Minder zout ‑ meer sojasaus

Zout vervangen door Kikkoman Sojasaus? Dat is de moeite waard!

Gezond eten is meer dan alleen een trend. Het is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het dieet van consumenten: van suikervrij tot met minder vet of veganistisch. Minder zout in voedsel is hier ook een belangrijk onderdeel van, aangezien een te hoge zoutinname het risico op een hoge bloeddruk vergroot, wat vervolgens de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. 

Zoutarme gerechten en producten zijn zeer gewild en zorgen voor een sterke aankoopprikkel. Dat is waar Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Minder Zout om de hoek komt kijken. Het is niet alleen 100% vegan, maar ook ideaal om het zoutgehalte in maaltijden en ingrediënten sterk te verlagen.

De resultaten uit onze studies spreken voor zichzelf:

Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus vermindert het zoutgehalte in verscheidene gerechten¹

Onderzoeksresultaten laten zien dat het gebruik van Kikkoman Sojasaus het globale zoutgehalte effectief verlaagt, zonder de smaakbehoefte of voldoening van de proefpersonen te verminderen.

Saladedressing (100 g bevat doorgaans 2 g zout):

Met Kikkoman Sojasaus: 50% minder zout!

Tomatensoep (100 g bevat doorgaans 0,9 g zout):

Met Kikkoman Sojasaus: 17% minder zout!

Gebraden varkensvlees (100 g bevat doorgaans 0,7 g zout):

Met Kikkoman Sojasaus: 29% minder zout!

Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus vermindert het zoutgehalte in gerechten over de hele wereld²

Ongeacht je dieetcultuur of etniciteit is het zoutverlagende effect van Kikkoman Sojasaus over de hele wereld gelijk, zonder de regionale smaakvoorkeuren te beïnvloeden.

Procentuele zoutvermindering met Kikkoman Sojasaus zonder te smaak te beïnvloeden:

Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus vermindert het zoutgehalte in bewerkt vlees³

Verscheidene zoutgehaltes in frankfurters* werden vervangen door met hitte behandelde Kikkoman Sojasaus. Het resultaat:

20% minder zout had geen significant effect op de waargenomen zoute smaak of algehele smaakbeleving.

*In vleesbewerking is zout een smaakmaker, conserveermiddel en emulsiestabilisator. Gedeeltelijke vervanging met sojsaus had geen nadelig effect op de productkwaliteit.

Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus versterkt de zoute smaak van vlees⁴

Het deels vervangen van zout door hittebehandelde Kikkoman Sojasaus versterkt de waargenomen smaakintensiteit, waarbij de smaakbeleving blijft behouden. Dit zoutversterkende effect kan worden gebruikt om minder zout te gebruiken in bewerkt vlees.

Spek* met 50% Kikkoman Sojasaus in plaats van zout:**
Intensere zoute smaak met slechts 50% van het normale zoutgehalte!

Beef jerky* met 25% Kikkoman Sojasaus in plaats van zout:**
Intensere zoute smaak met slechts 75% van het normale zoutgehalte!

Zomerworst met 25% Kikkoman Sojasaus in plaats van zout:**
Intensere zoute smaak met slechts 75% van het normale zoutgehalte!

*Op conventionele wijze geproduceerd
**Het zoutgehalte is gelijkmatig aangepast.

Waarom Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus een zoutversterkend effect heeft⁵

Hoewel veel aroma‑ en smaakverbindingen waarschijnlijk bijdragen aan dit opmerkelijke verschijnsel, suggereert onderzoek met frankfurters dat EHEX (ethylhexanoaat) mogelijk de waargenomen zoute smaak versterkt, afhankelijk van de dosis. EHEX is een verbinding die wordt gevormd tijdens traditionele microbiële fermentatie, die bijdraagt aan het zoutversterkende effect van Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus.

EHEX heeft een fruitige, appelachtige geur en staat bekend als smaakbestanddeel in Japanse sake. Frankfurters worden vaak met fruitige sauzen gegeten, zoals tomatenketchup, wat de algehele smaaksensatie kan beïnvloeden. Deze combinatie verklaart mogelijk het zoutversterkende effect op EHEX in frankfurters in de VS.

Een andere mogelijkheid: Kikkoman Sojasaus Minder Zout⁶

Smaakaanpassing is een goed gedocumenteerd fenomeen. Onderzoek wijst uit dat wanneer Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus geleidelijk wordt vervangen door Kikkoman Sojasaus Minder Zout, de voorkeur verschuift naar een lager zoutgehalte.

Conclusie

Of het nu in de foodservicemarkt of de levensmiddelenproductie is, het gedeeltelijk vervangen van zout door Kikkoman Sojasaus werkt. De smaaksensatie blijft hetzelfde en in vleesproducten wordt de waargenomen zoute smaak juist nog beter. Kikkoman Sojasaus biedt een geweldige kans om zoutarme gerechten en innovatieve producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar gezond voedsel van consumenten.

Referenties

1: Kremer S., Mojet J. & Shimojo R. Journal of Food Science, 74, 5255-5262 (2009),
Nederland
2: Shimojo R., Sato T., Imamura M., et al. Agro FOOD Industry Hi Tech, 25 (3), 23-27
(2014)
3: McGough MM., Sato T., Rankin SA., et al. Meat Science, 91, 69-78 (2012)
4: Shazer WH., liminez-Maroto LA., Sato T., et al. Meat and Muscle Biology, 2, 18-35
(2018)
5: Price EM., Rankin SA., Horiba T., et al. Meat and Muscle Biology, 5(1):9, 1-16 (2021)
6: Gezamenlijk onderzoek met Koriyama Women's University. The Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2014-2017