Kikkoman Nederland ondersteunt al ruim 25 jaar Museum Rembrandthuis in Amsterdam. Maar wat hebben sojasaus en de zeventiende-eeuwse schilderkunst met elkaar gemeen?
Beide cultuurschatten zijn ontstaan uit uitzonderlijk vakmanschap, wat direct ook deze twee iconen met elkaar verbindt. Daarnaast is er een historische link. Nederlandse koopvaardijschepen brachten de eerste sojasaus van Japan naar Europa, waar het al snel enorm populair werd—net als de Japanse cultuur en curiosa die ook Rembrandt fascineerden. Gezien deze historische banden is het geen verrassing dat Kikkoman in 1997 Nederland koos — specifiek Hoogezand-Sappemeer—als locatie voor zijn eerste Europese fabriek. En als een bedrijf met een passie voor cultuur was het ondersteunen van Museum Rembrandthuis een logische volgende stap. Het is een zaak die ons nauw aan het hart ligt en dit jaar vieren we dit met een eerste Limited Edition van onze sojasausdispenserfles.
Zelfportret, leunend op een balustrade, c 1639, Ets en droge naald, state II (2), 205 x 164 mm, Museum Rembrandthuis, Amsterdam
20%
Ontmoet Rembrandt met 20% korting
Ontvang onze Limited Edition met een kortingsbon, scan de qr-code en bespaar 20% op je museumbezoek en ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis: Museum Rembrandthuis.
De eerste sojasaus bereikte Europa in deze traditionele Japanse Compra flessen
Historische sojasausproductie in Japan
Rembrandt & Japan
Rembrandt stond al in de top 10 van internationale kunstenaars tijdens zijn leven—en was een kosmopoliet. Hoewel hij Amsterdam nooit verliet, woonde hij in een buurt waar mensen uit allerlei delen van de wereld kwamen. Misschien beïnvloedde deze omgeving hem, want hij was ook een fervent verzamelaar van artefacten, kunst en alledaagse voorwerpen van over de hele wereld—inclusief Japan! Onder de meest fascinerende objecten in zijn collectie bevinden zich een samoerai-jas en -helm. Rembrandt heeft mogelijk toegang gekregen tot deze unieke stukken via de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) of ze gevonden op een markt in de buurt. De Japanse cultuur heeft ook zijn stempel gedrukt op zijn kunst. Rembrandt ontdekte Japans papier voor zijn etsen en portretteerde ook zijn langdurige partner, Hendrickje Stoffels, in een kimono—een mode die destijds populair was in Nederland.
Rembrandts boedelinventaris, met Japanse items (de vermelding van ‘een Japanse helemet’ is gemarkeerd).
Japanse helm, Zunari-type, begin 17e eeuw, Museum Rembrandthuis, Amsterdam, foto: René Gerritsen
De heilige Hiëronymus in een Italiaans landschap, circa 1653, Ets en droge naald (staat I 92) op Japanse papier, 259 x 210 mm, Museum Rembrandthuis, Amsterdam
Nederland & Japan
In de 17e eeuw, nadat de eerste handelsrelaties met Portugal en Spanje mislukten, isoleerde het Japanse Keizerrijk zich aanvankelijk weer van Europa. Echter, toen de Liefde, een Nederlands expeditie schip, in problemen kwam en bij de baai van Usuki landde, heropende Japan de handel exclusief met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Deze handelsrelatie duurde bijna 250 jaar lang. Beide partijen profiteerden van deze handelsrelatie, die zorgde voor een levendige uitwisseling van technologie, medische kennis en culturele artefacten. Zo vond Japanse sojasaus zijn weg naar Nederland en veroverde van daaruit de keukens van Europa. Nederlands werd de onderwijstaal voor de Japanse elite, die boeken in deze taal gebruikten om zich te verdiepen in botanica, geneeskunde, astronomie, chemie en natuurkunde. In ruil daarvoor importeerden de Nederlanders lakwerk, keramiek, porselein en stof uit Japan naar Europa en natuurlijk de Japanse cultuur, inclusief de keuken en mode. Tot op de dag van vandaag blijven de twee landen goede relaties onderhouden.
Aanmeren van een Nederlands schip, Nagasaki Museum of History and Culture
Ons erfgoed en de tradities die de basis vormen van het brouwproces van onze wereldberoemde sojasaus, de waarden die belangrijk voor ons zijn, spannende feiten, achtergrondinformatie en verrassende weetjes over ons bedrijf vindt u hier.
Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.
Zo ziet de nieuwsbrief eruit
Of u nu al een tijdje Kikkomanfan bent of ons net hebt ontdekt, met onze nieuwsbrief bent u altijd op de hoogte van verrassende foodtrends en onze nieuwste producten. Ook delen wij heerlijke recepten die eenvoudig te volgen zijn!
Neem een kijkje!
FAQ
Hoe vaak ontvang ik de nieuwsbrief?
U ontvangt wekelijks een nieuwsbrief met heerlijke receptideeën. Zo doet u iedere week nieuwe inspiratie op! Daarnaast is er maandelijks een nieuwsbrief waarin onze producten, winacties met geweldige prijzen en verrassende foodtrends worden uitgelicht.
Ik heb mij ingeschreven voor de nieuwsbrief, maar heb niets ontvangen.
Bevestig uw inschrijving door op de link te klikken in de ontvangen e-mail. Het is van belang uw inschrijving op deze manier te bevestigen om de nieuwsbrief te activeren. Kunt u de e-mail niet vinden? Controleer dan uw ongewenste e-mail of spam.
Hoe kan ik me afmelden voor de nieuwsbrief?
Indien u de nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich eenvoudig op ieder moment afmelden. Scrol in de e-mail naar beneden en vind onderaan de link om u af te melden.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt om de nieuwsbrief te verzenden waar u zich voor heeft aangemeld. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden. Alleen noodzakelijke informatie, uw e-mailadres, wordt opgeslagen. Het opgeven van uw naam is niet verplicht. De gegevens worden opgeslagen door Inxmail, een gerespecteerd e-mailmarketingbedrijf, gevestigd in Duitsland.