Verschillende soorten sojasaus

Dat er veel sojasauzen op de markt zijn is een feit, maar de ene sojasaus is de andere niet.  Beroemde chef-koks en culinaire schrijvers benadrukken steeds het verschil tussen Chinese en Japanse sauzen.

Chinese sojasauzen zijn verkrijgbaar in zowel lichte als donkere versies. Sommigen worden chemisch geproduceerd terwijl anderen slechts gedeeltelijk gebrouwen zijn. Als er al gebrouwen wordt, dan is dat slechts voor enkele weken zonder schimmelculturen, in tegenstelling tot Japanse sojasauzen, die maandenlang worden gebrouwen met een speciaal gekweekte schimmel. Aan Chinese soja wordt vaak karamelkleurstof (E150) toegevoegd om de karakteristieke eigenschappen van krachtige, donkere sojasaus na te bootsen. Vele bevatten ook toegevoegde suikers, mononatriumglutamaat en bewaarmiddelen, die een kunstmatige smaak en een stroperige consistentie kunnen geven. Chemisch geproduceerde sojasaus heeft vaak een overheersende smaak. Een paar druppels te veel verknoeien het hele gerecht!

In Japan, het thuisland van Kikkoman, is chemisch geproduceerde sojasaus taboe. De Japanse sojasaus, ook wel shoyu genoemd, heeft doorgaans een lager zoutgehalte en bevat geroosterde tarwe in het recept. Dit verbetert niet alleen de smaak en het aroma, maar ook de kleur van de saus. Ons advies is om altijd op het etiket te kijken voordat u de sojasaus koopt. Hoe minder ingrediënten, hoe beter!

Zie het verschil

De prachtige kleur die de Japanse sojasaus zo uniek maakt, is het resultaat van de Maillardreactie, die twee tot drie maanden na het begin van het brouwproces begint. Bij deze reactie zorgt de binding tussen glucose en andere suikers met aminozuren voor een bruin pigment, melanoidine genaamd, dat sojasaus zijn prachtige roodbruine kleur geeft.

En niet te vergeten, onze traditioneel gebrouwen Kikkoman Sojasaus herkent u aan zijn iconische dispenser. De in 1961 ontwikkelde fles van 150 ml is zo populair en bekend geworden dat hij vandaag de dag nog steeds ongewijzigd is en in het oog springt door zijn elegantie en moderniteit.

Ruik het verschil

Tijdens het maandenlange brouwproces ontstaan ongeveer 300 verschillende aromacomponenten, waaronder die van bloemen, vruchten, whisky en koffie. Samen creëren zij het uitzonderlijke en kenmerkende aroma dat uniek is voor sojasaus.
Het aroma van geroosterde sojasaus stimuleert de eetlust. Het is dankzij dit aroma dat Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Soja saus wereldwijd een populaire smaakmaker is geworden. Niet-natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een zeer intensief aroma met chemische boventonen. 

Proef het verschil

In Japan wordt sojasaus al eeuwenlang gewaardeerd als een onmisbaar onderdeel van de Japanse keuken. Dat heeft hij te danken aan zijn smaak, een harmonieuze combinatie van de vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Het is het subtiele evenwicht tussen die vijf smaken dat de sojasaus zijn heerlijke smaak geeft.

Wie een paar druppels Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus proeft, herkent meteen het rijke, complexe aroma en de heerlijke, volle smaak. Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus versterkt de smaak van gerechten zonder deze te overstemmen. Chemisch geproduceerde sojasaus heeft een zoute, overheersende en kunstmatige smaak.

Voel het verschil

Ook de viscositeit verschilt sterk tussen de verschillende soorten sojasauzen. Wanneer u Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus wervelt in een kommetje, dan gaat dat moeiteloos terwijl ook het aroma vrijkomt, terwijl een chemisch vervaardigde sojasaus niet zo makkelijk wervelt.

Doe de eetstokjestest!

Ontdek zelf de consistentie van een goede sojasaus. Dip een eetstokje in elke sojasaus. Donkergekleurde, chemisch vervaardigde sojasaus vormt een dikke druppel aan het uiteinde van het stokje. Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus blijft daarentegen nauwelijks aan het stokje plakken. Dat is een duidelijk kwaliteitskenmerk.

Ontdek meer

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.