Glutenvrije zwartebonenbrownies
Glutenvrije zwartebonenbrownies

Glutenvrije zwartebonenbrownies

totale tijd 2 u.
40 min. voorbereidingstijd
1 u. 20 min. kooktijd
2 u. 10 min. wachttijd

Deze cake heeft bonen en bananen als basisingrediënten, met gemalen amandelen als vervanger voor bloem. Dit maakt het perfect als glutenvrij dessert! De toevoeging van Kikkoman Sojasaus balanceert de zoete smaak van chocolade en bananen, wat een karamel‑zeezoutachtige smaak creëert.

Ingrediënten

Voor de brownie:

70 g
bruin lijnzaad
150 ml
kokend water
100 g
vegan pure chocola (bijv. 70%)
240 g
zwarte bonen (of witte/rode bonen), uitgelekt
150 g
(circa 2) rijpe bananen (met bruine vlekjes op de schil), gepeld
6 g
bakpoeder
85 ml
olie (bijv. raapzaad‑ of zonnebloemolie)
20 g
vanillesuiker
200 g
gemalen geblancheerde amandelen
150 g
bruine suiker
70 g
cacaopoeder

Voor de chocolade‑pruimenspread:

100 g
vegan pure chocolade
100 g
pruimenjam
 ½ g
chilivlokken

Extra:

50 ml
kokosroom (15‑20% vet)
10 g
poedersuiker
10 g
muntblaadjes
60 g
verse frambozen
60 g
verse blauwe bessen
60 g
verse aardbeien
Allergenen:
Pinda’s en producten op pindabasis, soja en producten op sojabasis, melk en producten op melkbasis, noten, sesamzaad en producten op sesambasis, cacao
Totale gewicht per portie:
125 g
Gewicht per ingrediënt:
  • brownie
  • 10 g chocolade‑pruimenspread
  • 5 g slagroom

Voorbereiding

Stap 1

Maal het lijnzaad fijn met een blender of vermaler. Meng met kokend water en roer tot een mengsel.

Stap 2

Smelt 100 g chocolade au bain-marie.

Stap 3

  1. Pureer de bonen, gepelde bananen, bakpoeder, olie (80 ml), lijnzaadmengsel, vanillesuiker en Kikkoman Tamari Glutenvrije Sojasaus tot een glad mengsel.

Stap 4

  1. Meng het amandelpoeder met het bonenmengsel in een kom. Voeg de bruine suiker, cacaopoeder en gesmolten chocolade toe. Meng goed met een lepel. Vet een bakplaat licht in met 5 ml olie en smeer het beslag uit tot een dikte van 2-3 cm, zodat het gelijkmatig bakt.

Stap 5

  1. Bak ongeveer 80 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 °C.

Stap 6

  1. Smelt de chocolade voor de pruimenspread au bain-marie. Meng de pruimenjam, Kikkoman Ponzu Citroen en chilivlokken erdoor. Roer tot een glad mengsel.

Stap 7

  1. Zet de kokosroom 30 minuten in de koelkast. Schep na het afkoelen het gestolde kokosvet van het oppervlak. Klop dit vet met de poedersuiker stijf (slagroomtextuur).

Stap 8

  1. Serveer de brownie met een laagje chocolade-pruimenspread, afgetopt met een bolletje opgeklopte kokosroom, munt en fruit.

Tip:

Je kunt de zwarte bonen vervangen door witte of rode bonen, of zelfs kikkererwten uit blik.
Je kunt het resterende waterige laagje van de kokosroom gebruiken in plaats van melk in bijvoorbeeld koffie.

Recept-ID F1092

Recept als PDF

PDF downloaden

Heb je nog vragen over onze recepten of producten?

We helpen je graag.

Neem nu contact met ons op

Neem contact met ons op!

Heb je vragen over onze producten, hun verkrijgbaarheid of wil je gewoonweg meer over Kikkoman weten? Neem dan contact met ons op!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter your country.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* Verplicht veld

Graag willen wij u wijzen op onze verklaring inzake de bescherming van persoonsgerelateerde gegevens. Voor verdere zakelijke informatie verwijzen wij naar onze disclaimer.