Sojasaus in plaats van zout

Zout vervangen door sojasaus - met volle smaak!

Reduceer met sojasaus het zoutgehalte van uw voeding

Minder zout eten; dat is een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De richtwaarde: per dag mogen vijf gram resp. een afgestreken theelepel niet worden overschreden. Te veel zout verhoogt namelijk het risico op hoge bloeddruk en bevordert de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Wilt u ook uw zoutgebruik reduceren, maar geen aroma en smaak missen? Met de natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman is dat heel eenvoudig. Kikkoman heeft de gezondheidsrelevante eigenschappen van natuurlijk gebrouwen sojasaus decennialang onderzocht. Het resultaat: het zoutgehalte kan gemiddeld met 30 procent worden gereduceerd, omdat in plaats van zout sojasaus wordt gebruikt. Dit wordt bevestigd in een onderzoek van het Wageningen UR Food & Biobased Research.*

Reduceren van het zout zonder smaak te moeten missen

Bij het onderzoek werd het vervangen van zout door sojasaus bij dressings, tomatensoep en kort gebraden vlees getest. Het zoutgehalte werd stap voor stap vervangen door sojasaus om erachter te komen, welke invloed deze vervanging op de smaak heeft. Door het onderzoek werd aangetoond dat bij het vervangen met natuurlijk gebrouwen sojasaus het zoutgehalte van diverse gerechten en recepten kan worden gereduceerd. De smaak werd door het toevoegen van sojasaus zelfs verbeterd! De wetenschappers ontdekten eveneens dat er verschillen waren bij de geteste gerechten: bij dressings kon het zoutgehalte door sojasaus bijv. met 47 procent worden gereduceerd, terwijl de maximale zoutreductie bij tomatensoep en kort gebraden vlees 28 procent of 26 procent bedroeg.

Het geheim van sojasaus: umami

Wie in plaats van zout sojasaus gebruikt, hoeft de smaak niet te missen. Integendeel, de natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman zorgt er namelijk voor dat gerechten door hun volmondigheid bijzonder vol van smaak zijn. Maar waaraan ligt het dat het zoutgehalte kan worden gereduceerd door het gebruik van sojasaus? Het ligt aan de umami-kwaliteit van de natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman, die voor meer volmondigheid zorgt. Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.

Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus met 43% minder zout

Voor iedereen die waarde hecht aan een zout gereduceerde voedingswijze, biedt Kikkoman bovendien een natuurlijk gebrouwen sojasaus met 43% minder zout aan. Hierbij is de smaak identiek aan die van het origineel. Hij wordt op dezelfde natuurlijke manier gebrouwen, waardoor het unieke volle aroma blijft behouden.

 

*De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd onder de titel ‘Optimally-accepted salt reduction across cultures’ (R. Shimojo et al.) in het tijdschrift ‘Agro Food Industry Hi Tech’, editie 25 (3), mei/juni 2014. Hier vindt u het onderzoek.

Wist u dat?

Kikkoman sojasaus met 43% minder zout is de perfecte keuze voor gezondheidsbewuste consumenten en/of mensen die op een zoutarme voeding moeten letten. Hij bevat 43% minder zout dan onze normale Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, maar hoeft niets in te boeten wat betreft de Umami, zodat ook u kunt genieten van de volle smaak van de Kikkoman sojasaus.