

Glutenvrije zwartebonenbrownies
Deze cake heeft bonen en bananen als basisingrediënten, met gemalen amandelen als vervanger voor bloem. Dit maakt het perfect als glutenvrij dessert! De toevoeging van Kikkoman Sojasaus balanceert de zoete smaak van chocolade en bananen, wat een karamel‑zeezoutachtige smaak creëert.
Ingrediënten
Voor de brownie:
Voor de chocolade‑pruimenspread:
Extra:
- brownie
- 10 g chocolade‑pruimenspread
- 5 g slagroom
Voorbereiding
Stap 1
Maal het lijnzaad fijn met een blender of vermaler. Meng met kokend water en roer tot een mengsel.
Stap 2
Smelt 100 g chocolade au bain-marie.
Stap 3
- Pureer de bonen, gepelde bananen, bakpoeder, olie (80 ml), lijnzaadmengsel, vanillesuiker en Kikkoman Tamari Glutenvrije Sojasaus tot een glad mengsel.
Stap 4
- Meng het amandelpoeder met het bonenmengsel in een kom. Voeg de bruine suiker, cacaopoeder en gesmolten chocolade toe. Meng goed met een lepel. Vet een bakplaat licht in met 5 ml olie en smeer het beslag uit tot een dikte van 2-3 cm, zodat het gelijkmatig bakt.
Stap 5
- Bak ongeveer 80 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 °C.
Stap 6
- Smelt de chocolade voor de pruimenspread au bain-marie. Meng de pruimenjam, Kikkoman Ponzu Citroen en chilivlokken erdoor. Roer tot een glad mengsel.
Stap 7
- Zet de kokosroom 30 minuten in de koelkast. Schep na het afkoelen het gestolde kokosvet van het oppervlak. Klop dit vet met de poedersuiker stijf (slagroomtextuur).
Stap 8
- Serveer de brownie met een laagje chocolade-pruimenspread, afgetopt met een bolletje opgeklopte kokosroom, munt en fruit.
Tip:
Je kunt de zwarte bonen vervangen door witte of rode bonen, of zelfs kikkererwten uit blik.
Je kunt het resterende waterige laagje van de kokosroom gebruiken in plaats van melk in bijvoorbeeld koffie.
Recept-ID F1092
Recept als PDF
PDF downloadenOntdek meer