Etikettencontrole van de sojasaus

De kwaliteit van de sojasaus is net zo belangrijk als de verse ingrediënten voor de bereiding van heerlijke gerechten. Echte genieters herkennen een uitstekende sojasaus aan slechts enkele kenmerken. Wij laten u zien, hoe dat gaat. Heel eenvoudig en gelijk de volgende keer als u boodschappen doet. Probeer het gewoon eens!

Het belangrijkste: de informatie op het etiket

Wat er op het etiket moet staan:

  • Een korte ingrediëntenlijst. Want principieel geldt net als voor tal van andere levensmiddelen: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter! Bij de Kikkoman sojasaus staan vier ingredienten op het etiket: sojabonen (GMO-vrij), tarwe, water en zout. Er zijn geen andere ingrediënten nodig voor een kwalitatief hoogwaardige sojasaus.
  • De aanduiding “natuurlijk gebrouwen”. Hoe langer een sojasaus wordt gebrouwen, des te beter hij wordt. Bij Kikkoman duurt dit proces zes maanden.
  • Geen toegevoegde stoffen, smaakversterkers of conserveringsmiddelen. Want een kwalitatief hoogwaardige sojasaus heeft dat niet nodig!
  • Geen informatie over genetisch gemodificeerde ingrediënten.
  • Goede voedingswaarden. Hoe hoger het eiwitgehalte, hoe beter de sojasaus. Want het eiwitgehalte verleent de sojasaus zijn zogenaamde Umami. Ter oriëntatie: Kikkoman heeft een eiwitgehalte van 10 g per 100 ml, wat als ‘bijzonder hoog’ wordt gezien.

 

Doe de flessenhals-test!

U herkent ook aan de flessenhals-test of u een hoogwaardige sojasaus heeft. Schud de fles een keer langzaam en voorzichtig. Natuurlijk gebrouwen Japanse sojasaus, zoals die van Kikkoman, heeft een reebruine, transparante kleur en een goed vloeibare consistentie. Andere sojasauzen, zoals chemisch geproduceerde sojasauzen, hebben een siroopachtige consistentie en hebben een donkere en troebele kleur.