Fondue op de Japanse manier

Gezellige avonden met vrienden en familie tijdens een lekker, ontspannen en vooral langzaam etentje; daarbij denkt men aan fondue! En dat niet alleen in Europa, maar ook in Japan. Daar wordt het Shabu-Shabu genoemd en wordt het traditioneel met rundvlees geserveerd. Iedere gast kan zijn vlees zelf bereiden door het in een pot met kokend hete bouillon te dompelen. Het gerecht heeft zijn naam te danken aan het geluid dat hierbij ontstaat. Bovendien worden verschillende soorten kool, prei, wortels, verschillende paddenstoelen of Udon-noedels geserveerd, die eveneens in de bouillon worden gegaard. Na het garen dompelt men het vlees en de groenten in Ponzu- of sesamsaus en geniet vervolgens van het resultaat! Normaal gesproken wordt rijst als bijgerecht geserveerd.

Begin maar! Kikkoman laat u twee heerlijke recepten van het gezellige traditionele Japanse eten zien:

Shabu-Shabu (Japanese Hot Pot)

Ingrediënten voor twee personen:

 • 150 g flinterdun gesneden rundvlees om te koken
 • 4 shiitake paddenstoelen (als vervanging: champignons, oesterzwammen)
 • 150 g Hokusai (Chinese kool) (als vervanging: savooiekool, snijbiet)
 • 1/2 bos spinazie/paardenbloem/rucola
 • 1/2 bos lente-uitjes (als vervanging: prei)
 • 600 ml bouillon: 1 stukje zeewier & 600 ml water (als vervanging: vis-/vlees-/groentebouillon)
 • naar believen: Kikkoman Ponzu Sauce of Kikkoman Sesam dressing

Voor de sesamsaus (om zelf te maken):

Instructies:

De schijfjes rundlvees in stukjes snijden. De stelen van de shiitake-paddenstoelen verwijderen en de rest decoratief snijden. De steel van de Hakusai (Chinese kool) in 4-5 cm dikke reepjes en de blaadjes in hapklare stukken snijden. Spinazie grof snijden, de lente-ui schuin in 4-6 cm stukken snijden. De ingrediënten voor de sesamsaus mengen. Bouillon koken. Het vlees in de bouillon koken en de overige ingrediënten tijdens het eten koken. Met sesamsaus en Ponzu als dipsausjes genieten.

Daikon Radish Shabu-Shabu

Ingrediënten voor twee personen:

 • 300g (Daikon-)rammenas
 • 150 g flinterdun gesneden varkens- en rundvlees om te koken
 • 40 g wortels
 • 1/2 verpakking shirataki-noedels (als vervanging: mihoen - zacht gekookt)
 • 1 bos Mizuna (als vervanging: spinazie)
 • naar believen: Kikkoman Ponzu Sauce of Kikkoman Sesam dressing

Voor de Tsuyu-bouillon:

Instructies:

Snijd de rammenas in 15 cm lange dunne repen. Het varkens-/rundvlees in dunne en grote schijven snijden, de wortel, de Mizuna (of spinazie grof gesnelden) in reepjes van 5 cm lengte. De shirataki-noedels (of mihoen) blancheren. Alle ingrediënten voor de bouillon in een pan mengen en de overige ingrediënten toevoegen. Kruid het door de ingrediënten in Ponzu of sesamsaus te dompelen en te genieten.

Shabu-Shabu op zijn Europees - heel eenvoudig thuis nakoken

Niet alleen in Japan is Shabu-Shabu erg populair. Het wordt langzaam maar zeker een trend in Europa en het wordt in steeds meer restaurants aangeboden. Maar het gezelligst is toch nog altijd thuis! Met goede vrienden, een lekker wijntje en heel veel tijd. Kikkoman laat u met drie fantastische receptideeën zien, wat u nodig heeft voor een geslaagde Europese Shabu-Shabu. Heeft u al trek gekregen? Nodig dan gelijk uw vrienden en familie uit en kook het na!

Tip van Kikkoman

Met de Kikkoman sesam dressing en de Kikkoman Ponzu-serie heeft u altijd de passende dip bij de hand voor de Shabu-Shabu!

Wist u dat?

Sukiyaki lijkt erg op de Shabu-Shabu. Ook hier worden vlees en groenten direct aan tafel bereid, maar dit keer worden ze in een pan gebraden of gebakken en niet gekookt. Vervolgens in een geklutst ei gedompeld, landen de lekkere ingrediënten dan op het bord.