Wokrecepten
De wok is onmisbaar in iedere Aziatische keuken – en dat heeft een reden! Het is enorm veelzijdig, en kan ook dienen als sauspan, koekenpan of zelfs frituurpan. Schud verrukkelijke wokgerechten uit je mouw met deze tips en recepten.

DE BESTE WOKGERECHTEN
De wok is uitgevonden in China om te besparen op kooktijd en kostbaar brandhout. Het belangrijkste kenmerk van de wok is de basis. Door de karakteristieke vorm wordt de wok erg heet, wat een supersnelle bereiding mogelijk maakt. Groenten blijven knapperig, vlees kan perfect geschroeid worden en vis wordt precies goed gebakken. Ook handig: je kunt ingrediënten eenvoudig warm houden door ze naar de zijkant van de wok te duwen.
Of het nu roerbakken, koken, frituren, stomen of roken is – de wok kan het allemaal. Laat je inspireren door onze selectie van wokideeën.
AZIATISCHE WOKRECEPTEN
Zin in authentieke smaken? Wat dacht je van Chinese gehaktballen of teriyaki-garnalen met mun-paddenstoelen? Ontdek wokgerechten die in heel Azië geliefd zijn. Gewoonweg verrukkelijk!
WELK VLEES EN WELKE GROENTEN ZIJN HET BESTE OM TE WOKKEN?
Het mooie van de wok is zijn veelzijdigheid – alles wat je lekker vindt kan erin. Onze tip: doe het in de juiste volgorde en je eten zal sowieso perfect gewokt zijn.
Onze suggestie:
- Begin met harde groenten (zoals wortel en broccoli).
- Ga verder met middelharde groenten (zoals paprika, paddenstoelen etc.).
- Voeg dan waterige groenten toe (paksoi, tomaten, spinazie etc.).
- Voeg vlees toe samen met de middelharde groenten.
- Voeg vis altijd als laatste toe zodat het niet te gaar wordt.
HOE JE MOET ROERBAKKEN IN DE WOK
Koken met een wok is eenvoudig – zolang je een paar regels in acht neemt. Hier zijn onze tips om elk wokgerecht tot een succes te maken.
- Verhit de wok voordat je de ingrediënten toevoegt.
- Gebruik hittebestendige olie (bijv. sesamolie, arachideolie, kokosolie).
- Doe nooit te veel ingrediënten in de wok, dan koelt het te veel af.
- Houd de ingrediënten in beweging zodat ze niet aanbranden.
- Voeg sauzen en smaakmakers als laatste toe.
- Blus gerechten die langzamer moeten worden klaargemaakt altijd af met een vloeistof en laat op laag vuur pruttelen.
- Met de juiste benodigdhedenkun je de wok ook gebruiken voor stomen of het warm houden van ingrediënten.
HOE GA IK OM MET MIJN WOK?
De wok is doorgaans een robuuste pan. Als je onze schoonmaaktips gebruikt, zal hij vele jaren meegaan.
- Was je gietijzeren wok voor gebruik af met water en afwasmiddel, en smeer de droge pan dan in met een doek met olie, zodat hij niet gaat roesten.
- Laat de wok direct na het koken weken met water en afwasmiddel.
- Vermijd staalwol bij het schoonmaken en smeer na ieder gebruik in met olie.
- Een wok met coating kan op iedere wijze worden schoongemaakt, maar doe hem liever niet in de vaatwasser.