Verschillen tussen de sojasauzen

Het universele aroma: Japanse sojasaus

Japanse sojasaus zoals die van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een transparante, reebruine kleur en ruikt prettig aromatisch - net zoals bij een wijnbouquet. De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch. Hij heeft een licht parelende structuur en heeft een bijzondere gave: de eigen smaak van vlees, groente & co. te onderstrepen, zonder deze te maskeren! Daarom geldt de Japanse sojasaus als waardevol aroma; omdat hij voor meer smaak zorgt. De voorschriften voor de productie van een Japanse sojasaus zijn zeer streng. Op de ingrediëntenlijst staan zoals bij de Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus daarom slechts vier pure ingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Hij wordt heel natuurlijk gebrouwen en heeft geen conserveringsmiddelen, kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers nodig.

Lichte en donkere Chinese sojasaus

Chinese sojasaus heeft normaliter een lager tarwegehalte dan Japanse sojasaus of laat het waardevolle graan helemaal achterwege, en dat smaakt men! Want hierdoor krijgt hij een ander aromaspectrum. Ook het zoutgehalte van Chinese sojasaus is meestal aanzienlijk hoger. Wie een kijkje neemt in de ingrediëntenlijst, merkt direct: De Chinese sojasauzen zijn vaak voorzien van smaakversterkers, voedingszuren of conserveringsmiddelen. Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.

Chemisch geproduceerde sojasaus

In Japan, de thuisbasis van Kikkoman, is het een taboe. Maar in de Europese supermarkten zijn ze steeds vaker aan te treffen: chemisch geproduceerde sojasaus. Hij is meestal niet gebaseerd op echte sojabonen, maar een soja-extract. De ingrediëntenlijst is tamelijk lang. Smaak en aroma ontstaan niet op een natuurlijke manier, maar door een chemisch proces en het toevoegen van bijv. maïssiroop, glucosestroop, melasse en kleurstoffen. Daardoor wordt ook de meestal stroopachtige consistentie verklaard. Chemisch geproduceerde sojasaus heeft vaak een zware geur. Een paar druppels te veel en het eten is niet meer te genieten!