

Teriyaki‑zeevruchtengumbo met okra en rijst
Vandaag richten we ons op een ware klassieker uit Zuid‑Amerika: gumbo met vis en zeevruchten, verrijkt met een heerlijke teriyakismaak met dank aan de Kikkoman Teriyaki Marinade.
Ingrediënten
Voor de gumbo:
Overig:
- Rijst, circa 90 g
- Visbouillon, circa 150 g
- Zeevruchten, circa 130 g
- Toppings, circa 35 g
Voorbereiding
Stap 1
Smelt de boter in een grote sauspan. Voeg de bloem toe aan de boter op middelhoog vuur en blijf roeren tot het bijna karamelbruin kleurt. Dit proces kan tot 30 minuten duren. Rooster ondertussen 10‑15 minuten de groentenblokjes met wat olie in een grote sauspan op middelhoog vuur. Voeg kort voordat het klaar is de specerijen toe. Zet de mirepoix aan de aan de kant tot de roux de gewenste kleur heeft bereikt. Voeg de mirepoix toe aan de roux en voeg dan de visbouillon en Kikkoman Teriyaki Marinade toe. Laat nu 15 minuten op laag vuur pruttelen en roer af en toe.
Stap 2
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Snijd de zalm, sint‑jakobsschelpen en garnalen in hapklare stukjes. Voeg de zalm, sint‑jakobsschelpen en garnalen toe aan de groentebouillon en breng zachtjes aan de kook. Roerbak de okra 1-2 minuten in een hete pan met wat olie. Kruid de gumbo met zout en limoensap. Top af met okra en lente-ui en serveer met de rijst. Voeg voor het serveren de groentebouillon, zeevruchten, okra en lente-ui toe aan de rijst.
Tip:
Gumbo wordt van oorsprong bereid als ‘surf & turf’, een combinatie van vlees en vis. Vleeswaren, ham en kipfilet gaan ook goed samen met dit gerecht. Kippenbouillon kan dienen als goede basis voor de saus.
De bereide saus zal ’s nachts in de koelkast wat indikken en kan eenvoudig weer glad gemaakt worden met wat bouillon.
Recept-ID F1074
Recept als PDF
PDF downloadenOntdek meer