Verschillen tussen lichte en donkere sojasaus
21 augustus 2025

Hoe word je een sojasaus-expert?
Sojasaus is niet alleen een hoofdbestanddeel van de Aziatische keuken, het is ook geweldig voor het kruiden van Europese gerechten. Zijn veelzijdigheid en unieke umami-smaak hebben hem ongelooflijk populair gemaakt. Maar navigeren door de wereld van sojasauzen kan lastig zijn. Japans of Chinees, licht of donker, natuurlijk gebrouwen of niet... Ontdek wat de verschillen zijn.
Tussen haakjes: Kikkoman Sojasaus is noch licht noch donker, wat betekent dat hij beide soorten sojasaus kan vervangen in recepten, van roerbakgerechten en marinades tot dipsauzen en dressings. In de meeste gevallen is Kikkoman Sojasaus dus de enige sojasaus die je in je keuken nodig hebt. Handig, toch?

Hoe de productie de smaak en kwaliteit van sojasaus beïnvloedt
Shoyu is de algemene term voor sojasauzen in Japanse stijl, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, zout en water. Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus is een van deze traditionele Japanse variëteiten, die volgens een complex brouwproces wordt geproduceerd. Maandenlange fermentatie geeft de saus zijn rijke roodbruine kleur en een unieke volle smaak. Er zijn meer dan 300 verschillende smaaktonen, van fruit en vanille tot koffie en whisky.
Chinese sojasauzen, of ze nu licht of donker zijn, zijn heel anders dan shoyu. Ze worden meestal in korte tijd geproduceerd en bevatten vaak toevoegingen. Kikkoman Sojasaus daarentegen wordt gemaakt volgens een eeuwenoud recept met slechts vier ingrediënten.

Nog een belangrijk verschil: De productie van Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus neemt meerdere maanden in beslag, terwijl niet-gebrouwen sojasauzen al na enkele weken klaar zijn. En in plaats van nuttige micro-organismen te gebruiken om het soja-eiwit af te breken, zoals in het natuurlijke brouwproces, vertrouwen niet-gebrouwen sojasauzen op zoutzuur.
Lichte en donkere sojasaus
Lichte sojasaus wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten, heldere soepen en dressings. Kikkoman Sojasaus is hiervoor ideaal.
Donkere Sojasaus wordt vaak gebruikt om gerechten kleur te geven en om stevige stoofpotten en vleesgerechten op smaak te brengen. Hij is ook zeer geschikt als glazuur voor gegrilde of gestoofde gerechten en om sauzen meer diepte te geven. Ook hier komt Kikkoman Sojasaus geweldig goed van pas.
Als je het liever een beetje zoeter wilt hebben, probeer dan Kikkoman Saus voor Rijst. Deze biedt de zoetheid die je zoekt - ZONDER veel toevoegingen. Chinese donkere sojasauzen bevatten daarentegen vaak karamelkleurstoffen om ze hun donkere uiterlijk te geven. In het algemeen zijn niet-gebrouwen sojasauzen afhankelijk van maïssiroop, kleurstoffen en smaakversterkers om ze hun kleur, smaak en aroma te geven - ingrediënten die Kikkoman bewust vermijdt.
Of het nu licht of donker is, als een sojasaus snel wordt gemaakt met kunstmatige toevoegingen, mist hij diepgang. De rijke smaak van Kikkoman daarentegen ontwikkelt zich in de loop der tijd door het natuurlijke brouwproces.

Andere soorten sojasaus
Kwaliteit herkennen
Het etiket op een fles sojasaus vertelt je in één oogopslag waar het om gaat:
- Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter de kwaliteit.
- De term "natuurlijk gebrouwen" verwijst naar het productieproces en de duur van de fermentatie.
- Een goede sojasaus heeft geen additieven, smaakversterkers of conserveringsmiddelen nodig.
Conclusie
Natuurlijk gebrouwen Japanse sojasaus versterkt de smaak van je eten zonder het te overheersen, waardoor het een geweldig alternatief is voor zout. Zelfs een paar druppels te veel zullen je gerecht niet verpesten. Met andere sojasauzen moet je veel voorzichtiger zijn.
Hoe beter de kwaliteit, hoe geschikter de sojasaus is om te koken, om aan tafel te kruiden of om als dip te serveren - bijvoorbeeld bij sushi. En zoals hierboven vermeld: Kikkoman Sojasaus kan in plaats van lichte of donkere varianten worden gebruikt en is daardoor perfect voor de meest uiteenlopende gerechten.

















