Onze bladerdeegrecepten zijn veelzijdig op ieder vlak!

17 oktober 2024

Die eerste heerlijk knapperige hap – een genot dat alleen bladerdeeg kan bieden! En het beste van alles: het is enorm veelzijdig! Van quiche en appeltaart tot fingerfood. Hierdoor krijgt u zin om te bakken. Veel plezier!

Filo, filodeeg, yufka – bladerdeeg heeft vele namen

Historici leiden de culinaire oorsprong van bladerdeeg terug naar de Egyptische mediterrane regio. Het is via het zuiden naar Frankrijk gereisd, waar de luchtige, boterige delicatesse een klassieker werd in gebakjes. Maar bladerdeeg doet het ook goed in hartige gerechten. In de Turkse keuken staat het bekend als yufka in börek en vergelijkbare gerechten. De Britten, die ook zoetekauwen zijn, maken de lekkerste dingen en noemen het ‘puff pastry’, omdat het deeg zo prachtig omhoogkomt tijdens het bakken. Over de hele wereld wordt het lichte deeg geroemd als filodeeg. Zoals u ziet: vele namen, één lekkernij!

Licht en fluffy zonder gist – hoe maak je bladerdeeg?

Voordat u kunt genieten van deze traktatie, is er wat inspanning in de keuken nodig. Bladerdeeg wordt gemaakt van de basisingrediënten tarwebloem, zout en water. Na het kneden begint het echte werk pas: het deeg uitrollen en laagjes maken met koude boter en olie. Het deeg wordt herhaaldelijk gevouwen en gerold. Dit proces wordt ook wel ‘toeren’ genoemd. Hoe meer toeren, hoe meer laagjes het deeg krijgt als het wordt gebakken. Goed bladerdeeg bestaat uit ongeveer 140 lagen! Met dank aan alle liefde die erin gaat, is er helemaal geen gist nodig. 

Snel en makkelijk uit de koeling van de supermarkt

Aangezien zelfgemaakt bladerdeeg zoveel tijd en moeite kost, is het helemaal geoorloofd om een kant-en-klaarproduct te gebruiken. U kunt kiezen tussen vers of bevroren deeg. Dit werkt allebei even goed, zolang u enkele simpele regels volgt. De eerste is om het deeg te temperen. Het moet op tijd uit de koelkast worden gehaald en op kamertemperatuur komen. Bevroren deeg moet ook de kans krijgen langzaam en volledig te ontdooien, voordat u ermee gaat werken. Alleen dan bakt het licht en luchtig!

Niet kneden!

Vermijd het kneden van het bladerdeeg, zodat het goed omhoogkomt. Als u grotere stukken nodig heeft, kunt u de individuele plakken zo dicht mogelijk aan de randjes overlappen en voorzichtig samendrukken. Gebruik daarnaast altijd een scherp mes om het deeg in vorm te brengen.

Een hete oven geeft het beste resultaat

Er zijn nog een paar tips die het beste resultaat opleveren. De oven moet heet zijn! Tussen 200 ˚C en 220 ˚C is het beste. De oven voorverwarmen is een must! Onder- en bovenwarmte of hete lucht zijn even goed; kies wat het recept aangeeft. Wat u ook doet, prik niet met een vork in het deeg als u wilt dat het omhoogkomt – daar houdt het helemaal niet van. Voor het bakken kunt u het insmeren met ei, melk, suiker of boter. Maakt u veganistisch deeg, gebruik voor het insmeren dan water of plantaardige melk.

Heerlijke bladerdeegrecepten

Hebt u al zin in deze heerlijke lichte en luchtige lekkernij? Hier volgen wat creatieve ideeën om te maken met dit lekkere deeg. Maar uiteraard: de enige limiet is uw verbeelding!

Zoete taarten

  • Taart met zoute karamel
  • Tarte tatin of citroentaart (voor de verandering zonder korstdeeg)
  • Chocoladetaart
  • Appeltaart
  • Pompoentaart

Hartige quiche en taart

  • Quiche lorraine
  • Groentequiche
  • Zalmquiche
  • Uientaart
  • Kastanje- en champignontaart

Strudels

Wellingtonstijl

  • Klassieke beef Wellington
  • Paddenstoel Wellington
  • Vis Wellington

Fingerfood

  • Samosa’s
  • Pizzarolletjes
  • Partysticks
  • Miniworstenbroodjes

Loop nooit iets mis!

Interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties

Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.

Bent u geïnteresseerd in interessante informatie, heerlijke recepten en leuke winacties?

Naar de nieuwsbrief