Ontbijten met Kikkoman
10. april 2023

Genieten van culinaire diversiteit
De dag heet u welkom met de heerlijke geur van vers gezette koffie, het warme en luchtige brood dat vers uit de oven komt en de heerlijke honing van eigen honingbijen, rechtstreeks uit de tuin - een scenario waarvoor u met een glimlach opstaat. Dit of iets soortgelijks omschrijft een doorsnee ontbijtmoment in een Duits huishouden. In andere Europese landen kan dat er natuurlijk helemaal anders uitzien. De Britse traditie neigt bijvoorbeeld eerder naar een lekker stevig ontbijt met liters thee, terwijl ze in Italië graag zoet gebak en espresso serveren. Gaan we naar Japan, dan krijgen we vis en rijst als ontbijt - iets wat wij westerlingen ons misschien moeilijk kunnen voorstellen. Maar al onze culturen hebben één ding met elkaar gemeen - een liefde voor verwennerij!
Wat wij vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, was een eeuw geleden eerder een uitzondering. Eten diende toen vooral om de honger te stillen. De term ‘nationale keuken’ zag nog maar pas het levenslicht en de hierboven omschreven ontbijtformules waren destijds enkel toegankelijk voor de rijken. Waarom? Om verschillende redenen. Eén daarvan is het gebrek aan keuzemogelijkheden in die tijd. Ook was het voor de gewone burgers nauwelijks betaalbaar om luxueuze ingrediënten te kopen. De ontbijtcultuur in Europa was uiterst pragmatisch. In Duitsland was het bijvoorbeeld gebruikelijk om met melksoep of brood te ontbijten, wat dan vaak ’s middags en ‘s avonds opnieuw op het menu stond. Het Europees dieet, dat natuurlijk nog sterk gebaseerd was op middeleeuwse normen, kende weinig variëteit. Vooral niet voor de grootste bevolkingsgroep: de armen. In Frankrijk werd, zoals in de meeste landen, brood gegeten met het ontbijt. Men begon de dag daar ook wel eens met een voedzame kippen- of groentebouillon. Noorwegen kende door het strenge en koude klimaat niet veel variatie. De Noren vonden het wel belangrijk om de kinderen, ondanks de barre omstandigheden, goed te voeden. De volwassenen genoten van eenvoudig voedsel, terwijl de kinderen in de scholen verwend werden met het typische ‘Oslo-ontbijt’. Dit bestond uit volkorenbrood met margarine, een plakje kaas, een glas melk, een halve appel en een halve sinaasappel. Groot-Brittannië daarentegen stond toen (en nu nog steeds) bekend om het stevige Engelse ontbijt. Door hun grote koloniale macht waren de Britten de enigen die toegang hadden tot exotische ingrediënten en ongewone specerijen. Tegenwoordig kunnen wij in Europa echter wel de meest bijzondere ingrediënten bemachtigen om verbluffende combinaties te proberen! We hoeven onszelf niet langer te beperken en kunnen gerechten uit verschillende culturen overnemen, of zelfs opnieuw uitvinden, waardoor nieuwe creaties ontstaan.
Sinds de digitalisering groeien onze mogelijkheden nog sneller en extremer dan ooit tevoren! De grenzen van tradities vervagen, vooral bij de jongere generaties. Sociale media verrijken ons dagelijks leven op verschillende manieren. De kracht van foodbloggers en influencers is enorm en elke dag ontdekken we nieuwe ideeën. We exploreren een compleet nieuwe wereld van voedsel en vieren dit via geïnspireerde maaltijden. Kortom, eten speelt een belangrijkere rol in ons welzijn dan ooit tevoren.
Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en dus absoluut essentieel voor de meeste mensen.
Met alle mogelijkheden die we tegenwoordig hebben, zou het toch zonde zijn om dit niet te vieren? Alhoewel het traditionele ontbijt nog steeds zijn plaats heeft, willen steeds meer mensen nieuwe dingen uitproberen. Ze willen meer…. Meer variatie. Meer ruimte om te experimenteren. Simpelweg: meer.
Onze sojasaus zou wel eens de hoofdrol kunnen spelen in het vervullen van uw verlangen naar dat tikkeltje meer. Veelzijdigheid is onze passie, dus we creëerden nieuwe en spannende recepten om een aantal heerlijke wendingen aan uw ontbijt toe te voegen! Uitgebreid brunchen is een populaire trend. Lanceer deze nieuwe recepten gerust tijdens een brunch bij u thuis, met familie of vrienden.