
Roergebakken tofu met groente
Een heerlijk veganistisch roerbakgerecht met tofu op smaak gebracht met sesamolie en sojasaus

Ingrediënten voor 2 portie(s)
- 250 g stevige tofu, in blokjes
- 50 g sperziebonen, in stukjes
- 50 g peultjes, schuin doormidden gesneden
- 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- 1 knoflookteen, fijngesneden
- 15 g verse gember, fijngesneden
- 1 kleine stronk paksoi (witte deel), in reepjes
- 50 g taugé
- 5 eetlepels olie om mee te bakken *Tip 3
- 2 eetlepels Kikkoman smaakmaker voor sushirijst *Tip 1 (alternatief: zie tip hieronder)
- 2 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus *Tip 2 (alternatief: zie tip hieronder)
- 1 eetlepel Kikkoman geroosterde sesamolie
Voor de garnering:
- 1 kleine wortel, zeer fijngesneden in reepjes
- 20 g prei, fijngesneden in reepjes
- 4-6 kleine paksoibladeren
- 1 lente-ui, fijngesneden
- 2-3 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes
- 3 takjes koriander, alleen de blaadjes
Bereiding
- Blancheer de sperziebonen circa 2 minuten in een wok met kokend water, verwijder, laat uitlekken en zet apart.
- Blancheer ook de peultjes, laat uitlekken en zet apart.
- Giet het water uit de wok, dep de wok droog en voeg een klein beetje olie toe. Doe chilipeper in de wok, bak en verwijder.
- Verhit 1 eetlepel olie in de wok. Voeg tofu toe, bak aan alle kanten goudbruin en verwijder.
- Doe knoflook en gember in de wok en bak in de resterende olie.
- Voeg de paksoistengels (het witte deel) en taugé toe en roerbak alles. Voeg de geblancheerde sperziebonen en peultjes toe en roerbak kort. Voeg de tofu en paksoibladeren toe.
- Breng alles op smaak met Kikkoman voor sushirijst, Kikkoman sojasaus en Kikkoman sesamolie.
- Garneer de roergebakken tofu met reepjes wortel en prei, paksoibladeren, lente-ui, gebakken chilipeper, peterselie en koriander en serveer naar wens met gekookte basmatirijst.
Tip 1: Alternatief voor Kikkoman smaakmaker voor sushirijst: andere azijn voor sushi of rijstazijn met een beetje suiker en zout.
Tip 2: Alternatieven voor Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus: Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, Tamari glutenvrije sojasaus en Biologische sojasaus.
Tip 3: Gebruik plantaardige olie of sojaolie om mee te bakken. Gebruik sesamolie nooit om mee te bakken.
Tip 4: Koken in de wok vereist hoge temperaturen. Wees voorzichtig met hete olie : vochtige ingrediënten kunnen gaan spatten of de vlammen kunnen oplaaien.
Tip 5: Gietijzeren wokpannen met een metalen antiaanbaklaag reageren anders op warmte en op elektrisch, inductie of gas. Ook reiniging en onderhoud is iets anders. U kunt in plaats van een wok ook een koekenpan gebruiken mits u het vuur hoog draait en roerbakt volgens de aanwijzingen.
Tip 6: Zorg dat de wok niet te vol is. Kook grotere hoeveelheden in delen voor een optimaal resultaat.
Tip 7: Roer de ingrediënten zorgvuldig om in de wok en laat ze heel.
Tip 8: Eindig met sojasaus en sesamolie voor een perfect glanzend laagje, aroma en smaak.
Producten gebruikt in dit recept
Ingrediënten voor 2 portie(s)
- 250 g stevige tofu, in blokjes
- 50 g sperziebonen, in stukjes
- 50 g peultjes, schuin doormidden gesneden
- 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- 1 knoflookteen, fijngesneden
- 15 g verse gember, fijngesneden
- 1 kleine stronk paksoi (witte deel), in reepjes
- 50 g taugé
- 5 eetlepels olie om mee te bakken *Tip 3
- 2 eetlepels Kikkoman smaakmaker voor sushirijst *Tip 1 (alternatief: zie tip hieronder)
- 2 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus *Tip 2 (alternatief: zie tip hieronder)
- 1 eetlepel Kikkoman geroosterde sesamolie
Voor de garnering:
- 1 kleine wortel, zeer fijngesneden in reepjes
- 20 g prei, fijngesneden in reepjes
- 4-6 kleine paksoibladeren
- 1 lente-ui, fijngesneden
- 2-3 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes
- 3 takjes koriander, alleen de blaadjes