Via Google+ delen:

Niet iedereen kan tegen tarwe, gerst en zo meer.

Tarwe staat in Nederland op nummer 1 als basisvoeding. Het is immers een uitstekende bron van voedingsvezels, koolhydraten, calcium en vitaminen en onmisbaar in de hedendaagse keuken. Maar er zijn helaas ook mensen die geen tarwe, gerst, rogge en andere granen tolereren. Slechts één hap uit een toastje kan al voor maagkrampen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel zorgen. Volgens de Nederlandse coeliakie vereniging heeft één op de tweehonderd Nederlandse inwoners een glutenintolerantie. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan en de laatste jaren neemt het aantal patiënten toe.

In deze tijd is men wel goed op de hoogte van een glutenintolerantie, volgens een enquête die is uitgevoerd door de GFK consumentenonderzoek vereniging in 2013. Uit de enquête bleek dat 61,1 % van de 995 ondervraagden al eens gehoord had van coeliakie, gluten, glutenintolerantie en glutenovergevoeligheid. In 2012 stond het percentage nog op 43%.* Meer dan de helft van de ondervraagden (bekend met gluten) wist bovendien dat het een soort eiwitgraan is. Dit toont aan dat er een goede basiskennis is. Detailhandelaren in de voedingsindustrie spelen ook goed in op de toenemende kennis door een uitgebreid aanbod glutenvrije producten makkelijker verkrijgbaar te maken. Consumenten hoeven niet langer hun glutenvrije producten bij speciaalzaken te kopen of te bestellen; er is nu ook een groot aanbod verkrijgbaar bij de bekende drogisterijen en supermarkten.

Glutenintolerantie, en toch genieten van sojasaus

Kikkoman natuurlijk gebrouwen Tamari glutenvrije sojasaus heeft dezelfde rijke, hartige smaak en aroma als je gewend bent van Kikkoman Sojasaus. Het is gecertificeerd glutenvrij, en natuurlijk gebrouwen op basis van vier ingrediënten: water, sojabonen, zout en azijn. Bovendien is de natuurlijk gebrouwen Tamari glutenvrije sojasaus ook Halal gecertificeerd,  aangezien de alcohol is vervangen door azijn.

Het wordt steeds makkelijker voor mensen met coeliakie om glutenvrije producten te kopen. Een glutenintolerantie is echter nog steeds een uitdaging voor restauranthouders en eigenaren van een bedrijfskantine. Er zijn weliswaar veel glutenvrije producten maar hoe zit het met kruiden en sauzen? Chefkoks die hun gerechten graag met sojasaus op smaak brengen zullen ongetwijfeld enthousiast zijn over onze natuurlijk gebrouwen sojasaus in een praktische 1 liter PET-fles.