Chinese recepten: hoe kook je chinees?

26 januari 2024

Het Chinese Nieuwjaar is altijd een heel bijzondere gebeurtenis. Het begin van het nieuwe jaar wordt bepaald door de eerste nieuwe maan en wordt vijftien dagen lang gevierd met indrukwekkende ceremonies. Het spreekt voor zich dat samen eten en genieten een integraal onderdeel is van de vieringen!

Veel gerechten tijdens deze periode hebben een speciale symbolische betekenis. Vis en garnalen staan bijvoorbeeld symbool voor geluk en succes; jiaozi, kourou en loempia's staan voor voorspoed; gehaktballetjes en zoete rijstballetjes staan voor saamhorigheid en noedels voor een lang leven. Chinees Nieuwjaarseten biedt een geweldige kans op heerlijke inspiratie, omdat de Chinese keuken zoveel variatie biedt – en niet alleen voor het nieuwe jaar!

Welke gerechten zijn typisch Chinees?

Er is niet één Chinese keuken, het zijn eerder verschillende hoofdstijlen. De diversiteit van de Chinese gerechten en keuken is net zo groot als het land zelf, beïnvloed door geografische en klimatologische verschillen. Hier laten we je kennismaken met vier regionale kookstijlen:

Shandong

De populaire Shandongkeuken uit het noordoosten van het land omvat veel gebakken en gestoofde gerechten en soepen. Omdat Shandong langs de Gele Rivier en de kust ligt, vormen vis en zeevruchten zoals mosselen en abalone een integraal onderdeel van de keuken. Het platteland staat ook bekend om zijn graanproducten en knoflook, uien, aubergines en paksoi. Deze zogenaamde Lukeuken wordt beschouwd als de keuken van het keizerlijk hof.

Sichuan

Het subtropische klimaat en de vruchtbare grond creëren ideale omstandigheden om het hele jaar door landbouw te bedrijven, zoals het verbouwen van rijst, maïs, soja en thee. In de provincie die bekend staat om zijn sichuanpeper, worden ook gember, knoflook en chilipeper veel gebruikt als smaakmakers. Het kan er pittig aan toe gaan! Naast ingemaakte groenten wordt er in Sichuan meer vlees gegeten dan in andere regio's van het land.

Guangdong

De Kantonese keuken van Guangdong staat bekend om zijn milde sauzen, of het nu hoisin- of oestersaus, zoetzure of pruimensaus is. Kruiden worden spaarzaam gebruikt en de bereidingswijzen zijn meestal mild. De keuken is beïnvloed door verschillende andere Chinese provincies, waardoor het eten bijzonder divers is. Lokaal geteelde ingrediënten zoals aardappelen, sojabonen en lente-uitjes vinden vaak hun weg naar de wok, samen met vele soorten vlees en, vanwege de ligging aan de kust, vis. 

 Deze traditie omvat ook vleessoorten die over het algemeen niet in Europa worden geserveerd.

Huaiyang

De oostelijke Chinese provincie Jiangsu aan de Gele Zee is het hart van de Huaiyangkeuken. Lichte soepen en gebakken rijst met groenten en garnalen zijn hoofdbestanddelen van de keuken, die bekend staat om zijn frisse gerechten en vaak licht zoete karakter. Vis, gevogelte, spinazie en bamboescheuten zijn ook populair. Klassiekers zijn onder andere leeuwenkoppen (gehaktballetjes met krabvlees) en lotuswortel gevuld met kleefrijst. 

Chinese klassiekers die je moet kennen

Veel landen hebben gerechten in hun repertoire die bijzonder bekend of populair zijn in het buitenland. Bij Chinees eten denken veel mensen vooral aan jiaozi, de heerlijke gevulde dumplings, mapo tofu met gehakt en sichuanpeper, en dim sum, kleine lekkernijen uit bamboestomers. Pekingeend en pekingsoep zijn natuurlijk ook klassiekers.

Typische ingrediënten uit de Chinese keuken

De gebruikte ingrediënten zijn net zo divers als de smaken. Ze allemaal opnoemen zou onmogelijk zijn. Liefhebbers van Chinees eten kunnen echter niet zonder de volgende must-haves: 

Basmatirijst

Deze witte, slanke rijst met lange korrels wordt verbouwd aan de voet van de Himalaya. Hij wordt beschouwd als bijzonder fijn en is geliefd om zijn kenmerkende aroma. Het is dan ook geen wonder dat Basmati "de geurige" betekent.

Miennoedels

Van Chinese noedels wordt gezegd dat ze de oudste ter wereld zijn. Dit geldt ook voor miennoedels, een essentieel ingrediënt in veel Aziatische gerechten. Deze veelzijdige tarwenoedels zijn ideaal voor gebruik in soepen en roerbakgerechten.

Sojasaus

Sojasaus is de belangrijkste smaakmaker in de Aziatische keuken. Water, sojabonen, tarwe en zout – meer is er niet nodig om onze Kikkoman Sojasaus te maken. De volle smaak geeft elk gerecht net dat beetje extra.

Sichuanpeper

De beroemde specerij uit Sichuan, het land van de vier rivieren, is eigenlijk de bloemknop van een citrusplant. De zaaddozen worden gebruikt als peperkorrels en zorgen voor een aromatische, prikkelende kruidigheid. 

Shaoxingwijn

Qua smaak doet shaoxingwijn een beetje denken aan sherry. Hij wordt vaak warm gedronken als aperitief in de winter. Daarnaast is de wijn een populaire smaakmaker in de Chinese keuken en is hij ook geschikt om vlees in te marineren.

Chinese recepten voor beginners

Als je van de Aziatische keuken houdt, maar geen tijd hebt voor uitgebreide gerechten of aarzelt om ze te proberen, dan heb je geluk! Er zijn veel heerlijke Chinese recepten die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Hier zijn een paar ideeën voor jou! 

Chinese gerechten in een nieuw jasje

De klassieke favorieten uit de Chinese keuken zijn heerlijk. Maar wat dacht je van wat variatie op je bord met nieuwe interpretaties? Laat je inspireren door onze suggesties, of ga zelf creatief aan de slag. Veel plezier!

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.