Ramen verovert de wereld

27 Februar 2023

Achter de schermen van de populaire noedelsoep.

Ramen: het cultgerecht uit Japan waar bijna iedereen dol op is! Waarom? Omdat er eindeloos veel variaties van deze noedelsoep bestaan. Van rijke, stevige bouillons tot een lichte sojasausbasis. Er bestaan zowel vegetarische en veganistische varianten als opties met vlees en vis. Verrijk uw soep met uw favoriete toppings en ontdek de eindeloze smaakcombinaties!

Het ramenrecept waaide lang geleden over naar Europa en is sindsdien populair. Velen zien dit als hét typische Japanse eten. Steeds meer restaurants bieden nieuwe variaties van ramen aan die afwijken van van de authentieke Japanse ramen. Maar is ramen eigenlijk wel van oorsprong Japans? En hoe zit het met de rest van de wereld; hoe bereiden andere culturen ramen? Verken de wonderlijke wereld van ramen en ontdek uw favoriete ramengerecht via onze exclusieve recepten.

Wat is ramen eigenlijk?

Als u ramen nog niet kent, vraagt u zich misschien af waarom er zo’n heisa bestaat rond de noedelsoepen die u overal kunt bestellen of kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Het bijzondere aan deze soepen zijn de speciale bouillons, die essentiële smaakdragers zijn voor de noedels. Vier typische bouillons zijn:

  • Shoyu: een bouillon op basis van sojasaus.
  • Shio: voornamelijk op smaak gebracht met zeezout, meestal op basis van een stevige visbouillon.
  • Miso: een pasta van gefermenteerde sojabonen vormt hier de basis.
  • Tonkotsu: gekookte varkensbotten die een melkwitte bouillon worden.

Natuurlijk zijn er nog vele andere variaties te vinden die vaak bestaan uit een mengsel van shoyu en bijvoorbeeld een pittige kimchisaus of andere sauzen.

Ook zijn er verschillende toppings mogelijk die in combinatie met de specifieke bouillons voor bijzondere smaakcombinaties zorgen en elke ramen soep uniek maken. Veelvoorkomende toppings in typische Japanse ramen zijn nori (gedroogd zeewier), menma (bamboescheuten), chashu (gestoofd varkensvlees), moyashi (sojascheuten) of tamago (zachtgekookt ei in sojasaus) − om er een paar te noemen.

De geschiedenis van ramen

Al sinds ramensoepen voor het eerst op het internationale toneel verschenen, associëren de meeste mensen het gerecht met Japan.  De oorspronkelijke ramen komt echter uit China. Ramen zoals we dat nu in Japanse restaurants eten, bestond toen nog niet in deze vorm. Het idee om noedels in een soep te verwerken, waaide in de 19e eeuw over vanuit China. In die tijd kwamen veel reizigers of immigranten naar Japan en zij brachten spullen uit hun cultuur mee om te ruilen, zoals kleding en voedsel. Vanuit China Town in Yokohama, nabij Tokio, maakten de noedelsoepen hun intrede in Japan. Yokohama had immers een grote handelshaven. Het eerste ramenrestaurant in Japan werd in 1910 geopend in Asakusa, Tokio. Een van de populairste varianten van ramen, de fukuokaramen, ontstond pas rond 1950. Leuk weetje: dit gebeurde per ongeluk, omdat een kok de soep veel te lang liet koken tot de bouillon wit en melkachtig werd. Dit pakte tot zijn verbazing heerlijk uit en zo komt het dat fukuokaramen vandaag de dag nog steeds op die manier wordt bereid.

In de naoorlogse periode begon de tarweconsumptie weer toe te nemen, waardoor men ramen-noedels kon maken. De eetkraampjes schoten als paddenstoelen uit de grond. Ramen was en is nog steeds fastfood. Ook de uitvinding van instant noedels, die mensen toestaat om thuis in een handomdraai ramen klaar te maken, was bepalend in deze tijd. Tot op de dag van vandaag zijn instant noedelsoepen een voedselcategorie op zich en de hype lijkt nog niet meteen af te nemen.

In Japan alleen al bestaan er meer dan 24.000 ramenrestaurants, waarvan 5.000 in de metropool Tokio.

Ramen in Europa

Ramen is sinds een jaar of twee aan een opmars bezig in Europa en de trend blijft stijgen. Er worden steeds meer Japanse of op Japan geïnspireerde restaurants geopend. In Londen is tonkotsuramen bijvoorbeeld populair geworden, terwijl in Duitsland shoyu de pionier is. Maar laten we daar eens op inzoomen!

In Duitsland bevindt zich in de stad Düsseldorf de beroemde Immermannstrasse. Als thuisbasis van de grootste Japanse gemeenschap van Europa vindt u daar een heleboel Japanse restaurants en kruidenierswinkels. Deze straat groeide intussen uit tot een echte trekpleister waar mensen van ver voor naartoe komen. In deze straat alleen al zijn er talrijke ramenrestaurants en supermarkten die instant ramen-noedels verkopen.

Maar Duitsland is niet het enige Europese land waar noedelsoepen razend populair zijn. Grote steden bieden talloze mogelijkheden om van de noedelsoep te genieten, of dat nu in Japanse stijl is of met een innoverende toets. De opkomst van de veganistische variant van ramen in Europa is opmerkelijk. Shoyu wordt vaak gebruikt als basis voor veganistische soepen. Side note: veganisme of vegetarisme is in Japan geen bijzonder gegeven, in tegenstelling tot Europa.

Ramen in Azië

Veel van de moderne ramenvarianten komen eigenlijk uit de omringende Aziatische landen. In Zuid-Korea is kimchiramen bijvoorbeeld een zeer populair gerecht. Afhankelijk van hoeveel je ervan indoet, voegt de roodachtige kimchisaus een subtiele of intense pittigheid toe aan de bouillon. Een populaire topping in Korea is gesmolten kaas, die vloeibaar wordt in de saus en een heel speciale smaak toevoegt.

Thailand staat bekend om zijn pindanoedelsoep met kokosmelk. Hier wordt vaak tofu gebruikt in plaats van vlees, wat een prima alternatief is voor vegetariërs en veganisten. In Azië zijn er ook veel andere variaties met bijvoorbeeld rijstnoedels in plaats van tarwenoedels. Technisch gezien zouden ze dan eigenlijk geen ramen mogen heten. Maar omdat ramen, zoals we die nu kennen, gewoon het resultaat is van noedels in een soep, ongeacht de soort noedels, is de naam gerechtvaardigd. De Vietnamese noedelsoep pho, bestaande uit rijstnoedels, is ook te vinden op de menukaart van veel Europese restaurants die veganistische of typische Japanse ramen aanbieden.

En het verhaal gaat verder…

We kunnen besluiten dat de verschillende variaties van ramen over het algemeen sterk beïnvloed zijn door de Aziatische landen en dat deze invloeden Europa bereikten. Op een dag ziet u misschien Europese gerechten in ramensoep geïntegreerd op de menukaart staan. In elk geval staat het vast dat ramen wereldwijd een populair onderwerp is. Een gerecht dat voortdurend evolueert en zichzelf opnieuw uitvindt.

In Japan onderscheidt vrijwel elk ramenrestaurant zich via zijn eigen unieke bouillon. Omdat het bereiden van een lekkere bouillon niet simpel is, creëerden we bij Kikkoman een soepbasis die u in een handomdraai kunt maken door er kokend water aan toe te voegen.

Heeft u al trek? Ontdek onze talrijke nieuwe ramenrecepten. Naast traditionele Japanse ramen bieden wij vegetarische en veganistische alternatieven en recepten met een Europees tintje.

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.