Verfrissing nodig?
11 Juli 2023
Wat dacht u van... soep?
Wij presenteren u: een nieuwe verzameling koude soeprecepten!
Koude soepen? Inderdaad! Terwijl soepen beter bekend staan als warme gerechten in de centrale en noordelijke regio's van Europa, ontstond gazpacho al eeuwen geleden in Spanje en Portugal: een koude soep die oorspronkelijk niets meer was dan een combinatie van harde broodresten, water, olie en azijn, met een beetje ui en knoflook. Een typische maaltijd voor de lagere klasse, die elk gezin zich kon veroorloven. Pas in de 16e eeuw vonden tomaten en paprika's hun weg naar de mediterrane keuken, die tegenwoordig gelden als de hoofdingrediënten van gazpacho. Een maaltijd voor de armen die zich door de eeuwen heen ontwikkelde tot dé klassieker van de Spaanse en Portugese keuken. Deze soep is voortdurend in ontwikkeling en er bestaan intussen variaties van over de hele wereld.
Hoe Europa koude soep eet
Maar, naast de internationaal bekende gazpacho zijn er nog verschillende andere variaties - waarvan er veel hier in Europa zijn ontstaan. Nieuwsgierig?
In Turkije zijn komkommer- of yoghurtsoepen bijvoorbeeld erg populair. Net als gazpacho worden deze soepen al eeuwenlang geconsumeerd en zijn ze nog steeds erg geliefd. Naast komkommer en yoghurt, de typische ingrediënten, wordt de soep vaak op smaak gebracht met veel knoflook en wordt er water of melk toegevoegd om een dunnere textuur te geven aan de soep. In Europa stammen komkommersoepen waarschijnlijk af van de Romeinen en Grieken. In feite worden soepen op basis van komkommer wereldwijd geconsumeerd, en dan voornamelijk in warmere landen.
In Rusland zijn hartige soepen bijzonder populair. Ooit gehoord van borsch? Die is zowel warm als koud verkrijgbaar. Een koude soep op basis van rode biet en zuring staat ofwel bekend als bietenkefirsoep, als Šaltibarščiai in Litouwen of als Chłodnik in Polen. Over het algemeen is deze soep wijdverspreid in Oost-Europa. Het is rijk aan vitaminen en heeft een lichtzure maar verfrissende smaak. De zure smaak komt van zuring, een blad dat erg op spinazie lijkt. Zelfs in Griekenland en Italië werd zuring gebruikt om zware gerechten wat lichter te maken. Tegenwoordig bevatten de typische borschrecepten eieren en citroensap. De basis van de bietensoep wordt naar wens geserveerd met karnemelk, yoghurt of zure room en afgewerkt met fijngesneden radijs, bieslook, komkommer en dille. Een licht gerecht dat eenvoudigweg perfect is voor warme zomerdagen!
Heeft u het liever fruitiger?
In Centraal-Europa, en dan vooral in Hongarije en Roemenië, zijn fruitsoepen een absolute hit. Traditiegetrouw worden de soepen eerst gekookt en dan afgekoeld, een beetje zoals bij een compote. Hoewel kersensoep de populairste variatie is, zijn er tegenwoordig geen grenzen aan de combinaties. De heerlijkste soepen worden gemaakt van steenfruit zoals perziken, pruimen, kersen en soms zelfs appels en peren. Om de smaak van het fruit volledig tot zijn recht te laten komen, is suiker niet of nauwelijks nodig. Er worden kruiden toegevoegd met verschillende combinaties van kaneel, vanille of kruidnagel en vaak citroensap naar smaak. De soep kan worden verdund met water of wijn. Ook zure room is een lekkere toevoeging nadat de soep is afgekoeld. Dit soort koude soep is vooral populair als voorgerecht of als snack.
Laat de zomer maar komen!
Ontdekte u al de magie van koude soepen? Nee? Dan zijn onze nieuwe recepten daar de perfecte gelegenheid toe. Probeer de klassieke gazpacho met watermeloen voor een extra dosis zomer! Of gaat u liever de fruitige kant op? Top, want we hebben ideeën voor alle smaken!
Serveer de koude soepen als een licht voorgerecht of trakteer uzelf op een grotere portie als hoofdmaaltijd. Op welke manier dan ook, ze zijn erg gemakkelijk te bereiden. Het enige wat u nodig heeft is een blender of staafmixer, en natuurlijk onze sojasauzen voor die onmisbare umami-toets!