Hoe we werden wie we zijn

De geschiedenis van Kikkoman gaat terug tot de 17e eeuw, toen de voorvaderen van de familie Mogi in de Japanse stad Noda begonnen met de productie van de donkerbruine vloeibare smaakmaker uit soja, tarwe, water en zout.

Door de optimale ligging van de stad Edo, aan de oevers van de gelijknamige rivier, was de toegang tot grondstoffen ongecompliceerd en kon er ook makkelijk geleverd worden aan de groeiende stad, die tegenwoordig Tokio heet. Nederlandse handelaren ontdekten het "zwarte goud" en brachten het naar Europa. Kikkoman kreeg al snel een vaste plaats op de Europese markt, waar het op de Expo van Wenen in 1873 en de Expo van Amsterdam in 1883 belangrijke prijzen ontving.

Oprichting van Kikkoman

In 1917 stichtten de Japanse families Mogi en Takanashi het bedrijf Noda Shoyu Co. Ltd. De bedrijfsnaam werd in 1964 veranderd in Kikkoman Shoyu Co Ltd en in 1980 in Kikkoman Corporation. De naam Kikkoman heeft een bijzondere betekenis - lees meer over het verhaal erachter.

Tegenwoordig is Kikkoman een wereldwijde marktleider op het vlak van sojasaus en wordt de speciale volle smaak van de saus in meer dan 100 landen gewaardeerd. En dat is nog niet alles - Kikkoman is ook de officiële keizerlijke hofleverancier in Japan.

Hallo wereld!

Pas na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten van Kikkoman in het buitenland toe. Na de oorlog verbleven er bezettingstroepen, journalisten en andere buitenlanders in Japan. Omdat zij de Japanse keuken en het gebruik van sojasaus leerden kennen, zag Kikkoman een groot potentieel voor buitenlandse expansie.

In 1957 opende Kikkoman in San Francisco, VS, de eerste overzeese verkoopvestiging. Om aan de gestaag groeiende vraag te kunnen voldoen, bouwde Kikkoman in 1972 de eerste overzeese productievestiging in de Verenigde Staten. Na het succes op de Amerikaanse markt begon Kikkoman met het opzetten van productie- en verkoopnetwerken over de hele wereld.

Welkom in Europa

In 1973 vestigde Kikkoman zich in Europa door een Japans restaurant te openen in Düsseldorf, Duitsland. Hier konden klanten zien hoe hun eten voor hun neus werd bereid, ruiken en proeven hoe goed sojasaus samengaat met vlees en lokale voedingsmiddelen en ingrediënten, en leren hoe ze sojasaus thuis konden gebruiken. De verkoop werd, net als in de VS, actief gestimuleerd door degustaties in de winkels en door recepten met sojasaus voor te stellen.

Door talrijke degustaties in de levensmiddelenbranche nam de verspreiding van Kikkoman in Duitsland en in heel Europa toe. Sindsdien is de verzameling recepten met Japanse sojasaus voortdurend uitgebreid en aangepast aan actuele eettrends en diëten zoals glutenvrij of veganistisch.

In oktober 1997 opende Kikkoman in Hoogezand-Sappemeer, Nederland, de eerste Europese Kikkoman-productiefaciliteit om aan de toenemende vraag naar sojasaus in Europa te voldoen. Hier worden nog steeds Kikkoman-sauzen voor de hele Europese markt geproduceerd.

Ontdek meer

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.