De geschiedenis van sojasaus

De geschiedenis van sojasaus

Eeuwenlang waren mensen in Aziatische en westelijke landen op zoek naar mogelijkheden om levensmiddelen te conserveren. De ervaring heeft geleerd dat zout levensmiddelen niet alleen houdbaar maakt, maar ook de smaak ervan verbetert.

In het oude China waren geconserveerde levensmiddelen en de bijbehorende smaakstoffen bekend onder de naam ‘jiang’ en zijn mogelijkerwijs de voorganger van wat wij tegenwoordig kennen als sojasaus. Er werden verschillende soorten ‘jiang’ gemaakt; van vlees, zeevruchten, groente en granen. Omdat granen het makkelijkst verkrijgbaar en verwerkbaar waren, ontwikkelden de recepten voor ‘jiang’, gemaakt van sojabonen en in het bijzonder tarwe, zich sneller als de overige soorten. Op een gegeven moment begon men ook in Japan en andere buurlanden van China met de productie van ‘jiang’ uit granen. Er wordt gezegd dat de huidige sojasaus afstamt van deze smaakstof.

Na de introductie in Japan werd de verwerking van ‘jiang’ voortdurend verder ontwikkeld. In het midden van de 17e eeuw had het proces voor de productie van natuurlijk gebrouwen sojasaus zich gevestigd en vergaarde het bekendheid in het hele land.