salade of gebraden Chinese recepten. De diversiteit is groot. Kikkoman laat u zien met welke specialiteiten u uw heel eigen Osechi-ryōri feest kunt vieren en celebreren. Dat lukt bijzonder goed met een mix van onze verschillende Japas - die natuurlijk al heerlijk zijn gekruid met onze Kikkoman sojasauzen. Een must-have voor Japanse specialiteiten!