Knapperig buikspek met bonensalade & fondant-aardappelen
Knapperig buikspek met bonensalade & fondant-aardappelen

Knapperig buikspek met bonensalade & fondant-aardappelen

totale tijd 4 u. 30 min.
1 u. voorbereidingstijd
3 u. 30 min. kooktijd
12 u. wachttijd

Knapperig buikspek op zijn best: langzaam gestoofd in bouillon met Kikkoman Tamari Glutenvrije Sojasaus, geserveerd met een bonen- en perensalade en goudbruine fondant-aardappelen – een feestelijk gerecht voor elke gelegenheid.

Ingrediënten

10 porties

Voor het buikspek:

2 kg
buikspek
50 g
zout
1 l
kippenbouillon
500 g
sjalotten, fijngesneden
20 g
knoflook, gepeld
15 g
maïzena
100 ml
volle melk

Voor de salade:

300 g
snijbonen, schoongemaakt
300 g
wasbonen, schoongemaakt
300 g
tuinbonen, uit blik (uitgelekt gewicht)
100 g
rode uien, in dunne plakjes gesneden
300 g
peren, in dunne plakjes gesneden
120 ml
olijfolie
80 ml
witte balsamicoazijn
60 g
grove mosterd
60 g
honing
Zout
Peper
5 g
bonenkruid, gewassen en geplukt

Voor de aardappelen:

800 g
krieltjes, gehalveerd
100 g
boter, zacht
500 ml
groentebouillon
20 g
knoflook, gepeld
20 g
tijm
Grof zout
Allergenen:
Soja, melk, mosterd, sulfieten, knolselderij
Totale gewicht per portie:
380 g
Gewicht per ingrediënt:
  • Vlees ca. 150 g
  • Salade ca. 150 g
  • Aardappelen ca. 60 g
  • Saus ca. 20 g

Voorbereiding

Stap 1

Snijd het varkensbuikspek in een kruispatroon met tussenruimtes van 5 mm. Wrijf de huid in met zout en laat het vlees een nacht in de koelkast staan. Spoel de volgende dag het zout af onder stromend water.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 120°C. Meng de kippenbouillon, Kikkoman Glutenvrije Sojasaus, sjalotten en knoflook in een braadpan. Leg het buikspek met de huid naar boven in het vocht, zodat het voor de helft ondergedompeld is. Stoof het ongeveer 3 uur in de oven.

Stap 3

Kook ondertussen de snijbonen en wasbonen 4-5 minuten in ruim gezouten water. Spoel ze af met koud water en meng ze met de tuinbonen. Voeg de uien en peren toe en zet even apart.

Stap 4

Klop de olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en honing tot een vinaigrette en breng op smaak met peper en zout. Giet dit over de bonensalade en meng goed. Roer vlak voor het serveren het bonenkruid erdoor.

Stap 5

Voor de fondant-aardappelen: bestrijk een grote koekenpan met boter en leg de krieltjes met de gesneden kant naar beneden. Voeg de groentebouillon, knoflook en tijm toe. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken op laag vuur tot de bouillon is verdampt en de aardappelen langzaam goudbruin worden. Breng op smaak met grof zout.

Stap 6

Haal het buikspek uit het kookvocht en laat afkoelen. Pureer het vocht en zeef het door een fijne zeef. Meng de maïzena met een beetje water en gebruik dit om de saus licht te binden. Voeg de melk toe en klop met een staafmixer. Verdeel het vlees in porties en grill het onder een salamander met een beetje saus tot het knapperig is.

Stap 7

Serveer het knapperige buikspek met de saus, bonensalade en aardappelen, gegarneerd met verse kruiden.

Tip

Als u geen salamander heeft, kunt u de grillstand van uw oven gebruiken.

Recept-ID F1103

Recept als PDF

PDF downloaden

Heb je nog vragen over onze recepten of producten?

We helpen je graag.

Neem nu contact met ons op

Neem contact met ons op!

Heb je vragen over onze producten, hun verkrijgbaarheid of wil je gewoonweg meer over Kikkoman weten? Neem dan contact met ons op!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter your country.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* Verplicht veld

Graag willen wij u wijzen op onze verklaring inzake de bescherming van persoonsgerelateerde gegevens. Voor verdere zakelijke informatie verwijzen wij naar onze disclaimer.