Vis - gewoonweg vin-tastisch!

03 augustus 2023

Fan van vis? Leer meer over verschillende soorten heerlijke zoetwatervissen

 

Waar leven ze en wat zijn hun karakteristieken?

Vis is een goede bron van eiwitten en is ook gezond. Overal ter wereld eet men vis en het aantal verschillende soorten isbijna oneindig. Alleen al in Europa wordt meer dan 30 kilo per persoon per jaar geconsumeerd, met de mediterrane landen bovenaan het lijstje. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zee- en zoetwatervissoorten.

Maar wat is het verschil tussen zee- en zoetwatervissen?

Zeevissen leven in de oceaan, vaak in diep water, en worden niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Tonijn en kabeljauw behoren tot de populairste eetbare zeevissen. Zoetwatervissen komen voor in wateren die geen zout bevatten, zoals rivieren, beken, binnenwateren, meren en vijvers. Door de geringe diepte, de afwezigheid van zout en de onvoorspelbare menselijke tussenkomst of vervuiling zijn ze overgeleverd aan voortdurende veranderingen in hun leefomgeving.

De visbestanden zijn de afgelopen decennia sterk afgenomen door deze omstandigheden, maar de vraag neemt desondanks toe. Door vis te kweken in kwekerijen wordt het aanbod toch verzekerd. Naar zoetwatervis wordt niet alleen gevist op de traditionele manier met hengels, maar ook met manden en fuiken. Viskwekers plaatsen de pootvis in wateren waar ze normaal kunnen groeien, totdat ze in de oogsttijd weer worden gevangen als ze de juiste grootte hebben.

Veelvoorkomende zoetwatervissoorten

Maak kennis met enkele inheemse soorten zoetwatervissen en wat ze bijzonder maakt.

Vergeleken met zeevis bevat zoetwatervis aanzienlijk meer vitaminen en mineralen en licht verteerbare proteïnen van hoge kwaliteit. Lekker en gezond! 

Zalm is waarschijnlijk de populairste vis die op Europese borden terechtkomt. Wacht eens even, zalm? Is dat geen zeevis? In feite brengt de zalm een groot deel van zijn leven door in zoetwater: de eerste jaren van zijn leven en later ook om kuit te schieten, omdat de zoetwaterhabitat veiligere omstandigheden biedt dan de open zee. Hij wordt ook wel een trekvis genoemd, omdat hij zich aan zijn habitat kan aanpassen. Zalm wordt meestal vers of gerookt gegeten. 

De steur is een ander culinair hoogstandje onder de trekvissen. Zijn eitjes staan ook wel bekend als kaviaar. Door de steeds kleiner wordende voorraden en de toenemende vraag wordt kaviaar een steeds duurdere delicatesse. Zowel de eitjes als het visvlees zijn extreem lekker en uniek van smaak. 

Tilapia is iets exotischer, want deze is afkomstig uit warmere wateren in Afrika en Vietnam. Deze vis is vooral geliefd om zijn zachte textuur en delicate smaak. Hij is lichtzoet van smaak en past heel goed bij fruitige ingrediënten zoals ananas of mango. Je kunt je voorstellen wat een vleugje umami van onze sojasaus zou doen! 

Wil je koken met zoetwatervis?

De trend van zoetwatervis zit weer in de lift dankzij creatieve chefs die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe ontdekkingen. Maar we verzamelden ook een aantal nieuwe en eenvoudige recepten voor zoetwatervis die je makkelijk thuis kan bereiden. Neem een kijkje en doe inspiratie op voor je volgende familiediner!

Mis geen lekkere dingen!

Meld u aan voor heerlijke inspiratie op regelmatige basis!
Foutbericht: Niet alle verplichte velden zijn ingevuld.

Ik wil graag e-mailupdates ontvangen over aanbiedingen en productinformatie. Het is gratis! U kunt zich op elk moment uitschrijven.