
Ei met gebakken rijst
Vegetarisch roerbakgerecht met rijst, eieren en groente – klassiek hoofd- of bijgerecht

Ingrediënten voor 2 portie(s)
- 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- 1 wortel, in blokjes
- 1 witte ui, gesnipperd
- ½ bosje lente-uien, fijngesneden
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 knoflookteen, fijngesneden
- 15 g gember, fijngesneden
- 200 g gekookte en afgekoelde basmatirijst (of overgebleven rijst van een andere maaltijd)
- 5 eetlepels olie om mee te bakken *Tip 3
- 2 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus *Tip 2 (alternatief: zie tip hieronder)
- 1 eetlepel Kikkoman geroosterde sesamolie
Voor de garnering: *Tip 1 (alternatief: zie tip hieronder)
- 2 lente-uien, fijngesneden
- 3 takjes koriander, alleen de blaadjes
Bereiding
- Bak de chilipeper in een wok met 1 eetlepel hete olie en verwijder.
- Voeg wortel, ui en 1 eetlepel olie toe en bak in het achtergebleven vet. Voeg lente-ui toe, bak en verwijder alles.
- Was de wok af of veeg de wok schoon.
- Bak de losgeklopte eieren met 1 eetlepel hete olie in de wok, verwijder en maak de wok opnieuw schoon.
- Bak gember en knoflook in de overgebleven hete olie. Bak vervolgens ook de rijst mee.
- Voeg de gebakken groente toe en bak kort mee. Schep het ei erbij en breng alles op smaak met Kikkoman sojasaus en Kikkoman sesamolie.
- Garneer de gebakken rijst met lente-ui, koriander en chili-olie en dien op.
Tip 1: Serveer naar wens met een gebakken ei, gefrituurde uitjes, atjar (zoetzure ingemaakte groente), kroepoek of sambal goreng telor (gekookte eieren in een pittige saus).
Tip 2: Alternatieven voor Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus: Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, Tamari glutenvrije sojasaus en Biologische sojasaus.
Tip 3: Gebruik plantaardige olie of sojaolie om mee te bakken. Gebruik sesamolie nooit om mee te bakken.
Tip 4: Koken in de wok vereist hoge temperaturen. Wees voorzichtig met hete olie : vochtige ingrediënten kunnen gaan spatten of de vlammen kunnen oplaaien.
Tip 5: Gietijzeren wokpannen met een metalen antiaanbaklaag reageren anders op warmte en op elektrisch, inductie of gas. Ook reiniging en onderhoud is iets anders. U kunt in plaats van een wok ook een koekenpan gebruiken mits u het vuur hoog draait en roerbakt volgens de aanwijzingen.
Tip 6: Zorg dat de wok niet te vol is. Kook grotere hoeveelheden in delen voor een optimaal resultaat.
Tip 7: Roer de ingrediënten zorgvuldig om in de wok en laat ze heel.
Tip 8: Eindig met sojasaus en sesamolie voor een perfect glanzend laagje, aroma en smaak.
Producten gebruikt in dit recept
Ingrediënten voor 2 portie(s)
- 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- 1 wortel, in blokjes
- 1 witte ui, gesnipperd
- ½ bosje lente-uien, fijngesneden
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 knoflookteen, fijngesneden
- 15 g gember, fijngesneden
- 200 g gekookte en afgekoelde basmatirijst (of overgebleven rijst van een andere maaltijd)
- 5 eetlepels olie om mee te bakken *Tip 3
- 2 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus *Tip 2 (alternatief: zie tip hieronder)
- 1 eetlepel Kikkoman geroosterde sesamolie
Voor de garnering: *Tip 1 (alternatief: zie tip hieronder)
- 2 lente-uien, fijngesneden
- 3 takjes koriander, alleen de blaadjes