

Verschillende soorten sojasaus
Dat er veel sojasauzen op de markt zijn is een feit, maar de ene sojasaus is de andere niet. Beroemde chef-koks en culinaire schrijvers benadrukken steeds het verschil tussen Chinese en Japanse sauzen.
Chinese sojasauzen zijn verkrijgbaar in zowel lichte als donkere versies. Sommigen worden chemisch geproduceerd terwijl anderen slechts gedeeltelijk gebrouwen zijn. Als er al gebrouwen wordt, dan is dat slechts voor enkele weken zonder schimmelculturen, in tegenstelling tot Japanse sojasauzen, die maandenlang worden gebrouwen met een speciaal gekweekte schimmel. Aan Chinese soja wordt vaak karamelkleurstof (E150) toegevoegd om de karakteristieke eigenschappen van krachtige, donkere sojasaus na te bootsen. Vele bevatten ook toegevoegde suikers, mononatriumglutamaat en bewaarmiddelen, die een kunstmatige smaak en een stroperige consistentie kunnen geven. Chemisch geproduceerde sojasaus heeft vaak een overheersende smaak. Een paar druppels te veel verknoeien het hele gerecht!
In Japan, het thuisland van Kikkoman, is chemisch geproduceerde sojasaus taboe. De Japanse sojasaus, ook wel shoyu genoemd, heeft doorgaans een lager zoutgehalte en bevat geroosterde tarwe in het recept. Dit verbetert niet alleen de smaak en het aroma, maar ook de kleur van de saus. Ons advies is om altijd op het etiket te kijken voordat u de sojasaus koopt. Hoe minder ingrediënten, hoe beter!
Ontdek meer