Spaghetti, farfalle, ravioli of tagliatelle: de keuze aan pastasoorten is alleen al in Europa gigantisch.

Maar als u naar Azië kijkt, ziet u dat er nog veel meer soorten noedels te vinden zijn in de wereld. Terwijl wij vooral pasta op basis van ei en tarwemeel kennen, worden de noedels in Aziatische landen niet alleen gemaakt van tarwe, maar vaak ook van rijst en zetmeel. De verscheidenheid aan vormen en smaken is net zo groot als in Europa - zelfs de traditionele Japanse keuken en andere Aziatische keukens hebben voor elk gerecht de passende noedels. Kikkoman stelt hier de belangrijkste soorten voor:

Japanse ramen-noedels

Als snelle snack, streetfood of edel in een restaurant: traditioneel behoren gerechten met ramen in Japan tot de gerechten die het meest op de tafel verschijnen. Ramen wordt gemaakt van tarwemeel, zout, water en een iets zout mineraalwater genaamd kansui. Ze worden gemaakt in verschillende lengtes en vormen. Soms zijn ze dun, soms dik, een andere keer zelfs gevouwen. Ramen-noedels worden geserveerd met vlees- of groentebouillon en meestal op smaak gebracht met sojasaus of miso-pasta. Dunne plakjes varkensvlees (chāshū), gedroogd zeewier (nori) en bijvoorbeeld bamboe (menma) en lente-uitjes worden vaak als topping gebruikt. De bereiding van het noedelgerecht verschilt per regio.

Japanse udon-noedels

De udon-noedels komen net als Kikkoman uit Japan. Vergelijkbaar met Europese pasta worden ze gemaakt van tarwemeel, zout en water. Het zijn de dikste noedels in de Japanse keuken en worden vaak geserveerd in hete bouillon. De bouillon is gemaakt van visbouillon (dashi), sojasaus en mirin, eventueel met een beetje chilipepers (shichimi). Gegarneerd met fijngehakte lente-uitjes, garnalen en groenten in tempura-beslag (kakiage) of gefrituurde tofu (aburaage) en kamaboko, een sikkelvormig vispasteitje. Udon-noedels, bouillon en garnering variërenper regio. Udon-noedels kunnen gemakkelijk worden gebraden en passen als yaki-udon goed bij verschillende groenten, vlees of vis. In de zomer worden ze ook graag koud gegeten. Soep, noedel-gerecht of salade: de aanvullende ingrediënten worden altijd aangepast aan het seizoen.

Japanse soba-noedels

De bruin-grijze soba-noedels zijn traditioneel een belangrijk ingrediënt, met name in de Japanse keuken. Ze worden ook wel washoku genoemd. Ze worden gemaakt van boekweitmeel en water en hebben daarom een onmiskenbare, licht nootachtige smaak. Door groene thee-poeder toe te voegen, hebben ze soms een groenachtige kleur. Soba-noedels worden traditioneel koud geserveerd met verschillende soorten dips of als bestanddeel van een noedelsoep. De bouillon bestaat dan meestal uit visbouillon (dashi) en sojasaus. Net als bij de udon-noedels is de garnering van soba-noedelgerechten afhankelijk van het seizoen. De toppings zijn meestal hetzelfde als bij udon-noedels.

Japanse somen-noedels

Somen-noedels zijn erg dun. Ze zijn wit en lang en worden gemaakt van tarwemeel, zout en water. Ze zijn dunner in vergelijking met de udon-noedels. Koud en gedompeld in visbouillon (dashi)en sojasaus, gegarneerd met verse gember, is vermicelli een populair gerecht, vooral in de hete zomer.

Japanse shirataki-noedels

De bijna transparante vermicelli bevat nauwelijks koolhydraten en vetten. Daarom zijn ze populair bij velen, die een paar kilo willen afvallen. Shirataki-noedels worden gemaakt van de konjac-wortel, maar hebben op zichzelf weinig smaak, waardoor ze het aroma van sauzen goed absorberen en voor nagenoeg ieder Aziatisch gerecht kunnen worden gebruikt. Probeer eens onze shirataki-linguini of onze shirataki-salade.

Aziatische rijstnoedels

De typische Aziatische rijstnoedels worden gemaakt van rijstmeel en water. Ze hoeven niet extra te worden gekookt, maar worden gewoon met kokend water overgoten, waarin ze, afhankelijk van hun dikte en breedte, een poosje moeten trekken. De rijstnoedels worden geserveerd als bijgerecht bij wokgerechten, in salades maar ook in soepen. Ze behoren tot de meest gebruikte ingrediënten in de Oost-Aziatische keuken en zijn normaliter ideaal voor een glutenvrij dieet. Leeft u ook glutenvrij? Kent u onze glutenvrije Tamari sojasaus al?

Aziatische mihoen

Aziatische mihoen is bijna transparant, daarom worden ze ook wel glasnoedels genoemd. Ze worden gemaakt van zetmeel, meestal van mungbonen, aardappelen, bataten, tapioca of hennep en water. Ze zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm. Voor consumptie wordt de mihoen ingeweekt in water en verwerkt in soepen, wokgerechten of loempia’s.

Tip van Kikkoman:

garneer uw volgende wokgerecht eens met gefrituurde mihoen. In de video laten we zien hoe de lekkere crunch ontstaat.

Chinese einoedels

Deze noedels, ook wel mie-noedels genoemd, bevatten naast tarwemeel, water en zout ook veel eieren. Daarom lijken ze qua uiterlijk, smaak en bereidingswijze ook een beetje op onze klassieke spaghetti. Vanwege de eieren hebben ze echter een intense smaak en zijn ze bij uitstek geschikt voor gerechten met hartige sauzen, omdat ze deze heel goed kunnen opnemen met hun ruwere oppervlak. Zoals onze teriyaki-noedels met stukjes steak.

Wist u dat?

Zelfs het kookwater van de soba-noedels wordt gebruikt in Japan. Het wordt beschouwd als extreem gezond en wordt vaak na de maaltijd geserveerd als verfrissend drankje. Want soba bevat acht essentiële aminozuren.

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.