De geschiedenis van Kikkoman

Vanaf het midden van de 17e tot het midden van de 18e eeuw bloeide de sojasaus-productie die door de families Mogi en Takanashi werd geleid in de stad Noda in de prefectuur Chiba. Dit was de geboorteplek van Kikkoman.

Noda ligt op het Kantō-vlakte, voorheen een van de grootste productiegebieden voor sojabonen en tarwe. Door de benoeming naar het nabij gelegen Edo (het huidige Tokio) tot hoofdstad van Japan groeide de bevolking in deze regio; hierdoor was het gemakkelijk om voldoende personeel te vinden. Naast de geografische voordelen heeft zich in Noda dankzij twee grote rivieren, de Tone en Edo, het transport via het water verder ontwikkeld. Dit vereenvoudigde de aanvoer van ingrediënten, terwijl de verwerkte producten voor massaconsumptie naar Edo gebracht konden worden.

Historische documenten tonen aan dat 19 sojasaus-brouwers in Noda zich hebben samengevoegd, om hun sojasaus hoofdzakelijk naar Edo te leveren. Tot het midden van de 19e eeuw ontwikkelde Noda zich tot de grootste producent van sojasaus in de Kantō-regio.

De wereldwijde expansie van Kikkoman sojasaus.

Medio de 17e eeuw begonnen handelaars, Japanse sojasaus te exporteren naar overzee. De export van Kikkoman sojasaus begon in het midden van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de bedrijfsactiviteiten van Kikkoman in het buitenland zich in een snel tempo. Want in Japan leefden na het einde van de oorlog bezetters, journalisten en andere buitenlanders. Vanwege het feit dat deze mensen wenden aan de Japanse keuken en zijn onmisbare sojasaus, herkende Kikkoman het grote potentieel wat betreft een expansie naar overzee.

In 1957 opende Kikkoman zijn eerste verkooppunt in San Fransisco, VS. Om de continu groeiende vraag te bevredigen, bouwde Kikkoman in 1972 zijn eerste overzeese fabriek in de Verenigde Staten. Na het succes op de Amerikaanse markt zette Kikkoman zijn productie- en distributienetwerk wereldwijd op.

In 1979 werd in Düsseldorf de eerste Europese verkoopvestiging geopend en in 1997 werd er in het Nederlandse Sappemeer een nieuwe fabriek geopend.