

Duurzaamheid bij Kikkoman
Als bedrijf met een lange traditie en fabrikant van een klassiek product dat wereldwijd door zowel professionals als in thuiskeukens wordt gebruikt, is duurzaamheid ontzettend belangrijk voor ons.
ier lees je wat dat precies inhoudt en welke doelen wij voor onszelf hebben gesteld.

Netto nul CO2-uitstoot in 2050
Op weg naar netto nul CO2-uitstoot, hebben we een doel gesteld om onze wereldwijde CO2-uitstoot met meer dan 50% en onze waterverbruik per productie-eenheid met meer dan 30% te verminderen in 2030. Ook streven we naar een recyclepercentage van 100%. In overleg met het Science Based Targets Initiative (SBTi) streven we ook andere doelen na om duurzamer te werken.
Transparantie is hierbij extra belangrijk voor ons. Daarom is in de rapportages op het CDP-platform te lezen hoe wij een A-rating in hebben verkregen in de duurzaamheidscategorie en een A-rating voor waterveiligheid.

Duurzaam grondstoffen inkopen en korte afstanden
We willen dat onze producten vers aankomen in keukens wereldwijd, zonder lange transportroutes. Daarom hebben wij er naast onze productielocatie in Japan nog een in Nederland, met een drooginstallatie in Duitsland. Daarnaast hebben we nog twee vestigingen in de VS, in Wisconsin and Californië.
Waar mogelijk kopen we de ingrediënten voor elk van deze locaties lokaal in. Voor onze Europese productie komt bijvoorbeeld 100% van onze tarwe uit Duitsland. Water en zout worden uit Nederland gehaald en Europese sojabonen worden uit de VS, Canada en Brazilië gehaald. Met ons ProTerra-certificaat verzekeren we een duurzame en verantwoordelijke sojateelt. We streven ernaar dat er in onze gehele productieketen geen sprake is van voedselverspilling.

Duurzame productiefaciliteiten
Sinds 2001 hebben we ons elektriciteits-, gas- en waterverbruik op onze Europese productielocatie steeds verder verminderd - terwijl ons productievolume juist is gestegen. Tegenwoordig halen we 100% van onze elekriciteit uit hernieuwbare energiebronnen (wind-, zonne-energie) en maken we gebruik van lokale waterbronnen.
Ook de bijproducten in het productieproces van onze sojasaus worden gebruikt. De sojakoeken (vaste reststoffen) dienen als waardevol, eiwitrijk veevoer voor boerderijen. Verpakkingsmateriaal en pallets worden hergebruikt, en in de VS wordt zelfs het overgebleven pekelwater gebruikt om wegen ijsvrij te maken!

Eerlijke omstandigheden voor iedereen
We streven naar eerlijke en stabiele werkomstandigheden, zowel op onze eigen productielocaties als bij onze partners en leveranciers. In 2001 werd Kikkoman Groep het eerste Japanse bedrijf dat het Global Compact van de Verenigde Naties (UNGC) tekende. Dit internationale framework voor duurzame bedrijfsvoering stelt ons en onze partners verplicht hoge standaarden te handhaven wat betreft kwaliteit, leveringszekerheid, mensenrechten, werkomstandigheden, milieumaatregelen en business development. Duurzaamheid betekent voor ons ook dat wij mensen eerlijk en respectvol behandelen. Daarom laten wij regelmatig een Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) uitvoeren om onze werkomstandigheden, veiligheid, hygiëne en milieumanagement te laten beoordelen. SMETA is wereldwijd een van de meest gebruikte auditconcepten voor duurzaamheid en ethisch bedrijfsvoering.