Eigenschappen van Kikkoman sojasaus

De eigenschappen van Kikkoman sojasaus

Waardoor Kikkoman sojasaus zo uniek is

Overal ter wereld weten professionele- en hobbykoks Kikkoman sojasaus te waarderen. Het handelsmerk is de legendarische en meervoudig onderscheiden sojasaus-dispenser van Kenji Ekuan met de rode flessluiting. Maar niet alleen qua design heeft Kikkoman internationaal voor nieuwe standaarden gezorgd. Ook qua recept, productie, smaak en kwaliteit van de Kikkoman sojasauzen volgt Kikkoman de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaarden. Hierdoor is de Kikkoman sojasaus zo buitengewoon en uniek:

1. Natuurlijke ingrediënten

Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. De sojabonen zijn allemaal gegarandeerd GMO-vrij.

2. Geen kunstmatige additieven

Kikkoman sojasaus bevat geen enkel kunstmatig additief zoals smaakversterkers, kleur- of conserveringsstoffen.

3. Heel natuurlijk gebrouwen

Kikkoman sojasaus wordt tijdens een speciaal gistingsproces gedurende zes maanden op heel natuurlijke wijze gebrouwen. De smaak en het aroma ontstaan op een natuurlijke manier - zonder chemische ondersteuning of additieven.

4. Complexe aromadiversiteit

Er ontstaan ongeveer 300 verschillende aromacomponenten tijdens het brouwproces. Ze doen onder andere denken aan vanille, vruchten, whiskey of koffie. Vanwege de geringe hoeveelheden is het weliswaar niet mogelijk de ca. 300 componenten afzonderlijk te identificeren, maar samen verlenen ze de Kikkoman sojasaus zijn buitengewone en onmiskenbare aroma.

5. Bijzonder hoog eiwit-/stikstofgehalte

Op de Japanse markt worden sojasauzen volgens de Japanese Agricultural Standard (JAS) geclassificeerd overeenkomstig hun totale gehalte aan stikstof/eiwit. Deze classificatie laat zien hoeveel umami er in sojasaus zit. Kikkoman sojasaus bevat 10 g eiwit per 100 ml. Hierdoor valt hij duidelijk in de categorie ‘Bijzonder hoog gehalte’.

Categorie         Stikstof totaalEiwit
Bijzonder hoog gehalte> 1.50> 9.38
Hoog gehalte> 1.35> 8.44
Normaal gehalte> 1.20> 7.50

 

6. Volle smaak

De harmonische combinatie en verfijnde balans van de vijf smaakrichtingen zoet, zuur, zilt, bitter en umami verlenen de Kikkoman sojasaus zijn bijzondere smaak.

Sojasaus is bijzonder rijk aan natuurlijke umami-componenten, die zich ontwikkelen tijdens het brouwproces. Ze bestaan uit 20 verschillende aminozuren die ontstaan als de koji-droge brij de proteïnes in de sojabonen splijt.

7. Transparante, reebruine kleur

De typische kleur van de Kikkoman sojasaus is het resultaat van de zogenaamde ‘Maillard-reactie’, die twee à drie maanden na het brouwproces start. Hierbij verbinden glucose en andere suikers zich met aminozuren tot een bruin pigment, het melanoidine. En deze verleent de sojasaus zijn mooie kleur.

8. Aroma- en kleurversterking

Tot de bijzondere effecten van de Kikkoman sojasaus behoort de aroma- en kleurintensivering. Verwarmd tijdens het braden of barbecueën, krijgt Kikkoman sojasaus een stevige kleur en een prettig kruidig aroma, dat de eetlust stimuleert.

9. Geurreducerende werking

Kikkoman sojasaus heeft eveneens een bijzondere invloed op de geur van verse ingrediënten. Vis, zeevruchten of vlees kunnen zeer intensief, soms zelf onaangenaam ruiken. Door het inmaken in sojasaus kunnen deze geuren worden gereduceerd of zelfs helemaal geëlimineerd.

10. Geproduceerd volgens Europese standaarden

Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus wordt geproduceerd volgens de Europese standaarden in Europa.