De lange traditie van echte sojasaus

In het begin ging het bij sojasaus niet zozeer om de smaak. Al eeuwenlang zochten mensen wereldwijd naar betere manieren om voedsel te conserveren en ze ontdekten uit ervaring dat het gebruik van zout niet alleen conserveert, maar ook de smaak verbetert.

In het oude China werden geconserveerde voedingsmiddelen en hun smaakmakers aangeduid met jiang, wat misschien de voorloper was van de huidige sojasaus. Er werden verschillende soorten jiang gemaakt van vlees, zeevruchten, groenten en graan. Graan was het gemakkelijkst verkrijgbaar en hanteerbaar, zodat de jiang op basis van sojabonen en tarwe zich sneller ontwikkelde. Het productieproces van deze "graanjiang" verspreidde zich uiteindelijk van China naar Japan en andere buurlanden. De huidige sojasaus zou uit deze smaakmaker voortkomen.

Na zijn introductie in Japan nam de ontwikkeling en verwerking van jiang een eigen wending. Tegen het midden van de zeventiende eeuw was het productieproces van natuurlijk gebrouwen sojasaus hier gevestigd en begon het zich over het hele land te verspreiden.

Ontdek meer

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.