Traditie van duurzaamheid
Als bedrijf met een zeer lange traditie in het maken van een sojasaus staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. Natuurlijke ingrediënten, korte transportafstanden, duurzame inkoop van grondstoffen, zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en respectvolle omgang met mensen maken integraal deel uit van onze bedrijfscultuur.

Korte afstanden
Onze producten vinden hun weg naar keukens over de hele wereld. We zorgen ervoor dat de transportroutes zo kort mogelijk zijn. Voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika produceren wij onze sauzen in Nederland en Duitsland. In de hele productieketen doen wij het uiterste om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen.

Duurzame grondstoffenvoorziening
We halen 100% van onze tarwe uit Duitsland en water en zout uit Nederland. In 2020 ging ons Duurzaam Inkoopbeleid van kracht, met richtlijnen voor bijvoorbeeld verpakkingen, bosexploitatie en de inkoop van soja.
De sojabonen voor onze Europese productie komen uit de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Europa. Braziliaanse sojaleveranciers moeten een ProTerra-certificaat kunnen voorleggen om hoge normen voor duurzaamheid en verantwoorde sojateelt te garanderen.

Meer gebruik, minder verspilling
Wij vullen onze Kikkoman-sauzen bij voorkeur aan in glazen flessen. Dat is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor het milieu. Ongeveer 63% van onze verpakkingen bestaat uit glas. Wij gebruiken gerecycled glas en besparen door recycling zoveel mogelijk grondstoffen. Grotere verpakkingen vanaf 500 ml worden meestal verpakt in recycleerbare BPA-vrije petflessen. Ons afval bestaat voornamelijk uit glas, plastic, papier en karton.
We zetten ons maximaal in om zoveel mogelijk te recycleren. (zie Figuur 1).

Eerlijke voorwaarden voor iedereen
Wij zorgen niet alleen op onze eigen locaties voor eerlijke en goede arbeidsomstandigheden. Wij staan er ook op dat onze partners onze principes naleven. Ons inkoopbeleid is gebaseerd op het UN Global Compact en garandeert hoge normen op het gebied van kwaliteit, gewaarborgde levering, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieumaatregelen en bedrijfsontwikkeling.
In 2001 ondertekende de Kikkoman-groep als eerste Japanse bedrijf het United Nations Global Compact (UNGC), een internationaal kader voor duurzaam ondernemen.

Duurzame productievestigingen
Sinds 2001 hebben wij het verbruik van elektriciteit, gas en water in onze Europese productievestiging continu gereduceerd. En dat terwijl de productievolumes toenamen. Wij halen nu 100% van onze elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen (wind en zon) en gebruiken lokale waterbronnen.
Bij de productie van sojasaus wordt een bijproduct geproduceerd die we aan boerderijen geven omdat het een waardevol diervoeder is.
Duurzaamheid als bedrijfsdoelstelling
Op alle gebieden streven wij als Kikkoman Group naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering. In 2018 hebben we onze principes en richtlijnen voor duurzaam handelen vastgelegd in onze Global Vision 2030. Ons doel: tegen 2030 willen wij als onderneming onze CO2-uitstoot wereldwijd met meer dan 50% en ons waterverbruik per productie-eenheid met meer dan 30% verminderen. We streven ook naar een recyclingpercentage van 100%
Op basis van de langetermijndoelen in het Klimaatakkoord werken we aan het verminderen van de CO2-uitstoot en streven we naar een netto-nulniveau CO2 in 2050. We stellen ook doelen in samenwerking met het Science Based Targets-initiatief (SBTi).

Transparantie met betrekking tot duurzaamheid is belangrijk. Daarom maakt de Kikkoman‑groep data bekend via het CDP‑platform en zijn we geselecteerd voor een A‑rating in de categorie Waterveiligheid en kregen we een B‑rating in de categorieën Klimaatverandering en Bossen.
En omdat duurzaamheid voor ons ook inhoudt dat wij mensen eerlijk en met respect behandelen, laten we periodiek de Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) uitvoeren op onze arbeidsomstandigheden en veiligheid, alsook hygiëne en milieubeheer. SMETA is wereldwijd een van de meest gebruikte keurmerken voor duurzame en ethische beleidsvoering in bedrijven.

Ontdek meer









